Autor tema: Biljezite li svoje secere u dnevnik/log?  (Posjeta: 3556 )

0 članova i 1 gost pregledava ovu temu.

Offline cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
Biljezite li svoje secere u dnevnik/log?
« : Srijeda, 30.03.2005 u 11:25:05 »
Dakle, vodite li dnevnik samokontrole, i koristi li vam to u svakodnevnom zivotu s dijabetesom?

Ja nekad vodim, nekad ne  :roll:

Kad su mi seceri super, onda ponekad zaboravim na to. Nije veliki propust, ali opet nije loshe imati detaljniju sliku - kako su to bili super, koliki su bili najvishi a koliki najnizi, koliko mi je inzulina/hrane/aktivnosti za to trebalo, u kojem sam dijelu ciklusa bila.

Kad su cesto niski, ili nedajboze upadnem u ono ruzno "dolje-gore-dolje-gore" (roller coaster), komplicirano mi je sve zapisivati jer to nekako rjesavam u hodu, i ne vracam se na analizu.

Primijetila sam takodjer tendenciju da samoj sebi uljepsavam rezultate, npr. prije rucka mi je bio 3.3, nakon rucka 12.1, zatim sam dodala inzulina pa je sletio na 6 (malo prebrzo), ma stavit cu tu da mi je bio 5 prije rucka i 8 nakon rucka. To niposto NIJE DOBRO, ali znam se uloviti u takvom problematicnom ponasanju :D Totalno je glupo - kao da ce me netko prosudjivati prema rezultatima moje kontrole - bolji seceri - bolja osoba. Glupost :D

Kad mi je bilo jako vazno znati tocno kakav mi je secer iz sata u sat, onda sam zapisivala svaku vrijednost. Ali ne u dnevnik (malu knjizicu koju mozete dobiti u apoteci), nego u pravu biljeznicu.

Kad ne zapisujem, zdere me savjest, kad zapisujem, brzo mi dosadi, i cini mi se da ne mogu dovoljno vjerno prenijeti sve sto se zbiva.

Kako vi to rjesavate?

Offline Tony

• Administrator
  • Spol: Muški
    • Zagrebačko dijabetičko društvo
« Odgovori #1 : Srijeda, 30.03.2005 u 13:49:24 »
Imam rije¹enje...mo¹ misliti! :?
Ja to rije¹avam tako da aparatič spojim na računalo i "skinem" podatke. Tada imam najprecizniji dnevnik jer bilje¾i i vrijednost i sat:minuta:sekunda  (:))
Po¹to koristim i pumpu, onda je to vrlo zgodan način zapisivanja, po¹to treba bazalnu dozu inzulina korigirati za svaki sat od 0 do 24.

Večina glukometra ima tu mogućnost, jedino bi trebalo kontaktirati proizvođača i pitati. Mo¾da ima i na webu, ali telefon je sigurnija stvar.
Ako ima neki software i hardvare (neki čitaći i sl.), proizvođači u većini slučajeva to daju besplatno, no ponavljam:u većini slučajeva . Naravno to ovisi o njima!
:bye:      Pozdrav Tony   :bye:

--profesionalni dijabetičar--

Offline cathy

• Global Moderator
« Odgovori #2 : Ponedjeljak, 04.04.2005 u 10:32:34 »
ma ja nemam usb kabl za moj aparatic, tako da sve radim rucno (ako radim) :D

ali i kad bih skidala secere, gdje su druge informacije - koliko inzulina u koje vrijeme, obroci, i sl.

Offline Tony

• Administrator
    • Zagrebačko dijabetičko društvo
« Odgovori #3 : Ponedjeljak, 04.04.2005 u 10:45:25 »
To stoji. Nema inzulina i nema info o unesenim kalorijama, no...
A kabel je posebna prica... Neki ga poklanjaju, neki skupo naplaćuju....
:bye:      Pozdrav Tony   :bye:

--profesionalni dijabetičar--

Offline dado

• Ja znam...
    • http://www.diabetes-split.hr
« Odgovori #4 : Ponedjeljak, 04.04.2005 u 20:52:59 »
Ja isto imam kabel za komp i skinem sa aparata u komp,pa sve to lipo i uredno isprintam ali primjetija sam da to i nije nekako dobro! Kad ja rukom napi¹em koliki mi je ¹ećer i vidim koliki je bija kad san zadnji put mirija nekako vi¹e razmi¹ljam o tome nego kad to vidim na kompu.U zadnje vrime koristim se i jednom i drugom metodom.

Offline cathy

• Global Moderator
« Odgovori #5 : Srijeda, 11.05.2005 u 10:34:35 »
Pronasla sam web stranicu www.PlasmaGlucose.com na kojoj se moze rucno unositi secere (treba se ulogirati) i zatim se dobije graficki prikaz dnevnih kretanja.

Doduse, istu stvar mozete napraviti i sami u Excelu, ali ovo je elegantnije i cini mi se jednostavnijim.

Offline SuperHrvoje

• Forumski moderator
« Odgovori #6 : Četvrtak, 12.05.2005 u 12:00:34 »
Citat: "cathy"
Pronasla sam web stranicu www.PlasmaGlucose.com na kojoj se moze rucno unositi secere (treba se ulogirati) i zatim se dobije graficki prikaz dnevnih kretanja.

Doduse, istu stvar mozete napraviti i sami u Excelu, ali ovo je elegantnije i cini mi se jednostavnijim.

Ja sam na Excelu, elegantnije mi je, a prikazati mogu krivulje formulama kako ja zelim. :komp

Offline insekt9

• Ja znam...
« Odgovori #7 : Petak, 20.10.2006 u 11:55:30 »
ja sam takodjer u Excel-u napravio tabelu sa svim podacima koje redovno azuriram. Posto mi se u pocetku desavalo da zaboravim upisati podatke, onda sam nadosao i poceo koristiti papir i tu sam upisivao vrijednosti, kol inzulina,... a onda sve to prenesem u elektronski oblik.
Cak imam i dnevnik iz prosle godine, a na disku je sigurno i onaj iz 2004-e.
lokokutić je geometrijski lik oblika čipsa i šatora. Ima tri stranice i žut je

Offline bakrena

• Forumski moderator
« Odgovori #8 : Petak, 20.10.2006 u 14:02:19 »
ma svaka vam cast... ja spadam u onu ljeniju grupu pa prije kontrole prepisujem iz memorije rezultate....

Offline Desiree

• Forumski moderator
    • http://www.zeza-diabetes.tk
« Odgovori #9 : Petak, 20.10.2006 u 14:22:37 »
Citat: "bakrena"
ma svaka vam cast... ja spadam u onu ljeniju grupu pa prije kontrole prepisujem iz memorije rezultate....

Ja isto tako.  :??)

~~ Desiree ~~

Offline dr Luigi

• Dijabetički amater
    • http://www.diabetes-split.hr
« Odgovori #10 : Petak, 20.10.2006 u 23:43:59 »
Ja doma iman usb kabel i mogu podatke sa aparatića pribacit na kompjuter i onda ih isprintat :komp , ali mi to nekako nije to. Svega tu lipoga ima. I podataka o najvišem i najnižem šećeru, prosjek, krivulje, točno vrime mirenja itd, ali ne i podataka o tome koliko inzulina san uzeo, kakva mi je bila fizička aktivnost taj dan, obroci... Ja još uvik zapisujen podatke u nekakav blokić i to mo je, valjda i iz navike, puno praktičnije i korisnije. Moran priznat da me puno puta i spasija jer mi se znalo događat da se nikako ne bi moga sitit koliko inzulina dajen u određenu uru  :smt017 (je li 10 ili 12 jed) pa bi me dnevnik zna izvuć jer bi mi i uz manju dozu inzulina ŠUK bio 3,6. Zna mi se dogodit da par dana priskočin pa to onda popunin onako po sjećanju, ali se inače trudin redovito ga vodit.
a bene

Offline insekt9

• Ja znam...
« Odgovori #11 : Subota, 21.10.2006 u 11:43:32 »
ma imam i ja USB kabel ali mi onako "prirodnije" to fino sam upisivati, jer se ne sjetim pri svakoj reinstalaciji "windoza" instalirati i software za podatke iz aparatica.

Offline Desiree

• Forumski moderator
    • http://www.zeza-diabetes.tk
« Odgovori #12 : Subota, 21.10.2006 u 12:00:41 »
Ja nisam dobila USB kabel nego serijski i na svom novom kompjuteru nemam taj priključak. Trenutno mi je ok pisati ručno ali kad mi se više ne bude dalo morat ću potražiti da mi pošalju USB kabel.

~~ Desiree ~~

Offline taty

• Diabetes junior
« Odgovori #13 : Subota, 21.10.2006 u 23:05:42 »
meni se neda prepisivati vrijednosti iz aparata rukom, pa prebacujem kablom u računalo, to mi je praktično ali i puno preglednje, a isto tako lakše pratim vrijednosti guka
sto se tice kabla, kad promijenim aparat nazovem dobavljaca i oni mi besplatno posalju novi

Offline insekt9

• Ja znam...
« Odgovori #14 : Ponedjeljak, 23.10.2006 u 10:34:30 »
Citat: "Desiree"
Ja nisam dobila USB kabel nego serijski i na svom novom kompjuteru nemam taj priključak. Trenutno mi je ok pisati ručno ali kad mi se više ne bude dalo morat ću potražiti da mi pošalju USB kabel.

Cisto sumnjam da nemas COM1 i COM2 na maticnoj ploci. Kom mene su ti port-ovi i na staroj i na novoj maticnoj ploci.
A ako nemas trazi od zastupnika koji isporucuje aparatice u Hr da Ti posalju USB kabel. Tako sma ga i ja dobio, a usu kabel se dobije i odgovarajuci software.

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #14 : Ponedjeljak, 23.10.2006 u 10:34:30 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.