Autor tema: Lantus kancerogen?  (Posjeta: 6756 )

0 članova i 1 gost pregledava ovu temu.

Offline Tip1

• Diabetički učenik
Lantus kancerogen?
« : Subota, 04.07.2009 u 14:50:14 »
Citat:
Četiri istraživanja pokazala su 'moguću povezanost' između uzimanja lijeka Lantusa, sličnog inzulinu, što ga proizvodi farmaceutska kuća Sanofi-Aventis i 'povećane opasnosti od razvoja karcinoma', izvijestila je u petak Europska udruga za dijabetes (EASD)
Nakon istraživanja provedenih u Njemačkoj, Švedskoj i Švicarskoj EASD je hitno pozvao na 'dodatna istraživanja o mogućoj povezanosti između uzimanja bistre otopine inzulina glagrinea i povećane opasnosti od razvoja karcinoma'.

Iz Sanofi-Aventisa istaknuli su kako su 'rezultati analiza utemeljeni na podacima dobivenim nakon praćenja stanja određenog broja dijabetičara, a ne na temelju kliničkih istraživanja, što, kako smatraju, onemogućuje čvrst zaključak o bilo kakvoj povezanosti između uzimanja Lantusa i pojave kancerogenih tumora, kako tvrde autori istraživanja'.

'Provedena klinička istraživanja nisu pokazala povezanost između pojave inzulina glarginea i pojave kancerogenih tumora', stoji u priopćenju laboratorija Sanofi-Aventisa.

Rezultati četiriju studija, što su ih objavili znanstvenici EASD-a objavljeni su na internetskim stranicama diabetologia-journal.org. Istraživanje provedeno na oko 127.000 dijabetičara koji dobivaju inzulin i onih koji uzimaju Lantus pokazalo je da je, statistički gledano, kod druge skupine pacijenata zamijećen veći broj oboljelih od raka, stoji u priopćenju EASD-a.

http://www.tportal.hr/lifestyle/zdravlje/26633/Moguca-povezanost-izmedu-uzimanja-lijeka-Lantus-i-raka.html

Offline krcko

• Administrator
Odg: Lantus kancerogen?
« Odgovori #1 : Subota, 04.07.2009 u 23:19:36 »
Vise informacija ima ovdje: http://www.diabetologia-journal.org/cancer.html

Padalo mi je napamet da bi prtljanje po humanom inzulinu moglo imati nepredvidjene posljedice. No citajuci komentare ljudi s dugim stazem o tome kako je bilo prije analoga, mislim da bas i nemamo izbora. Kaj se daje s pumpama, humani inzulin ili brzodjelujuci analozi? Znam samo da Lev ne ide na taj nacin (procitao u uputama).
« Zadnja izmjena: Utorak, 07.07.2009 u 22:27:02 krcko »
Yorn desh born, der ritt de gitt der gue,
Orn desh, dee born desh, de umn börk! börk! börk!

ana12345

• Gost
« Odgovori #2 : Nedjelja, 05.07.2009 u 02:16:33 »
Tip1, sad imas koga tuziti.  ;D
ok, nije mi bas smijesno jer ubrizgavam bas Lantus u sebe.
nekako razmisljam nakon ove studije promijeniti terapiju.

Online cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
« Odgovori #3 : Nedjelja, 05.07.2009 u 11:57:36 »
Vise informacija ima ovdje: http://www.diabetologia-journal.org/cancer.html

Padalo mi je napamet da bi prtljanje po humanom inzulinu moglo imati nepredvidjene posljedice. No citajuci komentare ljudi s dugim stazem o tome kako je bilo prije analogona, mislim da bas i nemamo izbora. Kaj se daje s pumpama, humani inzulin ili brzodjelujuci analogoni? Znam samo da Lev ne ide na taj nacin (procitao u uputama).

U pumpama se koriste ultrabrzi (Humalog, Novorapid ili Apidra), ali naravno moguce je koristiti i humani (Actrapid ili Humulin Regular), mislim da neki tako čine. Ipak, ultrabrzi su praktičniji zbog davanja bolusa.
Levemir se ne koristi u pumpama ne zbog toga što se radi o analogu, nego zato što je sporodjelujući, jednostavno ne bi imalo smisla.

Offline Tip1

• Diabetički učenik
« Odgovori #4 : Nedjelja, 05.07.2009 u 14:27:33 »
dosta mi je šta imam dijabetes, samo mi još rak fali.
Koji inzulin kao zamjenu za Lantus preporučate?

Online cathy

• Global Moderator
« Odgovori #5 : Nedjelja, 05.07.2009 u 15:27:41 »
Svakako razgovaraj s dijabetologom o tome.

Inače, inzulin koji se ponaša slično Lantusu je Levemir. Razlika je što se obično daje u dvije doze, svakih 12 sati.
Levemir je također tzv. inzulinski analog, kao i Lantus, Humalog, Novorapid i Apidra. To znači da se njihova struktura razlikuje od strukture čistog humanog inzulina.

Online cathy

• Global Moderator
« Odgovori #6 : Ponedjeljak, 06.07.2009 u 16:03:36 »
Inace, na stranici HSDU (Hrvatski savez dijabetickih udruga), na cijem smo mi trenutno forumu, ima nesto o aferi Lantus:

http://www.diabetes.hr/?novosti_id=189

Offline kseki

• Dijabetički amater
« Odgovori #7 : Utorak, 07.07.2009 u 21:14:24 »
dosta mi je šta imam dijabetes, samo mi još rak fali.
Koji inzulin kao zamjenu za Lantus preporučate?

Od  2005  sam  na  Lantusu  prije  dva  mjeseca  mi  je  dijagnosticiran  rak,
operiran i nadam se  da  je  zlo  uklonjeno ?

Sada  sam  na  iglama
jel  kriv  lantus  ili  nesto  drugo ?
jel se  netko igra sa necijim  zivotima  ili ??????????
Zvao sam  Vuk Vrhovac,  odgovor  je,  da  nemaju  nikakvo  sluzbeno  priopcenje
i  da  Lantus  dalje  prepisuju  pacjentima.

Uz  sve  sto  prolazimo,  netko  se  igra  na  nas  racun.

Offline Tip1

• Diabetički učenik
« Odgovori #8 : Četvrtak, 09.07.2009 u 18:40:39 »
Koliko ti je godina, jel se baviš stresnim poslom, jel pušiš, jel radiš za Novo Nordisk, ... ?

Offline kseki

• Dijabetički amater
« Odgovori #9 : Petak, 10.07.2009 u 11:31:17 »
Vrijeđanje forumaša uklonjeno!
javio sam se  dobro namjerno  a  ti  provokatorski  
ne zelim  ti  nista  lose, samo  ono  kaj sam  ja  prosao i prolazim.

Nasao  sam  jako  dobrog  advokata
« Zadnja izmjena: Subota, 11.07.2009 u 08:50:21 Tony »

Online cathy

• Global Moderator
« Odgovori #10 : Petak, 10.07.2009 u 12:20:08 »
kseki, oprosti na ovome postu od Tip1, i svakako ostani ovdje, dobrodosao si. :)

Tip1, sto si tocno mislio reci? 

Offline kseki

• Dijabetički amater
« Odgovori #11 : Petak, 10.07.2009 u 13:39:23 »
kseki, oprosti na ovome postu od Tip1, i svakako ostani ovdje, dobrodosao si. :)

Tip1, sto si tocno mislio reci? 

Pozdrav  Tebi 

Nista  loseg  nisam  mislio
Napisao sam  osobno  iskustvo, ne znam  tko  je  kriv
ali  netko  je 
ili  za  uzrok
ili  za  nepotrebno  uznemiravanje

Offline kseki

• Dijabetički amater
« Odgovori #12 : Petak, 10.07.2009 u 13:47:34 »
@cathy

Samo  dopuna

ja  sam  sa  Lantusom  pre zadovoljan

Online cathy

• Global Moderator
« Odgovori #13 : Petak, 10.07.2009 u 14:00:54 »
Naravno, znam da nista lose nisi mislio, razumijem zasto si povrijedjen, ali dopustimo forumasu Tip1 da pojasni sto je tocno mislio svojim postom. Moguce je da nije zelio provocirati, tako je ispalo - dogadja se na internetu.

S obzirom na sve nove informacije koje imamo o Lantusu, logicno je da pomislis da tvoja dijagnoza moze imati veze s uzimanjem tog inzulina. Nazalost, ne postoji pouzdan nacin da se to utvrdi sa sigurnoscu, zbog toga si dobio takav odgovor na V. Vrhovcu.

Nisam detaljno citala sva silna priopcenja i ostalo vezano za aferu Lantus, samo jednu stvar sam primijetila, a to je da se spominje da eventualni nastanak kancera uvijek ima veze s velikim dozama Lantusa.

Cinjenica je da je Lantus kada se tek pojavio mnogima znatno olaksao zivot, odnosno omogucio daleko bolju kontrolu secera, zahvaljujuci svome ravnom profilu, evo i sam to kazes. Sasvim sigurno nitko nije namjerno dizajnirao inzulin koji ce "usput" i izazivati rak. I zapravo je jos uvijek pitanje izaziva li ga stvarno. Naravno, ako su u firmi koja ga je izbacila na trziste propustili napraviti neka ispitivanja koja bi bila kljucna za ove pretpostavke koje su sad aktualne, to jest njihova krivnja. (Takodjer, jos veca grozota bi bila da su testiranja napravljena i eventualni losi rezultati prikriveni. Ali sve su to nagadjanja.)

Offline kseki

• Dijabetički amater
« Odgovori #14 : Petak, 10.07.2009 u 14:18:01 »
Citat:
Nisam detaljno citala sva silna priopcenja i ostalo vezano za aferu Lantus, samo jednu stvar sam primijetila, a to je da se spominje da eventualni nastanak kancera uvijek ima veze s velikim dozama Lantusa.

Od  pocetka  do  danas  16/14

Sve  je  to  jasno  kao  i  rak  u  danasnje  vrijeme
ali  ako  sam  pridoneses,  ubrizgavanjem  istog  u  organizam
to  je  vec  malo  teza  situacija.

Bit  ce  bolje,  nadam  se   

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #14 : Petak, 10.07.2009 u 14:18:01 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.