Nemam taj program, ali moram reći da ne znam njemački (ali znam tko zna pa bih zamolila za pomoć).
Dakle, ne mogu komentirati tu vijest, ali mogu spomenuti jednu sličnu informaciju. Radilo se o kirurškom liječenju pretilosti (negdje na zapadu), dakle pretjerane debljine. Ne sjećam se koji točno zahvat je bio u pitanju, možda želučana premosnica. Uglavnom, predloženo je od strane struke da se te operacije rade na teret držvnog osiguranja, jer se ispostavilo da na taj način dolazi do sprečavanja ili izlječenja od dijabetesa tipa 2 kod takvih pacijenata.
Ja sad nemam točne epidemiološke podatke, ali mislim da u razvijenom svijetu puno ljudi, možda čak i većina, s tipom 2 svoj dijabetes može "zahvaliti" svojoj debljini. Gubljenje tog sala može dovesti do "izlječenja" - u stvari, ti ljudi i dalje imaju sklonost tipu 2 i vjerojatno određeni stupanj rezistencije na inzulin, ali nakon drastičnog smanjenja tjelesne mase, nekada im ne trebaju više nikakvi lijekovi.
Druga vrsta operacija odnosi se na tip 1, kada se radi transplantacija stanica koje luče inzulin, s kadavera (mrtvog darovatelja). Kao i poslije svake transplantacije, potrebno je uzimati lijekove protiv odbacivanja, što nosi određene rizike. Postoje različiti protokoli za davanje tih lijekova, različiti medicinski timovi koriste različite protokole.
Znam za slučaj gdje je takva transplantacija napravljena u bolnici Merkur, i osoba jei par godina nakon toga bila potpuno neovisna o vanjskom inzulinu.
AFAIK, obično se takve operacije rade ljudima koji imaju puno komplikacija, kao npr. zatajenje bubrega (pa se usput transplantira i bubreg), ili npr. skoro svakodnevno doživljavaju hipoglikemijske kome... ne znam više detalja, to treba pitati liječnike.