Autor tema: Lantus kancerogen?  (Posjeta: 6756 )

0 članova i 4 gostiju pregledava ovu temu.

Online cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
Odg: Lantus kancerogen?
« Odgovori #45 : Subota, 20.11.2010 u 16:12:34 »
Dakle, ovako:

Inzulin dan izvana nije dovoljno "pravovremen", odnosno, buduci da si odjednom damo dozu koja treba pokriti hranu koju pojedemo, to obicno rezultira nesto vecim skokom secera nego sto bi se desilo da to umjesto nas radi nas pankreas (kad bi bio zdrav). Zdrava fiziologija tako funkcionira, pankreas se prilagodjava situaciji na terenu, a ne obrnuto.

Nekima od nas je taj skok nakon jela veci, nekome manji. Ja sam primijetila da mi sat vremena nakon rucka secer skoci i preko 10, uz dozu koja bi teoretski pokrila tu kolicinu hrane, i taj skok zelim izbjeci. Jesti ne mogu manje od onoga koliko vec jedem, dakle moram prilagoditi inzulin. (Nakon vecere nemam takvu situaciju, tada je sve super.)

Doza koju si dajem da pokrijem rucak i sprijecim taj skok dakle nesto je veca od onoga sto bi moj pankreas "dao" kad bi radio. Zbog toga, moja dnevna doza Levemira umanjena je za taj visak Humaloga, i tehnicki, moja podjela bazal/bolus nije optimalna. Kad bih teoretski cijeli dan gladovala, trebao bi mi samo Levemir. Doza koju bih u takvoj situaciji uzela dovoljna da mi secer ostane prihvatljiv bila bi veca od sadasnje dnevne doze Levemira. Po tome znam da mi Humalog u danima kada normalno jedem ocito "preuzima" dio uloge namijenjene Levemiru.

Ovo je sve samo moje iskustvo, kod drugih ljudi moze biti (i najcesce i jest) sasvim drugacije. 

Offline Neprispodobiva

• Ja znam...
« Odgovori #46 : Subota, 20.11.2010 u 17:56:29 »
zanimljivo, puno hvala

mrcu me strah zasad eksperimentirati, jer se jako bojim padanja u hipo u snu, s bicikla i sličnog (o čemu sam čitala), a i nemam dovoljno trakica, ali super mi je kako kužite stvari (razgovarala sam i s nekim dugogodišnjim dijabetičarima kojima 70 % ovoga o čemu pričate nije baš jasno) i kako vam to pomaže u držanju cukra pod kontrolom

Offline Neprispodobiva

• Ja znam...
« Odgovori #47 : Subota, 20.11.2010 u 18:49:29 »
još jedno pitanje, pls - s obzirom na to da mi je 8-10 j levemira propisano 1 x dnevno (oko ponoći), mogu li, ako osjetim da prerano popušta, danas pomaknuti taj termin sat-dva ranije, pa sutra opet, i tako "seliti" vrijeme uzimanja bazalnog tijekom dana?

Online cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
« Odgovori #48 : Ponedjeljak, 22.11.2010 u 11:38:13 »
još jedno pitanje, pls - s obzirom na to da mi je 8-10 j levemira propisano 1 x dnevno (oko ponoći), mogu li, ako osjetim da prerano popušta, danas pomaknuti taj termin sat-dva ranije, pa sutra opet, i tako "seliti" vrijeme uzimanja bazalnog tijekom dana?

Ja to ne bih radila, iz vise razloga.

Prvo, moguce je da ce ti jedna doza dnevno dobro drzati, i da nece doci do rupe u djelovanju. Ako se to ipak desi, onda stvarno treba podijeliti dozu na dvije (u dogovoru s dijabetologom).

Setanjem Levemira samo ces dobiti zbrku, jer ces svakodnevno morati voditi tocnu evidenciju o tome kada si ga dala prethodni dan, te prilagodjavati svoj dnevni ritam svemu tome. Previse energije, a sve da bi se ustedjela jedna pikica dnevno, ne cini mi se dobar deal. Najlakse je kada dani slice jedan drugome, barem sto se rezima davanja bazalnog inzulina tice.

Plus, Levemir ipak ima mali peak u djelovanju, nije savrseno ravan. Micanjem peaka mozes dobiti nezgodno preklapanje s Novorapidom. 

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #48 : Ponedjeljak, 22.11.2010 u 11:38:13 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.