Autor tema: HbA1c niži od 7,5 opasan!?  (Posjeta: 2990 )

0 članova i 3 gostiju pregledava ovu temu.

Offline cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
Odg: HbA1c niži od 7,5 opasan!?
« Odgovori #15 : Petak, 19.02.2010 u 14:38:53 »
Ovdje su napisani neki prigovori ovom istrazivanju, ali radi se o nerecenziranom tekstu. Dakle, autorica daje svoju kritiku, ali njen tekst nije prosao kriticko citanje od strane struke, za razliku od onoga sto je objavljeno u Lancetu.  

https://www.blogger.com/comment.g?blogID=30206473&postID=789699230024725700&pli=1

Nakon otvaranja stranice, treba kliknuti na link "Show original post".

Offline Vedran

• Ja znam...
  • Spol: Muški
« Odgovori #16 : Petak, 19.02.2010 u 15:49:05 »
U startu sam rekao
Citat:
Naišao sam na neko tumačenje te Cardifske studije http://www.diabeta.net/index.php?option=com_content&task=view&id=796&Itemid=2.
Uzme li se u obzir stanje tehnike 1986. i dob ispitanika, nije niti čudno da su bili prisutni problemi s ljudima koji su si davali inzulin. Grin
Do danas se promijenilo jaako puno utjecajnih faktora (mjerni uređaji, penovi i sami inzulini, terapijski pristup), tako da ove rezultate ("od nekad") ja uzimam s velikom rezervom.
Članak što ga je Cathy "iskopala", između ostaloga navodi i: "CONCLUSION: The people with low A1cs in this study were those who had spent many years with damagingly high blood sugars, both before and after diagnosis. Many had spent nearly a decade with A1cs near 11%. They were not put on insulin until they had already developed serious diabetic complications."
A kažu i: "The full text of this study makes it clear that the patients with the 6.5% A1cs were those who had been put on insulin after many years of being out of control."
Kad sam pak rekao kako ću imati pitanja kroz tri mjeseca (a sa liječnicom dijabetologom mogu vrlo dobro komunicirati) ohladilo me što "Unfortunately, this study can only be understood by reading the full text which is NOT available for free. Someone sent me a copy so I was able to read it, and I will summarize the most important points that the full text makes for you. Save them off somewhere, because it is almost certain your doctor, who does not have access to the full text will NOT understand the conclusions of this study and will use it to deny you the treatment you need to keep your A1c in the low, safe zone that will prevent you from getting complications."
To nas ponovno vraća na početak - nemamo potpunu informaciju.
Tako dugo dok nema potpune (nove) informacije pretpostavljam da vrijedi potpuna (stara) informacija koja kaže

CILJEVI KONTROLE U TIPU 2 ŠEĆERNE BOLESTI

Dobra
Srednja
Loša

GUK natašte
4,4 - 6,1
6,1 - 7,8
>7,8 mmol/L

GUK nakon obroka
4,4 - 8,0
8,0 - 10,0
>10 mmol/L

HbA1c
<6,5%
6,5 - 7,5%
>7,5%

glukozurija
0
0-0,5%
>0,5%

kolesterol
<5,2 mmol/L
5,2 - 6,5
>6,5 mmol/L

HDL
>1,1 mmol/L
0,9 - 1,0
<0,9 mmol/L

trigliceridi
<1,7
1,7 - 2,2
>2,2

indeks tjelesne mase
19 - 25
25 - 27
>27

arterijski tlak
do 140/90
mmHg
>160/95

*Sveučilišna klinika ''Vuk Vrhovac''

RAZINE REGULIRANOSTI GLIKEMIJE U TIPU 1 ŠEĆERNE BOLESTI

Dobra
Srednja
Loša

GUK natašte
4,0 - 5,0
5,1 - 6,5
>6,5 mmol/L

GUK nakon obroka
4,0 - 7,5
7,6 - 9,0
>9,0 mmol/L

GUK navečer
4,0 - 5,0
6,0 - 7,5
>7,5 mmol/L

HbA1c
< 6,1 %
6,2 - 7,5 %
> 7,5 %

Napomena: Težnja nedijabetičkoj razini može biti opasna!                                   *Sveučilišna klinika ''Vuk Vrhovac''

To se može naći ovdje http://www.glaxosmithkline.hr/vasezdravlje-dijabetes.html

Offline Vedran

• Ja znam...
  • Spol: Muški
« Odgovori #17 : Petak, 19.02.2010 u 16:11:23 »
U njemačkoj ima cca 7 000 000 dijabetičara. Između ostalih provode se i dugotrajna ispitivanja (kao i u Cardifu). Pa tako Vor zwanzig Jahren startete am Universitätsklinikum Jena (UKJ) die JEVIN-Studie, mit deren Hilfe die Endokrinologen des UKJ die Behandlungsqualität bei Thüringer Diabetespatienten erfassen. radi i na univerzitetskoj klinici u Jeni. Malo o temi ima na http://www.insulinclub.de/showthread.php?t=15996

Zanimljivo, no i tamo su primjetili "pogoršanje vrijednosti, a time i kvalitete liječenja dijabetesa uprkos uvođenja humanih inzulina i samokontrole šećera u krvi". Es folgten im Abstand von fünf Jahren Nachuntersuchungen, die regelmäßig Aussagen zu den Veränderungen in der Diabetesbehandlung ermöglichten. Die Zahl der Studienteilnehmer erhöhte sich dabei 1994/95 auf 244 Patienten und 1999/2000 auf 291.

"Beispielsweise verschlechterten sich 1994 die Werte unserer Patienten und damit die Qualität der Diabetesbehandlung in Jena im Vergleich zu 1989 - und das trotz der Einführung von Humaninsulin und der Blutglukoseselbstkontrolle", erinnert sich Müller.

Ali nude i razlog: Die Ursachen dafür vermutet er unter anderem auch darin, dass sich die Patienten erst an die neue, flexiblere Diabetestherapie und das damit verbundene viel höhere Maß an Eigenverantwortung gewöhnen mussten., što će reći da se i pacijenti moraju naviknuti na novu, fleksibilniju terapiju i s time povezanu samoodgovornost.

Kaže kako su se vrijednosti nakon 2000-te godine ustalile, no ne spominju se loše "nove" vrijednosti.
Die zweite Nachuntersuchung im Jahr 2000 erbrachte eine Wiederherstellung des Behandlungsniveaus, das sogar das des Jahres 1989 noch übertraf. Seitdem blieben die Ergebnisse konstant, was Prof. Ulrich Alfons Müller als einen Beleg für die sehr hohe Qualität der Diabetesbehandlung wertet.

Priloženi su i kontakt - podaci profesora u Jeni.

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #17 : Petak, 19.02.2010 u 16:11:23 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.