Autor tema: Novi brzi inzulin - Apidra  (Posjeta: 5073 )

0 članova i 2 gostiju pregledava ovu temu.

Offline krcko

• Administrator
Odg: Novi brzi inzulin - Apidra
« Odgovori #15 : Nedjelja, 21.11.2010 u 20:48:20 »
intrigira me i ono što je cathy tu negdje rekla da čeka neko vrijeme nakon uboda (s početkom jela), kad bih barem imala tih trakica neograničen broj, barem sad dok se upoznajem s bolešću:(, da mogu istražiti na miru

Kad sam poceo s inzulinom mjerio sam 10 i vise puta dnevno. HZZO-ova kolicina pokriva upola manje tako da se treba iskeširati, ali IMO isplati se na pocetku dok ne skuzis kako hodaju stvari.
Yorn desh born, der ritt de gitt der gue,
Orn desh, dee born desh, de umn börk! börk! börk!

Offline Irene

• Tek učim pisati...
  • **
  • Spol: Ženski
« Odgovori #16 : Utorak, 23.11.2010 u 00:24:56 »
Ili pak dajem korektivne doze na visok guk

kolike otprilike, pls?

koliko ti jedinica brzog inzulina ruši koliko mmola GUK-?

ko sto krcko kaze jako je individualno, i ovisi o situaciji, ali ako mi je dva sata nakon jela visi od deset (najcesce jer bih krivo procjenila potrebnu dozu), a ne namjeravam nista fizicki raditi, dodam oko jedinicu, dvije. Jedna jedinica trebala bi spustiti za 2.5, tako sam cula. Do sada zbog tog nisam usla u hipo ni jednom, vec bi mi nakon sat, dva, guk bio u granicama kojima bih ga zeljela. Ako to ne bih ucinila, tj. dodala korektivne doze, znao bi ostat visi puno duze.

Offline matea11RI

• Diabetički wannabe
« Odgovori #17 : Petak, 04.02.2011 u 10:36:14 »
znam da je vjerovatno kasno i da ste saznali o apidri sve sta ste htjeli ali evo samo da kazem da ja koristim apidru ali nazalost ne mogu je uspoređivati s drugim inzulinima jer je koristim od pocetka terapije. uglavnom zadovoljna sam posebno zbog toga sto si mogu dati inzulin nakon sto pojedem ili neposredno prije nego sto cu pojesti.osim toga, ne moram jesti svaki dan u isto vrijeme..to govorim jer mi prijateljica koristi neki inzulin(ne znam kako se zove) i ona mora jesti svaki dan u isto vrijeme, davati si inzulin pola sata prije jela, mora tocno znati koliko ce pojesti itd...

Offline cathy

• Global Moderator
« Odgovori #18 : Petak, 04.02.2011 u 11:03:22 »
Ma zašto bi bilo kasno, hvala ti što pišeš o svome iskustvu. :)

ana12345

• Gost
« Odgovori #19 : Petak, 04.02.2011 u 11:15:45 »

Citat:
Jedna jedinica trebala bi spustiti za 2.5, tako sam cula.

mene ovo jako zanima..
koliko vama jedna, dvije jedinice spusti secer?
kod mene je omjer 1:1 ... zelim spustiti s 10 na 6 i moram dati 4jedinice, a nekad mi nije niti to dovoljno.
meni iskreno nikako nije jasno kako to moze biti individualno.
zasto ja trebam vise inzulina od nekog drugog?
« Zadnja izmjena: Petak, 04.02.2011 u 11:17:58 cathy »

Offline cathy

• Global Moderator
« Odgovori #20 : Petak, 04.02.2011 u 11:20:49 »
Najkraće rečeno, to je zato što na djelovanje inzulina, odnosno njegovu efikasnost, utječu i drugi faktori, npr. drugi hormoni, zatim raspodjela mišićnog i masnog tkiva, stanje inzulinskih receptora (molekula koje se nalaze na površini stanica a nužne su za djelovanje inzulina), i tako dalje.

Offline svebor

• Ja znam...
  • Spol: Muški
« Odgovori #21 : Petak, 04.02.2011 u 12:45:20 »
Citat:
Jedna jedinica trebala bi spustiti za 2.5, tako sam cula.

mene ovo jako zanima..
koliko vama jedna, dvije jedinice spusti secer?
kod mene je omjer 1:1 ... zelim spustiti s 10 na 6 i moram dati 4jedinice, a nekad mi nije niti to dovoljno.
meni iskreno nikako nije jasno kako to moze biti individualno.
zasto ja trebam vise inzulina od nekog drugog?

U principu možeš pokušati koristiti pravilo 100.
A ono kaže. Zbrojiš sve jedinice inzulina koje si daješ u jednom danu, dakle i brzodjelujući i sporodjelujući inzulin, i onda 100 podijeliš s tim brojem. Iznos koji dobiješ bi trebao biti vrijednost za koju jedna jedinica inzulina smanjuje GUK.

Pa onda za nekoga tko si daje recimo 40 jedinca inzulina dnevno (4+5+6+25) taj broj bude 2.5 (100/40)
Dok za nekog tko si daje 60 jedinica inzulina dnevno (10+15+15+20) broj bude 1,7 (100/60).

U mom slučaju taj izračun radi ok.

ana12345

• Gost
« Odgovori #22 : Petak, 04.02.2011 u 13:07:42 »
nisam cula za ovo pravilo 100. zanimljivo zvuci.
kod koliko vas odgovara ova racunica?
meni ne odgovara jer si 100 jedinica dnevno definitivno ne dajem.
izgleda da je kod mene kao sto cathy objasnjava citav neki neobican proces u pitanju.
u kom smislu utjece raspored masnog i misicnog tkiva?
bolje je da imamo vise misica nego masnog tkiva ili nije ni taj zakljucak bas tako jednostavan?
u biti, ne razumijem bas najbolje sve te procese u organizmu.

Offline svebor

• Ja znam...
  • Spol: Muški
« Odgovori #23 : Petak, 04.02.2011 u 13:48:20 »
nisam cula za ovo pravilo 100. zanimljivo zvuci.
kod koliko vas odgovara ova racunica?
meni ne odgovara jer si 100 jedinica dnevno definitivno ne dajem.
izgleda da je kod mene kao sto cathy objasnjava citav neki neobican proces u pitanju.
u kom smislu utjece raspored masnog i misicnog tkiva?
bolje je da imamo vise misica nego masnog tkiva ili nije ni taj zakljucak bas tako jednostavan?

Evo jednog linka u kojem se spominje ovo pravilo. Nažalost u tom se teksu spominju američki standardi, dakle sve se pomnoži s 18, pa nije
pravilo 100 nego pravilo 1800. Možeš malo pročitati, piše dosta detalja i varijacija na samo pravilo:

http://www.diabetesnet.com/diabetes_control_tips/corr_factor.php#axzz1CzeqZ8mT

Inače, moje laičko mišljenje je da iznos za koji jedna jedinica inzulina spušta GUK ovisi i o tome kada ga pokušavaš spustiti.
Npr. ja si sporodjelujući (bazalni) inzulin dajem jednom na dan (neki si daju dvaput) i to u 22h. On mi onda djeluje otprilike do 14h.
Ako si pokušavam smanjiti GUK dok mi djeluje bazalni inzulin, trebat će mi manje jedinica nego kad si pokušavam smanjiti GUK kad mi bazalni više ne djeluje. Jednako tako mi ujutro treba manje jedinica novorapida da "pokrijem" obrok koji ima isto JUH-a koliko imam u obroku navećer.

Offline cathy

• Global Moderator
« Odgovori #24 : Petak, 04.02.2011 u 14:56:31 »

Ni ja :zubo:

U principu, sto je vise masnog tkiva, to je potrebno vise inzulina.

Svi ovi drugi faktori - to sve skupa nije nista neobicno, jednostavno je tako.

Za pravilo 100, ni ne treba ti 100 jedinica dnevno (malo tko uzima toliko), nego broj 100 podijelis sa svojom totalnom dnevnom dozom (TDD)

100/TDD = broj u mmol/L za koji ce se spustiti glukoza u krvi nakon 1 jedinice Novorapida ili Humaloga ili Apidre (dakle, ultrabrzih analoga)

Naravno da to nije univerzalno pravilo cak ni za jednu osobu. Kod nekih ljudi osjetljivost na inzulin razlicita je u razlicita doba dana, zatim moze ovisiti i o fazi mjesecnog ciklusa kod zena, tjelesnoj aktivnosti dan PRIJE, i tako.

Offline coka

• Tek učim pisati...
  • **
« Odgovori #25 : Srijeda, 23.03.2011 u 00:52:43 »
Meni ta formula u 90 % slučajeva poprilićno dobro funkcionira, jedino treba uzeti u obzir tjelesnu aktivnost , kolićinu dugodjelujučeg inzulina te vrstu hrane ( ako sam pojeo nešto masno, tada nemam baš neke koristi od te formule ).

Npr. po formuli, 1 jed. novorapida bi mi trebala sniziti kolićinu šećera za 2 mmol/l ,ako mi je šećer prije spavanja 10, dam si jednu jedinicu novorapida i gotovo uvijek se probudim sa šećerom oko 7 mmol/l,računam da mi taj 1 mmol/l šećera razlike snizi levemir.

Formula je korisna za korekcije pri bazalnom metabolizmu, odnosno u mirovanju!!! U tu formulu nije uračunata tjelesna aktivnost, ali je svakako korisno znati okvirno što možeš očekivati od te jedne jedinice brzodjelujučeg inzulina. Meni je puno pomoglo u početku kad me bilo strah davati si inzulin prije spavanja da ne padnem u hipo!

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #25 : Srijeda, 23.03.2011 u 00:52:43 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.