Nešto mi se dogodilo, pa da podijelim sa svima. Inace nisam lud za dijetnim marmeladicama i nutelicama i medovima i sl., ali jucer sam kupio 2 male teglice dijetne marmelade jer sam ‘procitao’ da je iznos ugljikohidratas svega 8,2g. Ali, u cemu je stvar bila?
Obicno proizdvođač stavi naznaku da se navedeni iznos odnosi na 100g proizvoda, a ukoliko se radi o nekakvom ‘serving size-u’, navede kolika bi (eventualno) bila i njegova nutritivna vrijednost, te uz to navede koliko je grama po njima taj ‘serving size’. Nisam nesto detaljno previse obracao pozornost kada sam uzimao, ali sam procitao 8,2g CH, 33kcal itd. (misleći da se radi o 100g proizvoda). ‘Vic’ je u tome da je ekipa navela iskljucivo nutritivnu vrijednost ‘jedne porcije’ koja je po njima iznosila 15g. Pa sad, dragi dijabeticaru koji moras na to paziti, uzmi si pa racunaj. I to je u redu, jer tako i moramo raditi, ali bilo bi ipak fer da se navede iznos 100g proizvoda, jer je ovo bio potez cistog marketinga tj. ‘ajmo navesti manje brojcice jer ce onda manje izgledati i ljudi ce kupovati’. Po meni to nikako nije u redu. Koliko god cjepidlacio i pazio oko svega toga, opet se moze dogoditi i ovakva (pomalo bezazlena, ali za nas dijabeticare iznimno velika) greska. Kao sto rekoh, ne koristim te stvari toliko cesto, pa mozda tako i ostali proizvođači rade. Zeznula me stvar jako, jer sam pojeo dosta (pola teglice, dakle nekih 100g) dok nisam pogledao malo bolje etiketu.
A zasto nisam prije posumnjao da je trik u igri? Zato jer se sjecam da sam jednom prilikom kupio neku dijetnu marmeladu sa svega 16g CH na 100g proizvoda, pa si pomisio, ajde, poboljsanja su vidljiva iz dana u dan. Prije 16g, sad 8…
Bas me briga za marketing trikove, neka time hvataju ove ljude koji iz ocaja ili neznam cega zele smrsaviti, a nikako to ne uspijevaju, bez obzira sto pokusali. Ali, ako se jedan dijabeticar kao ja zezne na ovaj nacin, zezne mi cijeli dan regulaciju secera.
Dakle, krivnja je dakako velika u meni, ali i na proizvođaču. Kada sam primijetio o cemu se radi, pomislih: ‘Ma da mi je samo znati koliko ste novaca dobili od dijabeticara koristeci ovaj marketing trik i koliko ste im stete nanijeli? Jedno je sigurno, od ovog dijabeticara vise necete dobiti ni kune.’