Autor tema: Jeste li sigurni da ste uzeli inzulin?  (Posjeta: 3296 )

0 članova i 1 gost pregledava ovu temu.

Offline Vedran

• Ja znam...
  • Spol: Muški
Jeste li sigurni da ste uzeli inzulin?
« : Srijeda, 25.11.2009 u 22:56:24 »
Ranije su se ljudi bunili i nisu bili sigurni koji su inzulin od NovoNordiskovih pen inzulina uzeli jer su se oni razlikovali samo u boji naljepnice. Sada je to promijenjeno i više nema zabune, no ostala je vječna dilema: jesam li uzeo taj vražji inzulin ili ipak nisam? Sjećam se...
Obično se dobro sjećam, no jednom je ispalo da ipak nisam i GUK je bio veselih 14 dva sata kasnije.
Korisnicima "trajnih" penova je lakše, jer ima ih s memorijom.
Jeste li SIGURNI da ste si dali inzulin i zašto ste sigurni? Ili postoji dvojba?

Offline cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
Odg: Jeste li sigurni da ste uzeli inzulin?
« Odgovori #1 : Srijeda, 25.11.2009 u 23:03:28 »
Zna mi se desiti, ukljucim autopilot i onda poslije nemam pojma jesam li ili nisam. Nekad pitam ljude oko sebe da mi kazu jesu li vidjeli da sam se pikala.  ::)

Kad nisam sigurna, radije cekam pola sata/sat, mjerim secer i onda odlucim sto dalje.

Offline Maja

• Ja znam...
« Odgovori #2 : Četvrtak, 26.11.2009 u 07:50:55 »
Kad sam u nekim stresnim razdobljima onda isto sve radim automatski pa su postale česte sutuacije da ne znam jesam li ga uzela. Od tada obavezno zapisujem u dnevnik neposredno nakon uzimanja tako da mogu provjeriti.
Freedom's Just Another Word for Nothin' Left to Lose

Offline kseki

• Dijabetički amater
« Odgovori #3 : Četvrtak, 26.11.2009 u 10:32:01 »

Korisnicima "trajnih" penova je lakše, jer ima ih s memorijom.
Jeste li SIGURNI da ste si dali inzulin i zašto ste sigurni? Ili postoji dvojba?

Sada  jesu  razliciti  penovi
ali  nekada  su  bili  isti
Jednom  prilikom onako  u  polu snu  sam  ih  pomjesao
cjelu  noc  sam  dezurao  ???
Drugi  dan  sam  ih  obiljezio

Offline krcko

• Administrator
« Odgovori #4 : Petak, 27.11.2009 u 22:19:44 »
Imam glukometar u kojeg unosim koliko sam inzulina dao (UltraSmart). Uz to jos i zapisujem u "dnevnik" jer sam control freak. U pamcenje se nikako ne mogu pouzdati, narocito kad sam na autopilotu.
Yorn desh born, der ritt de gitt der gue,
Orn desh, dee born desh, de umn börk! börk! börk!

Offline Vedran

• Ja znam...
« Odgovori #5 : Subota, 28.11.2009 u 21:22:06 »
Puno mi je lakše kad čujem da se "vožnja na autopliotu" dešava i puno iskusnijima od mene. Za tablete je lako. Ima ona kutijica s pretincima i podjelom po danima i dobu dana. Ako je polje prazno - tableta je popijena. Na žalost penovi (za sad) nemaju tu mogućnost. Jedino što pomaže je uvođenje "rituala" izmjeri, zapiši, ubodi i ne dopustiti "upade". :nono: Npr. ako mi između dvije akcije zazvoni telefon (dođe žena ili sl.) u pravilu sve u mozgu "resetiram" i onda počinju muke ???

Offline damir2609

• Diabetički wannabe
« Odgovori #6 : Subota, 28.11.2009 u 23:15:13 »
Imam glukometar u kojeg unosim koliko sam inzulina dao (UltraSmart). Uz to jos i zapisujem u "dnevnik" jer sam control freak. U pamcenje se nikako ne mogu pouzdati, narocito kad sam na autopilotu.

Krcko, imaš li možda software za ultra smart, ili link gdje ga mogu skinuti?

Offline Vedran

• Ja znam...

Offline krcko

• Administrator
« Odgovori #8 : Nedjelja, 29.11.2009 u 19:46:38 »
Osim drivera treba i OneTouch software. Koliko vidim online nude samo upgrade, a ne instalaciju od nule. Ja sam kabel i CD sa softverom dobio od zastupnika (besplatno). Probaj nazvati i pitati.

Offline IvanaL

• Diabetički učenik
« Odgovori #9 : Srijeda, 23.12.2009 u 14:55:13 »
meni se događa da sam uvjerena da sam se upikla a ono šećerko napravi skok pa sam opet uvjerana da si nisam dala. Jel moguće dati nakon obroka kad sam tako senilna? Inače uzimam Levemir 2 puta dnevno i to pazim al kad mi je potrebno Novorapid da dam onda pojma nemam jesam li ga uzela ili ne. I da o kakvim vi to autopilotima govorite? neiskusna!!!!!

Offline Vedran

• Ja znam...
« Odgovori #10 : Srijeda, 23.12.2009 u 18:50:51 »
Vidiš, to se i meni zna desiti, zato sam pokrenuo ovu temu. A prema odgovorima ostalih forumaša, gotovo nitko nije imun na "senilnost" i "autopilota". Senilnost znaš što je. Ništa ne boli (osim nogu, jer se nahodaš), a svako malo saznaš nešto novo i upoznaš nekog novog  ;D!
Kao i ljudi na "autopilotu".
Koliko ti se puta desilo da dođeš kući (automatski, bez razmišljanja, standardnim putem i dnevnom rutinom) a kad razmišljaš i pokušavaš se sjetiti svakog skretanja, semafora, ..., vidiš da nisi SIGURNA kako je bilo na putu i kojim si putem išla? Ili pođeš nekud, a za par minuta nisi sigurna jesi li zaključala vrata ili ugasila plin? To ti je "autopilot" - kad nešto radiš automatski i rutinski, pa poslije nisi sigurna jesi li to napravila ili ne.
Naravno da se Novorapid može uzeti i nakon obroka. Izmjeriš šećer i na temelju vrijednosti dodaš koliko ti treba.

Offline insekt9

• Ja znam...
« Odgovori #11 : Subota, 20.03.2010 u 13:25:39 »
Par puta mi se dogodilo da jednostavno zaboravim dati Novorapid. Osjetim promjenu zadaha, te se check-iram. Naravno 17+. U posljednje vrijeme se s tim borim tako što držim otvorenu kutiju od Pena, tek kad dam onda zatvorim kutiju i odložim.
lokokutić je geometrijski lik oblika čipsa i šatora. Ima tri stranice i žut je

Offline krcko

• Administrator
« Odgovori #12 : Nedjelja, 21.03.2010 u 18:10:24 »
Mozes malo objasniti ovo s promjenom zadaha? Pokusavam shvatiti ketoacidozu i trenutno sam uvjeren da ipak ne moze nastati zbog jedne propustene doze inzulina. Visok secer indirektno osjetim jer se tada obicno osjecam sugavo, ali nemam neki egzaktan pokazatelj (osim glukometra naravno).

Offline IvanaL

• Diabetički učenik
« Odgovori #13 : Ponedjeljak, 22.03.2010 u 10:38:09 »
sada sam uvela ritual da prvo izmjerim šečer pa zatim dam inzulin i onda upisujem u dnevnik i to radim u kupaoni da me nitko ne ometa da se ne javljam na telefon da ne pazim na jelo na šparetu i tako samo u ljepoti kupaone i igle u rukama... kao neki narkić koji se skriva... a eto moram jer moj sin već zna da se mama ide piknuti i zamislite djete od 2 godine mi nosi vlaznu maramicu (svoje koje su za njegovu guzu) da se mama obriše da ne curi krv.... muka mi je da me gledaju dok tražim mjesto za ubod i dok gruntam di sam zadnji put bola... a kaj se tiče automatike pa tu sam pravi maher: dođem do posla i razmišljam jesam li zaključala stan i jesam li ugasila plin od jutarnje kave, pa zovi susjede ili kako su se već na poslu navikli kad kasnim odem natrag pa provjeravam.... uzas.... hvala Bogu kaj se djeteta tiče ništa ne zaboravljam i pisem si na frižider kaj i kada trebam... i da podsjetnik u mobu je prava stvar za nas senilne.... osim kad zaboraviš napraviti podjestink....

Offline IvanaL

• Diabetički učenik
« Odgovori #14 : Ponedjeljak, 22.03.2010 u 10:41:22 »
a da kaj se tiče zadaha to ne kužim al kužim da kad je visok da sam mlitava pospana uspuhana i onda mjerenje i naravno nadoštukavanje doze novorapida...

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #14 : Ponedjeljak, 22.03.2010 u 10:41:22 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.