Autor tema: cure pomozite!!!  (Posjeta: 1753 )

0 članova i 1 gost pregledava ovu temu.

Offline kulerica

• Diabetički wannabe
cure pomozite!!!
« : Utorak, 29.12.2009 u 08:52:06 »

sinoć uradila test, pozitivan,uplašena do kraja, zadnji prosjek 8,1 prije toga 9,1. Molim vas je li neko imao tako loše rezultate a dobar ishod?
jeste li radile za vrijeme trudnoće? Ako ste van Zg koliko često ste trebale na kontrolu, jeste li ležale u bolnici?
oprostite na mnogo pitanja ali zaista sam uplašena.

Offline cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
Odg: cure pomozite!!!
« Odgovori #1 : Utorak, 29.12.2009 u 15:05:50 »
Nemoj panicariti :)

Nemam osobno iskustvo, ali znam za cure koje su zatrudnjele s losim hemoglobinom, nakon plusica su sredile secere i sve je bilo OK, rodile su zdrave bebe. Svaka je trudnoca prica za sebe, tako da nema smisla pricati o detaljima... ali sjecam se cure koja je u trudnocu usla s HbA1c od 9.5, i na kraju je sve bilo u redu. Naravno, jako brzo je spustila taj Hb, kroz trudnocu samu bila je dobro regulirana.

Svakako se javi u Petrovu, i vidjet ces sto i kako dalje. Pokusaj sama spustiti secere koliko mozes - meni je najbolje pomagalo cesce mjerenje.

Sto se tice posla itd., to ces vec vidjeti kada dodje vrijeme, u dogovoru s doktorom. Ja sam radila punoh 6 mjeseci, ali samo zato sto mi je posao tada bio takav da mi ni na koji nacin nije ugrozavao trudnocu i secere. Da sam htjela (tj. da mi je posao bio zahtjevniji), mogla sam od prvog dana ici na komplikacije, jer trudnoce zena s dijabetesom smatraju se rizicnima i preporuca se mirovanje.

Samo hrabro, i cuvaj se!  :bye:

Offline kulerica

• Diabetički wannabe
« Odgovori #2 : Utorak, 29.12.2009 u 15:17:46 »
hvala puno na ohrabrenju,
 večeras idem do ginekologa,pa ako potvrdi trudnoću sutra do dijabetologa, pokušat ću dobiti uputnicu za Petrovu, ako ne uspijem onda ću se svakako privatno naručiti u Zagreb (vidjela sam na ranijim postovima da postoji i ta mogućnost)

Offline cathy

• Global Moderator
« Odgovori #3 : Utorak, 29.12.2009 u 15:22:30 »
Uputnicu za Petrovu treba ti napisati ginekolog ("socijalni"). Imas pregestacijski dijabetes i trudna si - to ti je za patologiju trudnoce odmah. (Malo ruzno zvuci ovako napisano, ali to je to.)

U Petrovoj se nalazi Referentni centar za trudnocu i dijabetes, Ministarstva zdravstva RH, to je centralno mjesto za cijelu Hrvatsku. Samo ti dodji tu  :mig:

Offline kulerica

• Diabetički wannabe
« Odgovori #4 : Utorak, 29.12.2009 u 15:37:21 »
Ja živim u Mostaru, BiH, znam da Klinička bolnica Mostar, odnosno komisija Zavoda za zdravstveno osiguranje daje uputnicu za Zg, za slučajeve koji ne mogu kod nas da se rade, nadam se da će ocjenit da sam ja ta...

Offline tina ri

• Ja znam...
« Odgovori #5 : Četvrtak, 31.12.2009 u 10:43:21 »
Ni meni nisu seceri u prvoj trudnoci bili dovoljno regulirani ni na pocetku trudnoce,a ni na kraju pa eto ipak sam rodila zdravo dijete,misli da se nepotrebno brines jer jos je puno mjeseci trudnoce iza tebe i ako budes imala dobro reguliran dijabetes imas sansu istu kao i kod zdravih trudnica da izneses trudnocu do kraja i rodis zdravo dijete..
Eto bas listam ovaj casopis "slatki zivot dijabetes" pa pise unutra,cak sam se i ja zacudila,da cak i ako zena ne koristi inzulin sansa da ce iznijeti trudnocu je 50%..,kod zena koje koriste inzulin a slabo su disciplinirane mogucnost loseg ishoda je oko 15%...tako da ako se secer drzi u granicama normale i dobro je kontroliran ishod trudnoce je jednak onom kao i u zdravih zena...
Ove gore prve dvije sizuacije nisu naravno mjerilo da se tako postupa,ali samo zelim reci da ako i secer ponekad poskoci,da sigurno netreba odmah panicariti nego samo reagirati..
Uz redovite prgeglede,pravilnu prehranu  najvaznije je redovito mjerenje secera odnosno cesto mjerenje secera,to nam daje najbolji uvid u nase stanje koliko smo dobro regulirani i na temelju toga moze se reagirati na vrijeme,korigirati doze da secer ne skace i tako biti siguran da se trudnoca odvija onako kako se to odvija i kod ostalih zdravih zena....
Kulerica...zelim ti puno srece  :W

Offline cathy

• Global Moderator
« Odgovori #6 : Četvrtak, 31.12.2009 u 14:22:36 »
Eto bas listam ovaj casopis "slatki zivot dijabetes" pa pise unutra,cak sam se i ja zacudila,da cak i ako zena ne koristi inzulin sansa da ce iznijeti trudnocu je 50%..

Ako je zena inzulinovisna, tj. ako nema svoga inzulina, umrijet ce od dijabeticke ketoacidoze puno prije nego sto doceka kraj trudnoce. To tamo je pogresno napisano, a znam i zasto - jer je to prepricana izjava jednog doktora koji je iznosio povijesne podatke. U vrijeme prije otkrica inzulina, dakle prije 1921. godine, neke zene koje su imale simptome dijabetesa ipak su mogle iznijeti trudnocu do kraja. Kod njih se radilo ili o tipu 2 dijabetesa, kada zena ima svoga inzulina, ili o pocetku tipa 1, kada pankreas jos uvijek povremeno radi.

Fora je u tome sto se prije otkrica inzulina znalo za dijabetes, ali se nije znalo za razlike u tipovima.

Sretna vam Nova godina svima, puno zdravih i sretnih trudnoca onima koji ih planiraju  :)

Offline kulerica

• Diabetički wannabe
« Odgovori #7 : Petak, 01.01.2010 u 13:03:37 »
Puno sreće, ljubavi zdravlja i dobrih šećera svima u Novoj 2010.godini.
Bila sam i kod ginekologa i dijabetologa, u ponedjeljak ću u bolnicu, do malo dovedemo u red te šećere, do tada mjerim ih preko 10 puta dnevno i trudim se držati ih do 7.
Puno hvala za objašnjenja i podršku  :-)))

Offline IvanaL

• Diabetički učenik
« Odgovori #8 : Četvrtak, 28.01.2010 u 08:43:39 »
da se javim ja koja samu Petrovu došla sa prosjekom 9,2 i kad su me stavili na inzulin šećer je bio pravo reguliran i rodila zdravog dečkića. Mogu ti reći i sad imam dijabetes tip 1 i puno sam lošije regulirana nego u trudnoći al je ipak zadnji prosjek bio 6,0 al mislim da svaka trudnica više pazi na prehranu (iz vlastitog iskustva) nego kad nije trudna onda popapaš i krumpirca i malo više kruhaca i svega ostalog nego kad znaš da moraš biti disciplinirana zbog tog malog anđelića koji je u tebi. samo hrabro i budeš vidla da će se sve dovesti u normalu.

Offline kulerica

• Diabetički wannabe
« Odgovori #9 : Nedjelja, 31.01.2010 u 16:17:27 »
Hvala Ivana, šećeri su sad o.k,čak toliko niski da hipo i ne osjećam, prošli mjesec sam bila u Petrovoj, opet sam naručena sredinom ovoga mjeseca,pa sam i iz tog razloga mirnija, kad znam da sam u pravim rukama. Držite mi fige! Pozdrav! 

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #9 : Nedjelja, 31.01.2010 u 16:17:27 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.