Dobrodošli na forum HSDU-a!
0 članova i 1 gost pregledava ovu temu.
Kad već Aventis u ovo vrijeme prolazi Sodomu i Gomoru sa Lantusom, da mu malo pomognemo sa tom Apidrom
ako imate još koja pitanja ?
Stoga, ako netko kao ja ionako ne ceka dovoljno dugo između inzulina i jela (meni novorapid počne djelovati za više od 15min),
pozzevo ja sam na Apidri i zadovoljan sam brzo počinje ( ja ga uzimam neposredno prije obroka ) i djeluje oko 2h
Meni je Humalog OK, upravo sto se brzine tice, i nikad mi se nije dalo prelaziti na Novorapid (HL se pojavio malo prije njega) jer me bilo strah tog duljeg repa.
Brzinu i duljinu djelovanja inzulina skuzimo mjereci secer.
Dulji rep koji sam spomenula kod Novorapida odnosi se upravo na duljinu djelovanja, koja je za Novorapid navodno nesto veca nego kod Humaloga. Dakle, naviknuta na HL za koji sam sigurna kada ga vise nema, bojala sam se da cu prelaskom na NR doci u situaciju da moram dodatnom hranom prekrivati te repove, a to ne zelim.
Sto se tice kave s mlijekom i slicnih situacija, u principu trebas znati koliko ugljikohidrata ima u cemu, te koliko tebi treba inzulina za pokrivanje neke kolicine UH. 100 ml mlijeka sadrzava 6 grama UH. Ima i proteina, ali ti proteini ne bi trebale bitno utjecati na glikemije izmedju obroka. Najbolje je da si pokusas organizirati dan onako kako ti odgovara, i zatim mjeris secer da vidis sto se dogadja, te prilagodis doze svojim potrebama i svome ritmu.
tnx, ali ne ovisi li šećer i o vrsti i količini pojedenog, te još nekim faktorima? kako onda čovjek zna da mu inz. počinje djelovati nakon 15 min?
Ili pak dajem korektivne doze na visok guk