Autor tema: Momordica charantia  (Posjeta: 4079 )

0 članova i 1 gost pregledava ovu temu.

Offline mirela78

• Ja znam...
  • Spol: Ženski
Momordica charantia
« : Petak, 24.04.2009 u 23:17:17 »
iliti gorka tikva, a kako sam jos negdje nasla - gorki krastavac.

Kolegica na poslu mi nekidan rece da ona pije caj od toga. Nisam ga uspjela naci (njoj brat posalje iz Austrije). Nasla sam da to postoji i u obliku kapsula te da se moze naruciti preko interneta. Ja sam si za probu narucila preko prijatelja iz Indije. Nadam se da ce mi stici.

Koga zanima, evo linkova (da ne duljim sa postom).

http://www.herbalcureindia.com/diabetes-control.htm

http://www.charanteausa.com/

Offline krcko

• Administrator
Odg: Momordica charantia
« Odgovori #1 : Subota, 25.04.2009 u 19:04:19 »
Evo i clanka iz Wikipedije. Pred kraj teksta je dio o mogucem utjecaju na dijabetes, stvarno zanimljivo...
Yorn desh born, der ritt de gitt der gue,
Orn desh, dee born desh, de umn börk! börk! börk!

Offline mirela78

• Ja znam...
« Odgovori #2 : Nedjelja, 26.04.2009 u 08:21:56 »
Je, zanimljivo je. Negdje sam procitala da treba otprilike mjesec dana da se pocnu pokazivati bolji rezultati. Voljna sam pokusati sve dokle god je prirodno ili na biljnoj bazi.
Samo se nadam da kod mene nece imati kontraefekt kao caj za dijabeticare. Od njega mi je secer bio veci.  ???

Offline mirela78

• Ja znam...
« Odgovori #3 : Utorak, 26.05.2009 u 18:54:36 »
Narucila sam gorku tikvu (http://www.favorfinesse.com/hhkarela.shtml). Stize iz Indije za 10-15 dana. Sada ju pijem vec tjedan dana i moram reci da su mi seceri zadnja tri dana dobri. Danas sam prvi put otkako sam ostala samo na Sioforu imala 5.9 prije obroka.   :)  Od sada na dalje pijem to.

Offline skateboy

• Diabetički wannabe
  • Spol: Muški
  • born to ride
« Odgovori #4 : Četvrtak, 28.05.2009 u 17:34:19 »
Stvarno interesantno.
Ima li toga možda negdje u našim ljekarnama (biljnim).
@mirela 78 kolika je cijena u kunićima?

Offline mirela78

• Ja znam...
« Odgovori #5 : Četvrtak, 28.05.2009 u 22:29:37 »
Na zalost toga kod nas nema jer se ta biljka ne uzgaja kod nas. Zvala sam i sve biljne ljekarne u Zagrebu. Cak ni tamo nemaju, niti se moze naruciti.
Na stranici za koju sam ostavila link, pakiranje od tri bocice (dovoljno za tri mjeseca) kosta 20 $, odnosno negdje oko 130 kuna. U to je ukljucena i postarina.
Meni stvarno djeluje pa pretpostavljam da ce djelovati i ostalima tipa 2. Ne znam kako bi djelovalo za tip 1 (ako se ne varam, ti si skateboy tip 1).

Offline mirela78

• Ja znam...
« Odgovori #6 : Petak, 29.05.2009 u 06:07:13 »
Jos jedan update. Jutros mi je prvi put secer na taste bio ispod 7.   :)

Offline skateboy

• Diabetički wannabe
  • born to ride
« Odgovori #7 : Subota, 30.05.2009 u 20:44:16 »
Jos jedan update. Jutros mi je prvi put secer na taste bio ispod 7.   :)

Super je šećer samo da tako nastavi i sve 5.
Da nažalost ja sam tip 1,a baš me zanima djelovanje kod mene,mada sam jako mlad za testiranja,ako ima tko sa tip 1 da je naručio jako bih volio znati rezultate.. :W

Offline mirela78

• Ja znam...
« Odgovori #8 : Nedjelja, 31.05.2009 u 09:26:42 »
Da, super je! Zadovoljna sam dokle god ne prelazi 8 nakon obroka. Otkako pijem gorku tikvu, dva puta mi je presao 8 nakon rucka i to kad sam jela tijesto i rizu (sto mi inace jako digne secer).

Jos sam nesto negdje procitala. Tikva je za djecu toksicna, ali nigdje nisam nasla do koliko godina. Potrazit cu opet pa ako nadjem javim.

Offline skateboy

• Diabetički wannabe
  • born to ride
« Odgovori #9 : Nedjelja, 31.05.2009 u 14:29:22 »
Da, super je! Zadovoljna sam dokle god ne prelazi 8 nakon obroka. Otkako pijem gorku tikvu, dva puta mi je presao 8 nakon rucka i to kad sam jela tijesto i rizu (sto mi inace jako digne secer).

Jos sam nesto negdje procitala. Tikva je za djecu toksicna, ali nigdje nisam nasla do koliko godina. Potrazit cu opet pa ako nadjem javim.

OK ugodan nastavak dana... :W

Offline mirela78

• Ja znam...
« Odgovori #10 : Četvrtak, 02.07.2009 u 15:29:01 »
Evo me nakon duzeg vremena. Malo veca guzva na poslu i osobne obaveze pa se nisam stigla ranije javiti. I dalje nisam uspjela naci do koliko godina je toksicno, ali mislim da bi u pubertetu vec mogao koristiti gorku tikvu. Pise da pomaze i tipu 1.
Otkako pijem te kapsule nemam vise oscilacija i puno se bolje osjecam.
U Njemackoj i Austriji ima caj od gorke tikve, ali je skup. Kutija sa 15 vrecica (dovoljno za 7,5 litara caja) kosta 10 eura (u Austriji). Imaju i pakiranja od 70g koja su jos skuplja. U Austriji je jedno takvo pakiranje oko 20 eura, a u Njemackoj oko 17.

Offline roxy

• Diabetes junior
« Odgovori #11 : Četvrtak, 02.07.2009 u 23:40:31 »
Ovo je jako zanimljiva informacija.Ja inače radim u firmi koja se bavi proizvodnjom tzv "dijabetičkih pripravaka", dodataka hrani, onih razno raznih kapsula, tbl itd, pa ću se malo raspitati kod mojih inžinjera i natuknuti im o toj tikvi pa možda i mi to počnemo proizvoditi tu. Ak bude kaj od toga odmah vas obavještavam. :bye:

Offline mirela78

• Ja znam...
« Odgovori #12 : Subota, 04.07.2009 u 12:40:08 »
Bilo bi dobro kad bi se kod nas to moglo naci.
Ne znam za druge, ali ja sam voljna to kupovati kod nas SAMO ako nema nikakvih primjesa u cajevima ili kapsulama. Zato i jesam gledala da kapsule narucim pripravaljene po ayurvedskoj medicini. Naravno i da cijena ne bude veca od ove po kojoj nabavljam kapsule.

Offline roxy

• Diabetes junior
« Odgovori #13 : Subota, 04.07.2009 u 13:09:55 »
ne znam kaj znači da nema drugih dodataka. Obično se u svemu kaj se kapsulira ili tabletira moraju dodati neke tzv. pomoćne tvari da bi se ta aktivna komponenta uopće mogla staviti u kapsulu ili napraviti u obliku tablete. Kolko ja znam bez tih pomoćnih tvari se to ne može napraviti, jer su neke ili preljepljive, ili pregrube.... Obzirom da to inače nije moja struka malo ću se raspitati pa napišem kakvi su to omjeri, ali u svakom slučaju to su vrlo male količine.

Offline mirela78

• Ja znam...
« Odgovori #14 : Subota, 04.07.2009 u 13:23:42 »
Znam da se ipak mora nesto straviti da bi se tableta mogla napraviti.

Za primjer cu dati jedan svoj slucaj. Dobila sam steviju iz Amerike (100g, pakirano u vrecice od 1g), ali u njoj se nalazi sastojak maltodextrin. E sad, maltodextrin ima GI 105 i jako dize secer. Jedan dan sam potrosila 1,5 vrecicu (1,5 gram) sto za kavu sto za limunadu i taj dan i cijeli iduci dan mi je secer bio visok. Ta stevija je bila jedino drugacije sto sam taj dan konzumirala. Kako sam prestala uzimati tu steviju secer mi se spusio.

Na takve primjese sam mislila. Znaci, nesto "prihvatljivo" za dijabeticare, ali sto ujedno i jako dize secer jer ima visoki GI.

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #14 : Subota, 04.07.2009 u 13:23:42 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.