Autor tema: Grcevi u nogama  (Posjeta: 2002 )

0 članova i 1 gost pregledava ovu temu.

Offline krcko

• Administrator
Grcevi u nogama
« : Petak, 19.02.2010 u 01:10:45 »
Grcevi se cesto navode kao jedan od simptoma dijabetesa. Ja sam prije mislio da je to povezano s ucestalim mokrenjem i poremecenim elektrolitima. Imao sam grceve u nogama u dva razdoblja izrazito lose regulacije (prije dijagnoze i prije pocetka terapije inzulinom, 5 godina razmaka). Tada sam sigurno pišao hrpe kalija, kalcija, magnezija i ostalog - cak mi je i sluzbeno proglasena hipokalemija.

Kad sam regulirao GUK-ove grcevi su nestali. U normalnim okolnostima sad ih vise nemam, ali mi se kojiput dogodi da secer ode k vragu iz ovog ili onog razloga. Pred neko vrijeme dobar dio noci proveo sam s GUK-om iznad 10, a ujutro me osim suhih usta i zelene trakice obradovao grc u lijevoj nozi. To se ponovilo jos jednom.

U tako kratkom vremenu visok secer vjerojatno ipak nije mogao poremetiti elektrolite, ali grcevi su se pojavili. Pa si sad mislim da bi upravo visok GUK mogao biti uzrok grceva. Ima li tko kakvih saznanja o tom pitanju?
Yorn desh born, der ritt de gitt der gue,
Orn desh, dee born desh, de umn börk! börk! börk!

Offline cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
Odg: Grcevi u nogama
« Odgovori #1 : Petak, 19.02.2010 u 06:53:05 »
Slika koju imam u glavi otprilike:
Grčevi mogu biti posljedica akutne dehidracije, općenito. Dehidraciju može izazvati hiperglikemija koja traje dulje od 2 sata, kao što se tebi desilo.

Offline krcko

• Administrator
« Odgovori #2 : Petak, 19.02.2010 u 10:48:03 »
A kak se definira dehidracija ???

Ukupna kolicina vode u meni nije se mogla jako smanjiti. Znam otprilike koliko je izaslo :) Moglo se desiti da je otisla od tamo-gdje-treba-biti negdje drugdje. Tu sad treba recenica u kojoj se spominju stanice, krv, plazma i te stvari. Ajde ti napisi, ja nemam previse pojma o cemu zapravo pricam :mig:

Offline cathy

• Global Moderator
« Odgovori #3 : Petak, 19.02.2010 u 12:00:14 »
A kak se definira dehidracija ???
Ukupna kolicina vode u meni nije se mogla jako smanjiti. Znam otprilike koliko je izaslo :) Moglo se desiti da je otisla od tamo-gdje-treba-biti negdje drugdje. Tu sad treba recenica u kojoj se spominju stanice, krv, plazma i te stvari. Ajde ti napisi, ja nemam previse pojma o cemu zapravo pricam :mig:
Samo da se igrati doktora po forumu...  ;D

Dehidracija moze biti blaga, sto se definira kao manjak tekucine od 30 ml/kg (kilogrami se odnose na tjelesnu masu). Umjerena je 50-60, a 70-90 ml/kg predstavlja tesku dehidraciju ("severe").  (gugl je moj prijatelj)

Dakle, ako su ti usta suha i zedan si, nisi puno mokrio ali mjehur zeli eksplodirati, odgovor je vjerojatno... u mjehuru.
Hiperglikemija izvlaci vodu s mjesta gdje bi ona trebala biti (2/3 u stanicama, ostatak u vanstanicnom prostoru) i salje je van preko bubrega i urinarnog trakta. Simptomi koje si opisao odgovaraju definiciji blage dehidracije. E sad, ja ne znam tocno kolika je razina dehidracije potrebna da dodje do grceva, da ne spominjem cinjenicu da je i to individualno.

Pretpostavljam  da u nekom udzbeniku patofiziologije ima detaljno objasnjenje. 

Offline krcko

• Administrator
« Odgovori #4 : Subota, 20.02.2010 u 19:51:32 »
Dakle, ako su ti usta suha i zedan si, nisi puno mokrio ali mjehur zeli eksplodirati, odgovor je vjerojatno... u mjehuru.

Pa zapravo iz mjehura nije izaslo vise nego inace, bar mi se tako cini. S druge strane suha usta jesu znak dehidracije. A dobro, sad imamo jos jednu zagonetku - pitanje misterioznog gubitka tekucine...

Samo da se igrati doktora po forumu...  ;D

Cek, tek sam poceo :angel:

Offline cathy

• Global Moderator
« Odgovori #5 : Ponedjeljak, 22.02.2010 u 06:55:25 »
Mislim da blaga dehidracija po definiciji ne uključuje previše izgubljene vode, odnosno učestalije mokrenje većih količina tek kasnije dođe na red (srednja dehidracija).

Međutim, mislim da je blaga dehidracija koja je posljedica hiperglikemije drugačija u odnosu na "običnu" dehidraciju, kada nam samo nedostaje vode iz nekog manje patološkog razloga. Još se svašta zdrma u biokemiji, ali ne znam detaljno što i kako. Ima veze s promjenom kiselosti, uvodom u blagu ketoacidozu jer stanicama nedostaje glukoze pa troše alternativne izvore, itd. Razmišljam što bi bilo da postovi prolaze recenziju; nijedan mi ne bi bio prihvaćen za objavljivanje  ;D

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #5 : Ponedjeljak, 22.02.2010 u 06:55:25 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.