Autor tema: Novi brzi inzulin - Apidra  (Posjeta: 5073 )

0 članova i 1 gost pregledava ovu temu.

Offline Davor

• Global Moderator
  • Spol: Muški
    • Mozgalica.HR - Misaone zagonetke
Novi brzi inzulin - Apidra
« : Nedjelja, 29.11.2009 u 22:39:50 »
Jel netko možda "kušao" dotičnog?    (nije bas tako jako nov)
Kaže Bjelinski na zadnjem predavanju da bi trebao biti još brži u djelovanju i brži u prestajanju djelovanja od Humaloga :-)))

Prema mojim osobnim procjenama, a i nekim pokazateljima koje ima dr. Bjelinski, do sada je najbrži bio Humalog, pa Novorapid. Istim redosljedom se i povlaće iz krvi. A prvo mjesto je izgleda upravo preuzeo novi Apidra inzulin.

Stoga, ako netko kao ja ionako ne ceka dovoljno dugo između inzulina i jela (meni novorapid počne djelovati za više od 15min), ako ionako uzimam dvije doze dugodjelujućeg inzulina (Levemir), nije li onda Apidra ono što bih trebao isprobati? Kaj velite?

Kad već Aventis u ovo vrijeme prolazi Sodomu i Gomoru sa Lantusom, da mu malo pomognemo sa tom Apidrom  :o   Iako mi se čini da nisu baš to zaslužili svojim angažmanom kod civilnih dijabetičkih udruga, za razliku od Novonordiska. Eh taj Novo, kak su dobri, ne bih trebao ni A reci protiv njihovih inzulina... Zato ostajem na Levemiru sigurno (i zato sto manje deblja od Lantusa  :-)  )
« Zadnja izmjena: Nedjelja, 29.11.2009 u 22:50:33 davor »

Offline cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
Odg: Novi brzi inzulin - Apidra
« Odgovori #1 : Ponedjeljak, 30.11.2009 u 14:54:33 »

Kad već Aventis u ovo vrijeme prolazi Sodomu i Gomoru sa Lantusom, da mu malo pomognemo sa tom Apidrom  :o  

Ah siroti...  ;D

On topic: netko novodijagnosticiran je bio napisao da je na Apidri, ali ne sjecam se nicka. Meni je Humalog OK, upravo sto se brzine tice, i nikad mi se nije dalo prelaziti na Novorapid (HL se pojavio malo prije njega) jer me bilo strah tog duljeg repa. Bila bih sretna da si za bolus dajem inzulin koji je jos brzi i kraci od HL, ali zasad mi se ne da ekperimentirati s novim, kad mi je i ovako dobro.

Inace, nekada davno kad smo imali samo humani regularni kao brzodjelujuci, te NPH za "bazal", meni su puno vise odgovarali Novo-Nordiskovi inzulini (Actrapid HM i Insulatard) od Eli-Lillyjevih (Humulin R i   Humulin N). Ovih drugih mi je trebalo i do 30% vise da postignem jednake glikemije kao s Actr i Ins.
S druge strane, Humalog proizvodi Eli-Lilly (a Novorapid je Novo-Nordiskov), ali ovaj put ispada obrnuto, valjda zato jer nisu jednaki (na nacin na koji su Actrapid i Humulin R bili jednaki, tj. generici).
Zato mi je Levemir zakon  :s :s :s

Sad je mozda trenutak da napisem koliko imam kila, ali stvarno nije u redu da ovaj forum koristim za besramnu samopromociju, pa cu taj podatak ipak zadrzati za sebe. :komad:

Offline slatki 9

• Tek učim pisati...
  • **
« Odgovori #2 : Petak, 11.12.2009 u 21:02:34 »
pozz
evo ja sam na Apidri i zadovoljan sam  ;D
brzo počinje ( ja ga uzimam neposredno prije obroka ) i djeluje oko 2h
ako imate još koja pitanja ?
 :W

Offline Davor

• Global Moderator
    • Mozgalica.HR - Misaone zagonetke
« Odgovori #3 : Četvrtak, 17.12.2009 u 11:57:55 »
ako imate još koja pitanja ?

Super :)

1) ako su ulosci za PEN-ove, pretpostavljam da su kompatibilni sa Lillijevim inzulinima, a ne Novonordiskovim?
2) ima li jednokratnih?
3) koji doktor te stavio na njega? (ako nije tajna)
4) kako to da si zavrsio na njemu? (jesi friški, drugi ti nije pasao ili nešto treće?)
« Zadnja izmjena: Petak, 18.12.2009 u 22:31:31 davor »

Offline slatki 9

• Tek učim pisati...
  • **
« Odgovori #4 : Četvrtak, 07.01.2010 u 22:38:49 »
1) koristim ga bez uložaka ( SoloStar - jednokratna upotreba)
2) Da                               
3) Dr. Marina Gradišer
4) friški sam tako da i nemam iskustva sa drugim inzulinima

pozdrav i svako dobro
 :)

Offline Neprispodobiva

• Ja znam...
« Odgovori #5 : Subota, 20.11.2010 u 03:39:30 »

Stoga, ako netko kao ja ionako ne ceka dovoljno dugo između inzulina i jela (meni novorapid počne djelovati za više od 15min),

po čemu zaključuješ kad počinje djelovati?
ja ne osjećam ništa iz čega bih nešto takvo zaključila

pozz
evo ja sam na Apidri i zadovoljan sam  ;D
brzo počinje ( ja ga uzimam neposredno prije obroka ) i djeluje oko 2h

i po čemu ti zaključuješ koliko dugo djeluje? (osim ako je to neki standard, a ne stvar osobnog iskustva)

Meni je Humalog OK, upravo sto se brzine tice, i nikad mi se nije dalo prelaziti na Novorapid (HL se pojavio malo prije njega) jer me bilo strah tog duljeg repa.

možeš li mi pojasniti pls, čega te bilo strah?

još jedno pitanje, nevezano - naviknuta sam piti goleme količine (blage) kave tijekom dana. dosad sam pila neskafe 3u1, sad više ne smijem, je li problem da pijem običnu nesicu s mlijekom, vodom i schneekoppe sorbitolom često i dugo, između obroka (pa dakle i između brzih inzulina)?

hvala

Offline cathy

• Global Moderator
« Odgovori #6 : Subota, 20.11.2010 u 08:44:43 »
Brzinu i duljinu djelovanja inzulina skuzimo mjereci secer. Razlike za pojedince nisu prevelike, u principu vrijedi ono sto pise u uputama uz lijek, ali i te male razlike mogu biti bitne pri donosenju odluka o timingu i dozama.

Dulji rep koji sam spomenula kod Novorapida odnosi se upravo na duljinu djelovanja, koja je za Novorapid navodno nesto veca nego kod Humaloga. Dakle, naviknuta na HL za koji sam sigurna kada ga vise nema, bojala sam se da cu prelaskom na NR doci u situaciju da moram dodatnom hranom prekrivati te repove, a to ne zelim.

Sto se tice kave s mlijekom i slicnih situacija, u principu trebas znati koliko ugljikohidrata ima u cemu, te koliko tebi treba inzulina za pokrivanje neke kolicine UH. 100 ml mlijeka sadrzava 6 grama UH. Ima i proteina, ali ti proteini ne bi trebale bitno utjecati na glikemije izmedju obroka. Najbolje je da si pokusas organizirati dan onako kako ti odgovara, i zatim mjeris secer da vidis sto se dogadja, te prilagodis doze svojim potrebama i svome ritmu. Nedostatak ovakvog pristupa je sto pomalo ubija spontanost, ali stvari s vremenom postanu fleksibilnije.   

Offline Neprispodobiva

• Ja znam...
« Odgovori #7 : Subota, 20.11.2010 u 15:09:05 »
Brzinu i duljinu djelovanja inzulina skuzimo mjereci secer.

tnx, ali ne ovisi li šećer i o vrsti i količini pojedenog, te još nekim faktorima? kako onda čovjek zna da mu inz. počinje djelovati nakon 15 min?

Dulji rep koji sam spomenula kod Novorapida odnosi se upravo na duljinu djelovanja, koja je za Novorapid navodno nesto veca nego kod Humaloga. Dakle, naviknuta na HL za koji sam sigurna kada ga vise nema, bojala sam se da cu prelaskom na NR doci u situaciju da moram dodatnom hranom prekrivati te repove, a to ne zelim.

to se meni događalo, da 2 sata nakon NR padne na 3.9, premda sam pojela dovoljno i dala adekvatnu (po mom mišljenju količinu NR)

Sto se tice kave s mlijekom i slicnih situacija, u principu trebas znati koliko ugljikohidrata ima u cemu, te koliko tebi treba inzulina za pokrivanje neke kolicine UH. 100 ml mlijeka sadrzava 6 grama UH. Ima i proteina, ali ti proteini ne bi trebale bitno utjecati na glikemije izmedju obroka. Najbolje je da si pokusas organizirati dan onako kako ti odgovara, i zatim mjeris secer da vidis sto se dogadja, te prilagodis doze svojim potrebama i svome ritmu. 

hvala. trebat će mi vremena da sve to polovim..

ali s obzirom da ja pijem tu kavu s miljekom STALNO (jbg, ovisnik sam), ne mogu si stalno dodavati NR, jelda? koliko on točno drži i moram li nakon toga prestati piti kavu do sljedeće doze?

btw, meni nitko još nije dao injekcije glukagona za doma. nadam se da neću sad u početku iskusiti neku žešću hipo... :(

Offline cathy

• Global Moderator
« Odgovori #8 : Subota, 20.11.2010 u 16:14:27 »
Citat:
tnx, ali ne ovisi li šećer i o vrsti i količini pojedenog, te još nekim faktorima? kako onda čovjek zna da mu inz. počinje djelovati nakon 15 min?

Ako osoba pojede standardnu kolicinu hrane (narocito UH) prije nego sto pocne djelovanje, secer joj nesto vise skoci nego onda kada se jede na vrijeme. Ako se predugo ceka, dodje do hipoglikemije.

Sto se tice kave: ne mora znaciti da ces morati ekstra pokrivati to mlijeko iz kave. Provjeravaj secer, i ako skoci, daj korekciju (u dogovoru s dijabetologom).

Plus, mozes postupno smanjivati kolicinu mlijeka u kavi, dok ne dodjes na cistu kavu.
« Zadnja izmjena: Subota, 20.11.2010 u 16:17:42 cathy »

Offline Vedran

• Ja znam...
« Odgovori #9 : Subota, 20.11.2010 u 18:35:20 »
Kad eksperimentiraš s kavom, probaj i ovo...
Skuhaj pravu, poštenu tursku kavu. (ak' voliš blagu, to zaboravi i razvodni po ukusu  ;D). Nakon kave dodaj jednu žličicu cimeta. Zasladi stevi(j)om.

P.S. Pazi, čovjek se lako navuče na novi okus :) i počne zaboravljati na mlijeko u kavi.

Offline Neprispodobiva

• Ja znam...
« Odgovori #10 : Subota, 20.11.2010 u 18:40:49 »
thanks, stavljam cimet u kavu već cca 5 godina (čak možda i previše, s obzirom na to da tvrde da je kasija cimet /za razliku od cejlonskog/ štetan u većim količ.)

al hoću i mliko  :(

Offline Irene

• Tek učim pisati...
  • **
« Odgovori #11 : Nedjelja, 21.11.2010 u 01:23:22 »
hi, malo je stara tema s apidrom, al da se ipak javim..ja sam od pocetka (od pocetka ce biti godina i pol) na apidri, i sve je ok..ponekad cak dajem i nakon jela ako nisam sigurna koliko cu pojest. Ili pak dajem korektivne doze na visok guk i prilicno dobro to ide  :W

Offline Neprispodobiva

• Ja znam...
« Odgovori #12 : Nedjelja, 21.11.2010 u 05:23:27 »
Ili pak dajem korektivne doze na visok guk

kolike otprilike, pls?

koliko ti jedinica brzog inzulina ruši koliko mmola GUK-?

Offline krcko

• Administrator
« Odgovori #13 : Nedjelja, 21.11.2010 u 11:53:25 »
To ti je jako individualno i ovisno o raznim faktorima. Meni na brzodjelujuci najvise utjecu fizicka aktivnost i doba dana, tj. koliko je vremena proslo od zadnje doze Levemira. Osim toga utjece bolest, stres, umor, a kod zena i ciklus.

Za ispravno odrediti bolus (kolicinu brzodjelujuceg) nije bitan samo GUK, nego kolicina ugljikohidrata koju si pojela ili namjeravas pojesti. Kad na glukometru procitas 10 to moze znaciti "rastuci 10" (tada das jos brzodjelujuceg) ili "padajuci 10", npr. zato sto si prekasno dala bolus pa je malo zatitrao (tada das vrlo malo ili nista). Na pocetku ti je bolje davati manje doze i cesce mjeriti (uz eventualne korekcije) dok ne skuzis koliko ti treba u kojim okolnostima.
Yorn desh born, der ritt de gitt der gue,
Orn desh, dee born desh, de umn börk! börk! börk!

Offline Neprispodobiva

• Ja znam...
« Odgovori #14 : Nedjelja, 21.11.2010 u 17:38:25 »
thanks

komplicirano, nadam se da ću uskoro bolje vladati time..

intrigira me i ono što je cathy tu negdje rekla da čeka neko vrijeme nakon uboda (s početkom jela), kad bih barem imala tih trakica neograničen broj, barem sad dok se upoznajem s bolešću:(, da mogu istražiti na miru

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #14 : Nedjelja, 21.11.2010 u 17:38:25 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.