Hrvatski savez dijabetičkih udruga
Dobrodošli,
Gost
. Molimo
prijavite se
ili se
registrirajte
. Jeste li propustili svoj
aktivacijski email
?
1 sat
1 dan
1 tjedan
1 Mjesec
Beskonačno
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
Dobrodošli na forum HSDU-a!
Forum
Pomoć
Traži
Kalendar
Prijava
Registracija
»
Dijabetes
»
TIP 1
(Moderatori:
Tony
,
cathy
,
Davor
) »
tema:
Crvenilo nakon uboda?
« natrag
naprijed »
Ispis
Str: [
1
]
Dolje
Autor
tema: Crvenilo nakon uboda? (Posjeta: 1064 )
0 članova i 1 gost pregledava ovu temu.
gabriel
Diabetički učenik
Spol:
Crvenilo nakon uboda?
«
:
Četvrtak, 28.01.2010 u 23:07:58 »
Hi! Naš sinčić je prije dva tjedna prešao na nove inzuline.Bili smo na actrapidu i insulatardu a sada smo na penu,novorapid i levemir.Zanima nas jeli netko imao nakon uboda lagana crvenila promjera cca1cm.Inače smo šečer dobili lani u 4mj.
«
Zadnja izmjena: Petak, 29.01.2010 u 15:35:06 davor
»
Evidentirano
Davor
Global Moderator
Spol:
Crvenilo nakon uboda?
«
Odgovori #1 :
Petak, 29.01.2010 u 15:49:05 »
Gabriele,
odvojio sam temu. Pitanje mi se čini vrlo važno, bolje da bude smisleno odvojeno.
Za svaki slučaj:
Jel to od kad prima nove inzuline ili oduvijek?
Pretpostavljam da da, ali mijenjate li svaki put igle? Naime, igle imaju posebne premaze protiv iritacije, koji se upotrebom skidaju, pa i to treba provjeriti. Najveći izbor igala, a vjerujem i znanja ima apoteka Kožul u sklopu Vuk Vrhovca (01/2300-499) u Zagrebu. Siguran sam da i oni mogu biti od koristi.
Evidentirano
gabriel
Diabetički učenik
Spol:
Odg: Crvenilo nakon uboda?
«
Odgovori #2 :
Petak, 29.01.2010 u 18:40:21 »
Hvala na odgovoru.Do sada nikad nije imao nikakve iritacije ali ni toliko podljeva.Jer se on sad ukoči nesvjesno kad prima inzulin,što se kod igala nije tako često događalo.Na penu mijenjamo iglice "obavezno"jer je mene strah infekcije.A uzeli smo one najmanje što postoje.Ma ja sam se sama piknula da probam jeli to toliko boli ali stvarno nije nego jednostavno ja mislim da je to strah koji je jači od njega samog.Nazvala sam i njegovu dr.ali ona kaže da to ne može bit od inzulina.A možda je to samo od privikavanja organizma na novi inzulin.Stari se čisti novi dolazi.Ma ne znam ni sama.Sve nam je ovo još zamršeno.Nikad se nismo susreli s nekim u obitelji tko je imao šečer pa ni starački tako da je ovo bio šok,na koji se polako ali sigurno navikavamo.
Evidentirano
krcko
Administrator
«
Odgovori #3 :
Petak, 29.01.2010 u 21:49:04 »
Vidi
ovo
. Sto tamo nisam napisao: dok sam dobivao otekline od Levemira, desavalo se da imam reakciju i na Novorapid, ali drugaciju. Od Levemira su bile tvrde otekline koje bi splasnule nakon dan-dva. Novorapid je znao prouzrociti kratkotrajno crvenilo na mjestu uboda, nekoliko puta urtikariju koja se prosirila na dosta vecu povrsinu. To je prolazilo brzo, nakon pola sata ili sat. Sasvim u skladu s profilom djelovanja inzulina (Levemir se veze za albumin i ostaje duze na mjestu uboda, a Novorapid se brzo rasprsi).
Meni se ovako laicki cini da je to itekako mogla biti alergija na inzulin. Stovise, ako sam alergican na vlastiti inzulin, nije ni cudo da su mi stradale beta stanice. Razgovarao sam s doktorom o tome, ali nazalost dijabetologe manje zanimaju uzroci nastanka dijabetesa, a vise krpanje posljedica. Ali osnovni savjet je bio ispravan: ne mijenjati terapiju dok je na razini blage neugode. Vjerojatno ce proci samo od sebe. To se i desilo nakon par mjeseci. Mislim da ti nesto slicno pise na uputi koju dobijes u svakoj kutiji flexpenova: moguce je crvenilo na mjestu uboda, u pravilu prolazi nakon nekog vremena.
Druga stvar je da biste mozda mogli poraditi na tehnici pikanja. Ne mislim da krivo radite, ali ako se koci ocito njemu predstavlja problem. Zapravo ne znam kako klincu olaksati pikanje (moji se panicno boje vadjenja krvi i sl.). Zna li netko doktora strucnog za psiholoske aspekte dijabetesa kod djece?
Evidentirano
Yorn desh born, der ritt de gitt der gue,
Orn desh, dee born desh, de umn börk! börk! börk!
gabriel
Diabetički učenik
Spol:
«
Odgovori #4 :
Subota, 30.01.2010 u 12:12:08 »
Točno tako ima i oteklina i crvenila.Tj.bile su dvi dobre otekline,par podlijeva a ostalo crvenilo.Ali evo ova zasnja dva dana se polako povlači tj.nema novih ali izgleda da su počeli ovi novi djelovat tako da ni on više nije u visokim šečerima a samim tim je i opušteniji.Inače svako davanje inzulina prakticiram na drugo mjesto.U trbuh još niti ne pomišlja.a guza mu je sad postala problem iako nastojim bar jednom dnevno dat i u guzu da se navikava.Ma žao mi ga je,srce mi se para kad me zapita "zašto sam ja dobio šečer" a ja ne znam šta da mu kažem.Prije nije puno pitao ali valjda kako raste sazrijeva pa mu je baš teško.Nadam se da će to ići sve lakše.Ma kad su šećeri uredni on je super.A i inače je dobrica.
Evidentirano
gmilcic
Dijabetički amater
Spol:
«
Odgovori #5 :
Četvrtak, 04.02.2010 u 20:57:33 »
Moje iskustvo je slično,imam sina od 8 god.a diabetes ima već 2 godine i strašno ga boli kada mu navečer dajem lantus.Ali ja mu u to vrijeme pričam i on zaboravi na davanje inzulina(a nije opušten uopće),problem je u tome što je novorapid super(kao ne boli) a lantus boli ,a iglice koristim iste veličine.mislim da je to sve u njegovoj glavi i jako puno pomaže razgovor.Ali da im je lako nije i ja bar jednom god.idem sa njim dječjem psihologu,što preporučujem svakom.Lijepi pozdrav.
Evidentirano
SUGAR IS GOOD!!
krcko
Administrator
«
Odgovori #6 :
Petak, 05.02.2010 u 00:12:03 »
Mozda nije sve u glavi. Procitao negdje da je Lantus kiselina i da zato moze izazvati osjecaj pecenja. Nisam ga nikad koristio, ovo je iz druge ruke.
Evidentirano
krcko
Administrator
«
Odgovori #7 :
Petak, 05.02.2010 u 00:34:42 »
Pogledajte ovo:
http://www.i-port.com
Guglao o Lantusu i sasvim slucajno naletio na to. Mozda moze olaksati muke pikanja.
Osobno me ne privlaci pretjerano. Kad bih morao imati stalno zapiknuto nesto, radije bih izabrao pumpu.
Evidentirano
gabriel
Diabetički učenik
Spol:
«
Odgovori #8 :
Subota, 06.02.2010 u 16:44:41 »
Evo hvala Bogu polako prestaju crvenila i otoci,evo sad smo nekih 20-ak dana na novim inzulinima,novorapid i levemir,i sad može bit da je bilo i do inzulina a može bit i do Gabriela iako se on još uvijek nije spreman skroz opustiti,nekad lakše nekad teže,sve ovisi koliki mu je trenutno šećer a samim tim i njegovo raspoloženje.Jer kad mu je viši šećer onda je strašno nervozan i onda je sve teže.Ja se nadam da će ovo sad ići lakše.
Evidentirano
«
Odgovori #8 :
Subota, 06.02.2010 u 16:44:41 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.
Ispis
Str: [
1
]
Gore
« natrag
naprijed »
»
Dijabetes
»
TIP 1