Autor tema: šećeri i ugljikohidrati - navlakuša za nepažljive  (Posjeta: 1167 )

0 članova i 2 gostiju pregledava ovu temu.

Offline Vedran

• Ja znam...
  • Spol: Muški
šećeri i ugljikohidrati - navlakuša za nepažljive
« : Ponedjeljak, 18.01.2010 u 21:18:29 »
Najviše volim kad se mogu sam sebi nasmijati. To se u pravilu dešava kad mislim! ;D
Tako sam danas vidio lijepu rižu s 0 g šećera!
Lijepo piše!

Offline Vedran

• Ja znam...
  • Spol: Muški
Odg: šećeri i ugljikohidrati - navlakuša za nepažljive
« Odgovori #1 : Ponedjeljak, 18.01.2010 u 21:24:05 »
Gdje je navlakuša?
Naravno, na boku kutije je druga deklaracija sa podatkom koji se tražio - ugljikohidrati = 76 g na 100 g riže.
Treba gledati i čitati, a ne misliti da se pročitalo! ;D

P.S. Nadam se da se podatak odnosi na suhu, nekuhanu rižu. Ili griješim? ???

Offline cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
« Odgovori #2 : Utorak, 19.01.2010 u 09:46:00 »
Dobro, za rizu svi znamo u koju skupinu namirnica spada, ali istina je da proizvodjaci hrane love u mutnom, stavljajuci na etiketu ponosne izjave "BEZ SECERA!" i slicno. Pri tome misle na saharozu, koju eto nisu dodali jer su oni good guys i misle na nase zdravlje ;D
A seceri su u stvari skupina spojeva. I naravno, i skrob koji je u rizi prirodno prisutan, takodjer je secer.  
Na etiketama je najbolje gledati sadrzaj ugljikohidrata, ali i tu se mozemo zeznuti, jer i celuloza je ugljikohidrat, samo sto je nama neprobavljiva pa ne dize secer. I sad, ako pod ukupnim sadrzajem UH misle i na celulozu (vlakna) a mi to ne znamo, moze se desiti da si damo vise inzulina nego sto nam stvarno treba i eto problema. Ipak, istina je da u Hr nikad nisam naisla na tako nesto, obicno kad pise UH misli se na skrob&co, dakle ono sto utjece na secer.

Za ovu rizu, mislim da se misli na nekuhanu. Mene su ucili da u 60 g kuhane rize ima 15 g UH.
« Zadnja izmjena: Utorak, 19.01.2010 u 09:50:11 cathy »

Offline krcko

• Administrator
« Odgovori #3 : Utorak, 19.01.2010 u 21:05:58 »
To je kao kad na biljno ulje napisu BEZ KOLESTEROLA ::)

Brojanje celuluze pod UH bila bi marketinska losa karma. Umjesto toga mogu vatrenim slovima istaknuti da sadrzi BALASTNE TVARI ili nesto tako zdravozvucece.
Yorn desh born, der ritt de gitt der gue,
Orn desh, dee born desh, de umn börk! börk! börk!

Offline cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
« Odgovori #4 : Utorak, 19.01.2010 u 22:40:16 »
Da, ali celuloza jest UH, samo što je neprobavljiva. Vidjela sam etikete - ne u Hr - na kojima su je ubacili među UH, da bi onda ispod pisalo "od toga vlakana toliko-i-toliko".  A navodno postoje i slučajevi gdje piše samo ukupna količina UH, ne i raščlanjeno, samo što to ne vidjeh.

Mislim da je fora u tome što se godinama trubilo kako su UH "dobri" u prehrani, za razliku od masnoća, koje su "zle".   

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #4 : Utorak, 19.01.2010 u 22:40:16 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.