Autor tema: Momordica charantia  (Posjeta: 4079 )

0 članova i 2 gostiju pregledava ovu temu.

Offline roxy

• Diabetes junior
  • Spol: Ženski
Odg: Momordica charantia
« Odgovori #15 : Subota, 04.07.2009 u 13:32:53 »
E da, maltodextrin se vrlo često stavlja kao pomoćna tvar, a nisam znala da to može tako dizati šećer. Mislim da ljudi koji se bave takvim poslovima nisu dovoljno upućeni u to , ako i sami nemaju dijabetes, jer se sve te tvari vode kao prihvatljive za dijabetičare. Dakle bilo bi dobro kad bi se više pisalo o takvim stvarima, jer mislim da je i onima koji proizvode takve stvari u interesu napraviti čim bolji i prihvatljiviji proizvod. A kaj još od takvih tvari loše djeluje na šećer? Mislim znam da je to dosta individualno, al možda ipak ima nečega kaj većini loše djeluje. Baš ću vidjeti drugi tjedan s mojima na poslu da li se npr. maltodextrin može zamijeniti s nečim drugim. :mig:   

Offline krcko

• Administrator
« Odgovori #16 : Subota, 04.07.2009 u 23:02:50 »
Za primjer cu dati jedan svoj slucaj. Dobila sam steviju iz Amerike (100g, pakirano u vrecice od 1g), ali u njoj se nalazi sastojak maltodextrin. E sad, maltodextrin ima GI 105 i jako dize secer. Jedan dan sam potrosila 1,5 vrecicu (1,5 gram) sto za kavu sto za limunadu i taj dan i cijeli iduci dan mi je secer bio visok. Ta stevija je bila jedino drugacije sto sam taj dan konzumirala. Kako sam prestala uzimati tu steviju secer mi se spusio.

Na takve primjese sam mislila. Znaci, nesto "prihvatljivo" za dijabeticare, ali sto ujedno i jako dize secer jer ima visoki GI.

Mirela, nemoj se uvrijediti, ali tesko mi je vjerovati da ti je 1,5 grama bilo cega moglo tako utjecati na secer. Maltodextrin djeluje vise-manje isto kao glukoza, a u jednom limunu imas znatno vise ciste glukoze od 1,5 grama. Na GUK mogu utjecati jos mnoge druge stvari osim hrane.
Yorn desh born, der ritt de gitt der gue,
Orn desh, dee born desh, de umn börk! börk! börk!

Offline roxy

• Diabetes junior
« Odgovori #17 : Subota, 04.07.2009 u 23:13:57 »
Jel onda maltodextin može biti kao punilo ili ne? Da li većini smeta? ???

Offline mirela78

• Ja znam...
« Odgovori #18 : Nedjelja, 05.07.2009 u 08:46:39 »
Zasto bih se uvrijedila? I meni je bilo cudno da od tako malo imam visok secer.   :misli:  Ali isto tako sam primijetila da je kod mene skoro sve obrnuto od onoga sto vrijedi za vecinu dijabeticara. Na primjer, meni jabuke dignu secer puno vise nego narance ili neko sladje voce.   ???  Integralno tijesto ili riza mi vise dignu secer nego obicno tijesto i preradjena riza.   ??? I tako dalje...

Dobila sam jos jedan zasladjivac (Splenda) koji preporucuje Americka udruga za dijabetes. I u njemu ima maltodextrin. Probat cu i to pa javim kako djeluje na mene.

Offline krcko

• Administrator
« Odgovori #19 : Nedjelja, 05.07.2009 u 12:37:33 »
Na primjer, meni jabuke dignu secer puno vise nego narance ili neko sladje voce.   ??? 

Ha cuj, i meni jabuka (velika) previse digne secer. Pola jabuke mi je taman, tj. zbog tog si ne moram davati ekstra bolus.

Integralno tijesto ili riza mi vise dignu secer nego obicno tijesto i preradjena riza.   ??? I tako dalje...

Ja na glukometru ne mogu izmjeriti razliku izmedju integralnog i obicnog tijesta. Zapravo vise utjece da li je "al dente" ili raskuhano. Bijela riza mi ipak brze dize secer nego integralna, ali pod tim podrazumijevam bas pravu neljustenu rizu. Onu koja se mora kuhati dugo dugo da bi se uopce mogla prozvakati, a ne razne brzokuhajuce obradjene varijante.

Druga stvar koje treba biti svjestan da se kod "obicnih" vs. "integralnih" namirnica ne radi o dizanju secera vise, odn. manje, nego u najboljem slucaju brze, odn. sporije. Cak i u teoriji povecanje povrsine ispod krivulje GUK-a trebalo bi biti jednako ako pojedes odgovarajucu kolicinu, samo bi kod integralnih stvari ta povrsina trebala biti manje spicasto rasporedjena. U sluzbenoj VV-ovoj knjizici pise da jednoj jedinici UH odgovara 20 g bijele ili smedje rize (nekuhane), a ista kolicina je i za sve vrste tjestenina. Dakle nazalost ne mozes pojesti vise samo zato sto na kutiji pise "integralna".

Offline cathy

• Global Moderator
« Odgovori #20 : Nedjelja, 05.07.2009 u 13:07:36 »
Pričate o glikemijskom indeksu (glycemic index) i o nečemu što se može prevesti kao "glikemijsko opterećenje" ili slično (glycemic load).

Ima dosta o tome na webu.

S obzirom da sam potpuno bez svoga inzulina, Humalogom pokrivam i hranu najvišeg mogućeg GI ako želim. Ova mi tema nije jako bitna pa se ispričavam za površnost. Zapravo, trenutno sam na redukcijskoj dijeti i mogu reći da se kod mene cijela priča svodi na manje hrane (bilo koje) - niži šećeri.

Offline mirela78

• Ja znam...
« Odgovori #21 : Ponedjeljak, 06.07.2009 u 11:59:05 »
Ha cuj, i meni jabuka (velika) previse digne secer. Pola jabuke mi je taman, tj. zbog tog si ne moram davati ekstra bolus.

Kupujem male jabuke i stvarno pazim da opcenito voce kupim malo ili da uzmem odgovarajucu kolicinu.

Sto se tice kolicine hrane, kod mene su u pitanju male prcije jer sam na redukcijskoj dijeti od 1300 kalorija. Tako da je kolicina tijesta ili rize koju pojedem u jednom obroku stvarno mala.

Offline roxy

• Diabetes junior
« Odgovori #22 : Ponedjeljak, 06.07.2009 u 21:54:26 »
Evo kaj se tiče ovih punila, tj pomoćnih tvari, rekoše mi da se umjesto maltodextrina može koristiti inulin koji ima GI 0, ili nešto jako malo, nisam dobro zapamtila. Inaće meni su rekli da maltodextrin ima GI 20, ili sam ja krivo čula?
 Ne znam da li je neko pročitao danas u Večernjaku, ima članak u kojem govore da je izašla nova knjiga od Montignaca,u nakladi Zadro,  Glikemijski indeks. Ne nam da li su vam poznate te stvari koje tamo navode, ali spominju  neke zanimljivosti navedene u knjizi, npr da kod tjestenine GI ovisi i o tome da li je friško kuhana ili je odstajala( može biti čak i podgrijana).... Navodno joj se sa stajanjem smanjuje GI. ...

Offline mirela78

• Ja znam...
« Odgovori #23 : Ponedjeljak, 06.07.2009 u 22:11:57 »
Ok, hvala na informaciji.

Inaće meni su rekli da maltodextrin ima GI 20, ili sam ja krivo čula?

Pa ne znam bas. Ne mogu naci gdje sam procitala da je GI maltodextrina 105, ali nasla sam tablicu sa GI raznih secera.

SUGARS:

Fructose 32
Lactose 65
Honey 83
High fructose corn syrup 89
Sucrose 92
Glucose 137
Maltodextrin 137
Sugar, White 142
Glucose tablets 146
Maltose 150

Offline krcko

• Administrator
« Odgovori #24 : Utorak, 07.07.2009 u 11:54:51 »
Ovo kad su GI-jevi veci od 100 znaci da je normalizirano s kruhom. Inace se normalizira s glukozom i tada su izmedju 0 i 100. Cudno mi je kako ista moze imati veci GI od glukoze ??? Konzumni secer se probavom vrlo brzo razgradi u pola glukoze - pola fruktoze pa bi mu i GI trebao biti negdje izmedju...

Inace, najpouzdanije podatke o GI-ju imate ovdje: http://www.glycemicindex.com/

« Zadnja izmjena: Utorak, 07.07.2009 u 14:46:40 krcko »

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #24 : Utorak, 07.07.2009 u 11:54:51 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.