Autor tema: "Ljekovita" Avandia  (Posjeta: 2027 )

0 članova i 2 gostiju pregledava ovu temu.

Offline Vedran

• Ja znam...
  • Spol: Muški
"Ljekovita" Avandia
« : Nedjelja, 21.02.2010 u 13:24:53 »
Do prije koji sat vrijedilo je :
Citat:
Ukratko, Avandia je snažan lijek koji omogućuje smanjenje glukoze u krvi ''na duge staze'', povoljno utječe na mnoge faktore rizika kardiovaskularnih bolesti i dobrodošao je dodatak "oružju" u borbi protiv komplikacija koje uzrokuje šećerna bolest tipa 2.

Autor:

prim. dr. Ivana Pavlić-Renar

Sveučilišna klinika Vuk Vrhovac, Zagreb

Preuzeto iz tiskanog izdanja časopisa Diabetes
, a nalazi se ovdje: http://www.diabetes.hr/print.php?id=90

A onda se ovdjehttp://www.monitor.hr/vijesti/lijek-za-dijabetes-povezan-s-83-000-srcanih-udara/139756/ i na TV pojavilo http://www.monitor.hr/vijesti/lijek-za-dijabetes-povezan-s-83-000-srcanih-udara/139756/
Link govori sam za sebe.

I onda neka netko kaže da ne živimo u burna vremena...

Offline cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
Odg: "Ljekovita" Avandia
« Odgovori #1 : Nedjelja, 21.02.2010 u 15:40:57 »
Užas, ovo je stvarno tužno  :(

Ako sam dobro shvatila, proizvođač je uljepšavao rezultate ispitivanja, pa je lijek dobio dozvolu kao siguran a u stvarnosti to nije. Liječnici koji ga propisuju nemaju puno izbora nego vjerovati državnim agencijama koje daju odobrenja za registraciju korištenje nekog lijeka. Kad su ovakve situacije u pitanju, odgovornost ne leži na liječnicima. Odgovornost je na onima koji friziraju rezultate radi povećanja profita.
Dodatna posljedica ovoga jest gubitak povjerenja od strane pacijenata.

Offline Vedran

• Ja znam...
« Odgovori #2 : Srijeda, 24.02.2010 u 22:59:30 »
Ista djelatna tvar nalazi se i u lijeku Avandamet, pa vrijedi isto. Više ima ovdje: http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/57011/I-lijek-avandamet-opasan-za-dijabeticare.html

Offline Tony

• Administrator
    • Zagrebačko dijabetičko društvo
« Odgovori #3 : Četvrtak, 25.02.2010 u 22:52:24 »
Sluzbeno priopcenje Glaxa za Zagrebacko dijabeticko drustvo ocekujem tijekom noci ili sutra ujutro.
Biti ce objavljeno na www.zadi.hr

Btw danas sam razgovarao s nekoliko celnih ljudi Glaxa, i uvjeravaju me da nema nikakvog problema s tim lijekom. To me mogu i "muljati" jer ja nemam mehanizama da provjerim, medutim kazu da je lijek Avandiju odobrila Hrvatska agencija za ljekove. To znaci da je najvise tjelo u Hrvatskoj provelo svoja istrazivanja, zajedno s istrazivanjima koja je firma i nezavisni laboratoriji dali, te odobrila lijek.
Kao sto svi znam, svaki lijek lijeci nesto, a na nesto drugo djeluje nepovoljno. Vjerojatno je s time tako i u slucaju Avandije.
Takoder mi je skrenuta paznja, da se lijek MORA koristiti u skladu s preporukama liječnika i uputa za doziranje i primjenu.
:bye:      Pozdrav Tony   :bye:

--profesionalni dijabetičar--

Offline Ozzy

• Tek učim pisati...
  • **
« Odgovori #4 : Nedjelja, 28.02.2010 u 16:18:54 »

Supruga mi je donedavno koristila lijek Avandia. Na zadnjoj kontroli umjesto Avandije dobila je  lijek Januvija. Na internetu smo našli informaciju da Januvija dovodi do pankreatitisa i da su to eto tek sad to otkrili. Ne znam šta da mislim i kome da više vjerujem.

Akutni pankreatitis i Januvija:

http://www.fda.gov/Drugs/DrugSafety/PostmarketDrugSafetyInformationforPatientsandProviders/DrugSafetyInformationforHeathcareProfessionals/ucm183764.htm

Zna li netko nešto o tome?

Offline cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
« Odgovori #5 : Ponedjeljak, 01.03.2010 u 09:16:49 »
 :-\ Zao mi je.

Jeste li pitali doktora o tome? Treba malo prosurfati i po drugim forumima (npr. www.tudiabetes.org - Tony, nadam se da me neces zbanati sto reklamiram druge forume ;D ) i pitati i tamo za iskustva.

Offline krcko

• Administrator
Yorn desh born, der ritt de gitt der gue,
Orn desh, dee born desh, de umn börk! börk! börk!

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #6 : Subota, 25.09.2010 u 10:03:21 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.