Autor tema: Neka nova metoda lijecenja  (Posjeta: 1777 )

0 članova i 1 gost pregledava ovu temu.

Offline Gorki

• Diabetički wannabe
Neka nova metoda lijecenja
« : Petak, 12.03.2010 u 11:00:48 »
Jutros sasvim slucajno gledajuci njemacki kanal N24 primjetih vjest da postoji neka nova metoda lijecenja dijabetisa, koliko sam shvatio radi se o manjoj operaciji koja kako navode moze postici i cak potpuno izljecenje.
Ako neko zna bolje njemacki trenutno se taj info nalazi na teletekst stranici 171 navedenog kanala pa neka  nam detaljnije objasni o cemu se radi :mig:                                   

Offline cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
Odg: Neka nova metoda lijecenja
« Odgovori #1 : Petak, 12.03.2010 u 11:05:19 »
Možeš li staviti direktni link na to?

Offline Gorki

• Diabetički wannabe
« Odgovori #2 : Petak, 12.03.2010 u 22:33:30 »
Zao mi je nemam link, gledao sam na TV-u, teletext str 171

Offline cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
« Odgovori #3 : Subota, 13.03.2010 u 08:51:04 »
Nemam taj program, ali moram reći da ne znam njemački (ali znam tko zna pa bih zamolila za pomoć).

Dakle, ne mogu komentirati tu vijest, ali mogu spomenuti jednu sličnu informaciju. Radilo se o kirurškom liječenju pretilosti (negdje na zapadu), dakle pretjerane debljine. Ne sjećam se koji točno zahvat je bio u pitanju, možda želučana premosnica. Uglavnom, predloženo je od strane struke da se te operacije rade na teret držvnog osiguranja, jer se ispostavilo da na taj način dolazi do sprečavanja ili izlječenja od dijabetesa tipa 2 kod takvih pacijenata.

Ja sad nemam točne epidemiološke podatke, ali mislim da u razvijenom svijetu puno ljudi, možda čak i većina, s tipom 2 svoj dijabetes može "zahvaliti" svojoj debljini. Gubljenje tog sala može dovesti do "izlječenja" - u stvari, ti ljudi i dalje imaju sklonost tipu 2 i vjerojatno određeni stupanj rezistencije na inzulin, ali nakon drastičnog smanjenja tjelesne mase, nekada im ne trebaju više nikakvi lijekovi.

Druga vrsta operacija odnosi se na tip 1, kada se radi transplantacija stanica koje luče inzulin, s kadavera (mrtvog darovatelja). Kao i poslije svake transplantacije, potrebno je uzimati lijekove protiv odbacivanja, što nosi određene rizike. Postoje različiti protokoli za davanje tih lijekova, različiti medicinski timovi koriste različite protokole.

Znam za slučaj gdje je takva transplantacija napravljena u bolnici Merkur, i osoba jei par godina nakon toga bila potpuno neovisna o vanjskom inzulinu.

AFAIK, obično se takve operacije rade ljudima koji imaju puno komplikacija, kao npr. zatajenje bubrega (pa se usput transplantira i bubreg), ili npr. skoro svakodnevno doživljavaju hipoglikemijske kome... ne znam više detalja, to treba pitati liječnike.

Offline Vedran

• Ja znam...
  • Spol: Muški
« Odgovori #4 : Subota, 13.03.2010 u 18:38:38 »
Na žalost, ne "lovim" taj program, a nisam niti naišao na slične informacije. Polako, bude već negdje nešto "isplivalo" ili "izgooglalo". ;D
Jedino što sam pronašao http://www.n24.de/news/newsitem_5916814.html govori o nužnosti kontrole urina na prisutnost bjelančevina (mikroalbuminija). Pretragu bi trebalo raditi najmanje jednom godišnje. Tu preporuku daje berlinska organizacija diabetesDE povodom svjetskog dana bubrega (11. ožujka). Bubrezi se mogu "poštediti" ako se snize vrijednosti šećera u krvi, masnoće i krvni tlak. Nepušenje i ograničeni unos kuhinjske soli i bjelančevina također pridonose očuvanju bubrega.
Bolesti bubrega druga su po brojnosti komplikacija kod dijabetičara (nakon amputacija), no često se prekasno otkriva. Visoke vrijednosti šećera u krvi i krvnog tlaka dovode do oštećenja kapilara u bubrezima. Zato je kod dijabetičara smanjena njihova učinkovitost filtriranja. Da bubrezi više ne rade ispravno pokazuje prisutnost bjelančevine albumin u urinu. Već mala količina ukazuje na nastajuću opasnost.
« Zadnja izmjena: Subota, 13.03.2010 u 19:00:34 Vedran »

Offline djani.jv

• Diabetički wannabe
« Odgovori #5 : Utorak, 29.06.2010 u 15:55:04 »
Evo mozda nesto nesto veoma zanimljivo,naime radi se o maticnim celijama tj. operciji ili hirurskom zahvatu koji se radi u Kelnu.Naime unazad par dana obavio sam razgovor sa zaposlenicima iz Vederme iz Novog Sada koji su zastupnici XCell klinike iz Dizeldorfa i od njih sam dobio informacije o cemu se tu zapravo radi.Ukoliko je tacno da se kako kod dijabetesa tipa1 tako i kod dijabetesa tipa2 odmah nakon tretmana vide znatna poboljsanja mislim da je upravo to sto je za sada jedina nada po pitanju potpunog ozdravljenja od dijabetesa.Ukoliko jos neko ima bilo kakve informacije u vezi ovoga molio bih sve da se sto aktivnije ukljuce u ovu temu da bi dosli do sto vise informacija i spoznaja o mogucem izlijecenju dijabetesa.

Offline krcko

• Administrator
« Odgovori #6 : Utorak, 29.06.2010 u 18:41:14 »
Ovdje smo vec pricali o tome. Baci oko na ove grafikone. Prema njihovim sluzbenim podacima, samo kod 50% tretiranih pacijenata primijecena je "neka vrsta poboljsanja". Meni to ne djeluje jako spektakularno.
« Zadnja izmjena: Utorak, 29.06.2010 u 18:46:08 krcko »
Yorn desh born, der ritt de gitt der gue,
Orn desh, dee born desh, de umn börk! börk! börk!

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #6 : Utorak, 29.06.2010 u 18:41:14 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.