Autor tema: Novi 48h inzulin - Degludec  (Posjeta: 1800 )

0 članova i 1 gost pregledava ovu temu.

Offline krcko

• Administrator
Novi 48h inzulin - Degludec
« : Utorak, 01.12.2009 u 00:14:38 »
Hvala na informacijama, lijepo je znati sto nas ceka u buducnosti. Nego, nacuo sam da Novo razvija 48-satni dugodjelujuci inzulin. Je li bilo sta o tome?
« Zadnja izmjena: Ponedjeljak, 07.12.2009 u 13:08:06 davor »
Yorn desh born, der ritt de gitt der gue,
Orn desh, dee born desh, de umn börk! börk! börk!

Offline cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
Novi 48h inzulin?
« Odgovori #1 : Utorak, 01.12.2009 u 12:54:17 »
Nego, nacuo sam da Novo razvija 48-satni dugodjelujuci inzulin.

Gdje si ovo cuo?

Offline Davor

• Global Moderator
  • Spol: Muški
    • Mozgalica.HR - Misaone zagonetke
Novi 48h inzulin?
« Odgovori #2 : Srijeda, 02.12.2009 u 13:27:02 »
Krcko kume,
prva vijest o tome iz tvojih "prstiju"... Da sam ranije znao pitao bih... Koliko vidim ni google jos ne zna nista o tome. Okle ti to?

Offline krcko

• Administrator
Novi 48h inzulin?
« Odgovori #3 : Srijeda, 02.12.2009 u 17:22:08 »
Natuknuo jedan covjek koji radi u Novo Nordisku. Ne znam nista vise o tome, nisam ni ja uspio izguglati.

Offline Tony

• Administrator
    • Zagrebačko dijabetičko društvo
Novi 48h inzulin?
« Odgovori #4 : Ponedjeljak, 07.12.2009 u 09:44:58 »
Ajmo sada malo i realno...
A kaj ce nam inzulin koji djeluje 48 sati?
Na stranu to kaj bi se taj inzulin davao/pikao manje puta, ali realno gledano ja nikako ne mogu znati kakav ce mi secer biti za 4 sata, a kamoli kakav ce mi biti sutra popodne da bi si davao takav inzulin. Kod vecine hipoglikemija je problem u tome sto se ne moze ponistiti djelovanje inzulina kada ga ne treba. Tu dolazi do izrazaja pumpa, koja kada je u SUSPEND modu, jednostavno ne daje inzulin i inzulina nestaje u krvotoku za 10-15 minuta.
Iskreno, strah bi me bilo inicirati si takav inzulin...
No ovo je tema za podforum o inzulinima, a ne za Montreal...
:bye:      Pozdrav Tony   :bye:

--profesionalni dijabetičar--

Offline Davor

• Global Moderator
Odg: Novi 48h inzulin?
« Odgovori #5 : Ponedjeljak, 07.12.2009 u 13:07:25 »
To je bazalna doza inzulina koja se ne mijenja previše. 48h inzulin bi teoretski bio koristen na isti nacin kao i Lantus i Levemir, samo sto bi duze trajao.

Po meni, ako je napravljen Lantus koji najdulje djeluje od svih inzulina, do 24h (naravno da ovisi i o osobi koja ga prima), tehnologija je gotovo spremna da to produlji na 48h. A mislim da su mnogi spremni i da ga pocnu koristiti  ::)
« Zadnja izmjena: Ponedjeljak, 07.12.2009 u 13:46:23 davor »

Offline krcko

• Administrator
« Odgovori #6 : Ponedjeljak, 07.12.2009 u 13:29:19 »
Meni se cini da bi ipak bilo koristi od 48-satnog inzulina. Sudim po Levemiru koji je navodno 24-satni. Prvo, djelovanje je takvo da nema straha od hipoglikemije kad se jednom ustima doza. Drugo, s Levemirom nas se vecina zapravo pika 2x dnevno. Po analogiji ovaj 48-satni bi valjda stvarno drzao cijeli dan. Imali bismo jedan ubod manje i, vaznije, vecu autonomiju nego s Levemirom. Kad ides negdje na jedan dan nosis samo jedan pen umjesto dva.

Ostaje pitanje koliko bi nam to stvarno znacilo. Osobno ne bih mijenjao terapiju i ponovo se "ustimavao" zbog jednog uboda manje. Ne dok mi Levemir djeluje tako dobro kao sada. Ovo sto Tony prica moze se na isti nacin primijeniti na danasnje dugodjelujuce inzuline. Vjerujem da je pumpa superiorna bazal-bolus rezimu, no 48-satni bazal i sve brzi bolusi jesu iduci logicni koraci ako ga necemo mijenjati.

Offline krcko

• Administrator
« Odgovori #7 : Ponedjeljak, 03.10.2011 u 08:07:08 »
Novi ultra-dugodjelujuci inzulin zove se Degludec i u zavrsnoj je fazi testiranja. Navodno bi trebao doci na trziste oko 2013. (mozda pod drugim imenom).

Daje se 3 puta tjedno

Offline Davor

• Global Moderator
Odg: Novi 48h inzulin - Degludec
« Odgovori #8 : Srijeda, 05.10.2011 u 13:45:46 »
Opa bato!
Naravno sve s rezervom no:
Studies have shown that patients taking insulin degludec needed to take significantly smaller doses of basal insulin than those taking insulin glargine, while achieving similar blood glucose levels.

...ma kakva pumpa kad je tu Degludec :-)))

Offline Vedran

• Ja znam...
« Odgovori #9 : Srijeda, 05.10.2011 u 19:28:16 »
Citat:
Daje se 3 puta tjedno

Sve si nekak mislim da je takvo doziranje dušu dalo za zaboraviti dati inzulin...

Offline krcko

• Administrator
« Odgovori #10 : Srijeda, 05.10.2011 u 21:02:33 »
Hja, mozemo mu trazit mane ili se odusevljavati njime kao zamjenom za pumpu. Bez obzira kakav se pokazao kad jednom dodje na trziste, vjerojatno necu mijenjati Levemir dok obavlja posao kako treba. Ni inace nisam pristasa cackanja mecke dok mecka nije pokvarena.

Lev mi je spasio zivot  :s
A Novorapid mi je omogucio da "grijesim"

Offline Davor

• Global Moderator
« Odgovori #11 : Petak, 07.10.2011 u 16:37:35 »
krcko,
triba malo šire stvari gledat  ::)
Mnogima je "mecka pokvarena". 
(meni nije)

Offline krcko

• Administrator
« Odgovori #12 : Petak, 07.10.2011 u 23:40:23 »
Naravno, kume. Govorim samo za sebe.

Da pocinjem s terapijom i da je 48 satni vec na trzistu sigurno bih htio najnoviju varijantu, a ne neki "staromodni" Levemir. Ovako ustimanom treba mi malo deblji razlog za promjenu. Navodno ima ekipe koja je jos uvijek na zivotinjskim inzulinima. Ti stvarno ne vole cackati mecku  ;D

Offline cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
« Odgovori #13 : Subota, 08.10.2011 u 14:59:02 »
Navodno ima ekipe koja je jos uvijek na zivotinjskim inzulinima. Ti stvarno ne vole cackati mecku  ;D

Mislim da se kod takvih slučajeva većinom radi o tome da su pokušali s humanim i analozima, pa se vratili na životinjske jer im oni najbolje odgovaraju, odnosno lakše im je postići dobru regulaciju. Mislim da kod nekih postoje i razlozi ideološke prirode, jer životinjski se proizvode iz goveđih i svinjskih pankreasa, a humani i analozi uz pomoć genetski modificirane bakterije.

Teško je doći do životinjskih inzulina danas, to je cijeli pothvat i mora postojati indikacija da liječnik uopće napiše recept. Nisam sigurna, ali mislim da u Hrvatskoj ni nema takvih slučajeva.

Što se tiče Degludeca, navodno je jako dobar za pacijente s tipom 2, ali nisam čitala detalje.

Offline Tony

• Administrator
    • Zagrebačko dijabetičko društvo
« Odgovori #14 : Četvrtak, 13.10.2011 u 15:23:42 »
Nema takvih slucajeva jer u HR nema na trzistu zivotinjskih inzulina, i to vec dosta dugo.
A zivotinjski i GMO(ajmo ih tako zvati) su nebo i zemlja.
Pogotovo u segmentu prociscenocti.
:bye:      Pozdrav Tony   :bye:

--profesionalni dijabetičar--

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #14 : Četvrtak, 13.10.2011 u 15:23:42 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.