Anketa

Kako vam je lak¹e računati prehranu?

po starom (sve namjernice se računaju) npr. 1800 kalorija dnevno
2 (50%)
po novom (računaju se samo UH (ugljikohidrati) iz obroka npr. 35g. UH
2 (50%)

Ukupno glasova: 4

Glasanje završeno: Subota, 28.05.2005 u 08:12:31

Autor tema: Računanje prehrane i pumpa  (Posjeta: 2700 )

0 članova i 1 gost pregledava ovu temu.

Offline Tony

• Administrator
  • Spol: Muški
    • Zagrebačko dijabetičko društvo
Računanje prehrane i pumpa
« : Utorak, 29.03.2005 u 08:09:51 »
Kako ste vi,pumperi, dosli do omjera inzulina i uzete hrane?
Po nekim proračunima, temeljenim na iskustvu, meni isopada da za svakih 15g UH, moram uzeti 1 jedinicu inzulina.
Kako ste vi to rije¹ili?
Da li vam je problem raćunati UH jedinice, po¹to ste svi vi, i ja s vama, prije bili na dijeti koja je računala kalorije ukupne tokom dana?

Meni je malo smje¹no računati koliko sam pojeo UH u obroku, a totalno zanemariti i masnoču i bjelančevine.
©to vi mislite o tome?
:bye:      Pozdrav Tony   :bye:

--profesionalni dijabetičar--

Offline Desiree

• Forumski moderator
    • http://www.zeza-diabetes.tk
« Odgovori #1 : Utorak, 29.03.2005 u 13:19:27 »
Meni je lak¹e računati UH. Prvi put sam o toj metodi saznala na internetu. Ne znam za¹to mi to nitko nije spomenuo u Vuk Vrhovcu.Jedno vrijeme sam zbog posla morala dosta putovati pa si nisam sama pripremala hranu i računanje UH mi je bilo lak¹e. Otprilike mi jedna jedinica inzulina pokriva 10g UH.

~~ Desiree ~~

Offline Tony

• Administrator
  • Spol: Muški
    • Zagrebačko dijabetičko društvo
« Odgovori #2 : Utorak, 29.03.2005 u 14:47:06 »
Pa da...lakse je, ali opet u dijeti koju sam ja dobio ne racuna se nista osim UH!
Znaci ako pojedem ¹pek,luk i kruh racunam samo kruh?!
1 sat nakon toga sve je OK, ali 2 i vi¹e sati nakon, kada se masti počnu razgrađivati GUK mi je nebom pod oblacima! :(
To je razlog za¹to mi se ne sviđa to računanje UH.
Na stranu to ¹to ¹pek nije preporučena dijabetička prehrana!!
Ja sam inače za UH dijetu saznao u Vuk Vrhovcu kada sam pre¹ao na pumpu. Prije sam naravno bio na "klasičnoj" dijeti!
:bye:      Pozdrav Tony   :bye:

--profesionalni dijabetičar--

Offline Desiree

• Forumski moderator
    • http://www.zeza-diabetes.tk
« Odgovori #3 : Utorak, 29.03.2005 u 22:47:31 »
Pa da, u stvari ta metoda ima svoje negativne strane. Ja otprilike znam kako će ¹ećeri reagirati na određenu hranu ali naravno da za neku hranu ima iznimki.Kad odvagnem pozitivne i negativne strane ipak mi je bolje računanje UH, fleksibilnija sam.

~~ Desiree ~~

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #3 : Utorak, 29.03.2005 u 22:47:31 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.