Autor tema: dijabetes se može izliječiti!  (Posjeta: 2997 )

0 članova i 2 gostiju pregledava ovu temu.

Offline Vedran

• Ja znam...
  • Spol: Muški
dijabetes se može izliječiti!
« : Srijeda, 02.12.2009 u 21:21:11 »
Kako kaže Večernji list: http://www.vecernji.hr/lifestyle/janet-ginnings-zivotnim-promjenama-izlijecila-dijabetes-clanak-59199

Nakon što sam nekoliko puta pročitao članak shvatio sam gdje ja griješim:

Unos alkohola mi je oduvijek na minimumu, čak i ispod minimuma!
Znam kuhati, a korisnici moje kuhinje čak govore da im je fino!
Ne naručujem indijsku hranu dostavom!
Čokoladom ne reguliram šećer u krvi!
Definitivno nisam frizerka slavnih pa da napišu takav članak o meni ;D

Ne vjerovat svemu što piše u novinama, ne, ne :nono:

Offline cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
Odg: dijabetes se može izliječiti!
« Odgovori #1 : Četvrtak, 03.12.2009 u 07:28:02 »
Jooooj.
Novinari, grrrrrrr

i jos kao ilustracija slika mlade cure s penom u ruci, u prvom planu the igla

Istina je da u nekim slucajevima kod ljudi s tipom 2 dolazi do znacajnog poboljsanja samo promjenom prehrane i stila zivota, ali nije to bas tako jednostavno. S druge strane, jos je gore mijesanje tipa 1 i 2, jer radi se o razlicitim bolestima (sa slicnim simptomima), pobogu.

Svojedobno je po plivazdravlju znalo biti takvih bisera, pa sam slala mejlove, no nitko se nije udostojio odgovoriti mi. Takodjer, frendica koja je tada radila u Plivi pokusala je telefonski doci do osoba koje uredjuju/pisu portal, ali reakcija je bila u stilu "je pa kaj sad".  >:(

I tak.

Igle su stvarno grooozna stvar. Igletine. I cokolada.

Offline krcko

• Administrator
« Odgovori #2 : Četvrtak, 03.12.2009 u 10:38:14 »
Bas je zgodan clanak  ;D Osim reguliranja secera cokoladom ovo su mi highlights...

Citat:
Janet je odmah dobila i lijekove koji su trebali pomoći njezinu tijelu da proizvede inzulin i ograničiti stvaranje glukoze iz jetara.

Koliko jetara imaju frizerke slavnih? :misli: Proizvode li inzulin po cijelom tijelu? :misli: :misli:

Citat:
-  Liječnik mi je rekao da odmah moram skinuti kilograme, početi vježbati i jednostavno više paziti na samu sebe.

(...) No, nakon što se više nije mogla popeti uz stepenice, a da ne ostane bez daha shvatila je kako je krajnje vrijeme da nešto poduzme.

Bolje ikad nego nikad :mig:

Inace, tekst je slobodan prijevod ovog clanka: http://www.dailymail.co.uk/health/article-1232188/How-I-cured-diabetes.html
Ne bas dobar prijevod, neke od formulacija stvarno cudno zvuce na hrvatskom. Zato sam ga vrlo lako izguglao. Primijetite navodnike u originalu kod reguliranja secera cokoladom:

Citat:
'The only thing I did to "manage" my condition was carry chocolate with me, or sugar. I would eat a bit whenever my blood sugar levels plummeted and I started to feel faint, which happened throughout the day.

I was controlling my diabetes with sugar - the worst thing you can do. Chocolate is meant to be for emergencies only, not for lunch.'
« Zadnja izmjena: Četvrtak, 03.12.2009 u 10:41:21 krcko »
Yorn desh born, der ritt de gitt der gue,
Orn desh, dee born desh, de umn börk! börk! börk!

Offline cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
« Odgovori #3 : Četvrtak, 03.12.2009 u 11:46:59 »

Citat:
Janet je odmah dobila i lijekove koji su trebali pomoći njezinu tijelu da proizvede inzulin i ograničiti stvaranje glukoze iz jetara.

Koliko jetara imaju frizerke slavnih? :misli: Proizvode li inzulin po cijelom tijelu? :misli: :misli:

Ma tu se valjda misli na proces koji se inace normalno dogadja, a to je odrzavanje razine secera stabilnom uz pomoc jetre u kojoj se normalno nalazi glikogen, koji se onda razgradjuje do glukoze a ona ide dalje u krv. Koliko znam, oralni antidijabetici ne sprecavaju jetru u tom poslu, oni sluze smanjenju rezistencije (jedan tip) i pumpanju inzulina iz pankreasa (drugi tip tableta). Za taj proces odgovoran je hormon glukagon, antagonist inzulina. Kad smo u stanju istinskog stresa - ne ono 'sef me zivcira, bas mi je stresno', nego npr. napadne nas divlja zvijer u sumi, onda se to dogadja. Ali ide i inace, normalno, inace bi bili u hipoglikemiji svaki put kad nemamo hrane u sebi.

Mozda lupam, ne pratim bas to s tipom 2, a i zamrseno je.

Offline chkoze

• Tek učim pisati...
  • **
« Odgovori #4 : Nedjelja, 20.12.2009 u 12:39:18 »
Ovo me podsjeća na onu: "Joj, trebao bi ti prestati uzimati inzulin, otiće ti bubrezi..." i slične nebuloze totalno neupućenih ljudi...
I savjeti da ima u Istri neki grah, koji treba ispržiti i praviti napitak od njega, pa će to sve biti uredu.  :o
Ali, nadam se da ćete mi povjerovati kad vam kažem da sam prošle godine u novinama "Diabetiker Ratgeber" (pisao sam već o tim novinama u drugoj temi - "Savjetnik za dijabetičare" koji izlazi jednom mjesečno u Njemačkoj, magazin koji je objavio i nezavisne studije vezano za Lantus i rak) našao tvrdnju da je tip 2 izliječiv, 100%!  ???
Mislim, možda ništa novo nekome ko je tip 2, ali pošto je kod mene tip 1 nisam puno ni obraćao pažnju na taj tip oboljenja...
Osnova svega su, kažu, fizičke vježbe, pravilna ishrana i korištenje propisane terapije... To je tvrdnja, ako se dobro sjećam, "najnovijeg istraživanja" u to vrijeme.
Mislim da imam taj broj još uvijek negdje, pa mogu potražiti i nešto napisati o tome, ako koga interesuje.
 :bye:

Offline Vedran

• Ja znam...
  • Spol: Muški
« Odgovori #5 : Nedjelja, 20.12.2009 u 20:16:07 »
Bilo bi lijepo kada bi mogao napisati koju rijeć o tome. Zanima me (kao predstavnika tipa 2) kako to ide? Naime, bodem se redovno (čisto me strah predstojećih praznika, da ne ispadne da "curim" na sve strane  ;D), svi ostali nalazi uredni, prehrana (po mom mišljenju) vrlo pravilna :mama:, a ako se usporedim s tipičnim predstavnikom dijabetičara u zemljama iz kojih takvi članci potječu ispadam i poluprofesionalni sportaš :lol: (pješačim u dućan, penjem se stepenicama na 3. kat, trčkaram za mačorom po stanu,... ).
Kad sve to sumiram, dijabetologinja je jako zadovoljna, no ne spominje izlječenje već samo jako dobru kontrolu bolesti (načina života).

Offline chkoze

• Tek učim pisati...
  • **
« Odgovori #6 : Ponedjeljak, 21.12.2009 u 19:13:32 »
Potražiću taj broj magazina (nemam običaj bacati korisne novine), pa ću probati nešto napisati više o tome.
 :mig:

Offline Lolita

• Ja znam...
« Odgovori #7 : Ponedjeljak, 21.12.2009 u 20:14:30 »
Mislim da je najvažnije KADA se tip 2 počeo liječiti..osobno znam za i jedan i drugi slučaj. Ovaj 'izliječeni' je krenuo vrlo vrlo rano, u samim počecima bolesti. Glupost je izjaviti i napisati da se tip 2 uvijek može izliječiti.

Offline chkoze

• Tek učim pisati...
  • **
« Odgovori #8 : Petak, 22.01.2010 u 18:00:18 »
Nisam uspio naći taj broj tog časopisa, nažalost.
Žao mi je što nisam ranije javio, ali nisam bio aktivan na forumu...

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #8 : Petak, 22.01.2010 u 18:00:18 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.