Autor tema: Posao i prehrana  (Posjeta: 3756 )

0 članova i 1 gost pregledava ovu temu.

Offline 5ra

• Tek učim pisati...
  • **
  • Spol: Ženski
Posao i prehrana
« : Nedjelja, 19.04.2009 u 15:14:52 »
Ja sam novootkriveni dijabetičar sa puuuno pitanja ..... još uvijek se pokušavam snać u svemu ovome .....

Imam pitanje za vas koji ste se bolje od mene snašli ....

Dakle posao i prehrana....

Zanima me kako se vi snalazite u vezi obroka na poslu, jer bi bilo idealno (kako sam čitala) jesti sa maksimalnim razmacima od 6 sati. Da li i ručate na poslu (to bi značilo na posao vući lonce i lončiće ... drama) ili radite veći razmak između obroka ....

Zanimaju me vaša iskustva i kako ste vi to riješili...

Hvala unaprijed

Offline mirela78

• Ja znam...
Odg: Posao i prehrana
« Odgovori #1 : Nedjelja, 19.04.2009 u 21:37:40 »
Imam staza tek nesto vise od mjesec dana i od sutra i za mene pocinje "posao i prehrana".  :-\  Praznici su gotovi pa valja poci raditi.  ::)  Kako radim u skoli, kod kuce sam svaki dan najkasnije do 14 ili 15h, osim petka kada radim popodne. Planiram doruckovati prije nego krenem na posao (izmedju 6:30 i 7h), a rucati tek kada dodjem kuci. Ali cu si obavezno za medjuobrok nositi jabuku, narancu, krusku ili neku drugu vocku.

Offline krcko

• Administrator
« Odgovori #2 : Ponedjeljak, 20.04.2009 u 01:33:59 »
Nazalost na poslu nemam restoran / kantinu vrijednu spomena, ali zato sam si u ured instalirao mikrovalnu :cerek:

Ujutro si obavezno natrpam obroke u plasticne posudice, izrezem jabuke na polovice i zamotam u prozirnu foliju itd. Na poslu jedem "dijabeticki korektnije" nego doma. Kad ispraznim posudicu necu odmah otvoriti drugu, a doma uvijek mogu uzeti jos malo iz zdjele i na kraju prosetati do frizidera ili spajze i mrknuti desert. Na poslu moram ubacivati kovanice u "snack aparat" da bih dosao do slatkog, sto sprjecavam tako da ih doma ispraznim u kasicu-prasicu :angel:

Inace, meni je 6h izmedju obroka solidno previse. Obicno jedem svaka 3-4 sata. Veliki razmaci izmedju obroka vise mi utjecu na GUK nego kad malo pretjeram s kolicinom. Ako preskocim obrok, iduci ce mi obavezno dignuti secer.
Yorn desh born, der ritt de gitt der gue,
Orn desh, dee born desh, de umn börk! börk! börk!

Offline amna

• Ja znam...
« Odgovori #3 : Ponedjeljak, 20.04.2009 u 09:49:19 »
Veliki razmaci izmedju obroka vise mi utjecu na GUK nego kad malo pretjeram s kolicinom. Ako preskocim obrok, iduci ce mi obavezno dignuti secer.

Slicna stvar je i kod mene. Kod kuce razmaci medju obrocima je 4,5-6h.
Kad sam radila po 11-12h dnevno imala sam problem sa prehranom.
Rijesavala sam na taj nacin da sam ujutro u 6:30h doruckovala, oko 13h rucala, a vecerala oko 19h.
Nosila sam na posao neku vocku ili jogurt, obavezno sam kupovala mini supice (meni je to super koliko-toliko "na kasiku") i nekakav sendvic. Naravno u torbi se uvijek nadje neki sokic ili cokolada za hipo  ;D

Offline tina ri

• Ja znam...
« Odgovori #4 : Ponedjeljak, 20.04.2009 u 14:30:01 »
Pa dobro nemoraju se baš nositi lonci i lončići ali svakako treba jesti onda kad se mora.Dosta ovisi i o poslu koji radiš i o uvjetima na poslu.
Ja recimo radim kao knjigovođa i nikad ne doručkujem doma jer ne mogu rano jesti,meni ujutro ide samo kava i onda oko 9 ili 9 i pol doručkujem na poslu za radnim stolom,u podne jedem voće, a ručam kada dođem doma u 3 sata i tako to ide kod mene.Večera mi je u 7 sati.Ja uvijek radim ujutro tako da mi nije nikakav problem planiranje obroka.
Naravno na poslu imam punu zdjelicu čokoladica i bombona,pa nekad čoknem nešto i kad nisam u hipu,jer mi to bode oči :laugh:

I da vrijednosti šećera su mi uvijek bolje na poslu nego doma..doma stalno nešto žvačem

Offline kulerica

• Diabetički wannabe
« Odgovori #5 : Ponedjeljak, 20.04.2009 u 15:28:05 »
Ja ručam oko 13h na poslu i najčešće nosim ručak u termos posudama od kuće ili poručim dostavu iz nekog restorana, a ormarić na poslu mi je prava mala kuhinjica.

Offline 5ra

• Tek učim pisati...
  • **
« Odgovori #6 : Ponedjeljak, 20.04.2009 u 15:48:33 »
evo današnji sam dan preživila .... nisam umrla od gladi do ručka ... heheheheheh
dakle doručkovala oko 9, rastegla s voćem do 14 i u 3 i 20 ručala (sva srića da mi živim blizu posla)...
a i vrijednosti šećera su bile u redu (još uvijek malo paničarim u vezi svega toga, jer još nije prošao ni mjesec otkad sam u novom stanju)

Offline tina ri

• Ja znam...
« Odgovori #7 : Ponedjeljak, 20.04.2009 u 18:27:12 »
A joj draga moja za skužiti dijabetes treba proći vremena,ja ga imam 13 godina i još uvijek učim.
Sve se to svlada s vremenom,bitno da su šećeri u kolikoj tolikoj normali.

Offline mirela78

• Ja znam...
« Odgovori #8 : Ponedjeljak, 20.04.2009 u 20:23:46 »
I ja prezivjela moj prvi radni dan nakon bolnice, bolovanja i praznika.   ;D  Ali moram priznati, uhvatila me neka slabost oko 10:30. Pojela narancu i nista se nije promijenilo. Mislim, i dalje sam osjetila slabost, a secer visok.   ???

Offline amna

• Ja znam...
« Odgovori #9 : Ponedjeljak, 20.04.2009 u 21:43:13 »
Mislim, i dalje sam osjetila slabost, a secer visok.   ???

Upravo zbog "istih"simptoma, nekad ne mogu razlikovati da li mi je secer visok ili nizak.
Desava mi se da osjetim malaksalost, znojenje, nekakvu slabost, pospanost i kad mi je secer visok i kad je nizak.  >:(
Tako da tada nisam u stanju ocjeniti kakav je secer. Mislim visok je, a kad izmjerim, nizak ili obratno.  ???
« Zadnja izmjena: Ponedjeljak, 20.04.2009 u 21:44:55 amna »

Offline krcko

• Administrator
« Odgovori #10 : Ponedjeljak, 20.04.2009 u 23:18:11 »
I ja prezivjela moj prvi radni dan nakon bolnice, bolovanja i praznika.   ;D  Ali moram priznati, uhvatila me neka slabost oko 10:30. Pojela narancu i nista se nije promijenilo. Mislim, i dalje sam osjetila slabost, a secer visok.   ???

Slabost i glad osjetis kad ti stanice ne dobivaju dovoljno glukoze. Kod dijabeticara to ne mora biti proporcionalno s glukozom u krvi. Prva stvar koju sam naucio je ne vjerovati signalima koje salje vlastito tijelo. Kad sam poceo jesti manje obroke u pravilnim vremeskim razmacima (bez obzira na glad ili sitost), GUK mi se ustabilio i poceo sam se osjecati bolje. Druga stvar koja mi je jako pomogla je trcanje. Za veceru obicno pojedem vise i odem trcati 20-tak minuta. Nakon toga se osjecam super, kao prije dijabetesa.

Inace, meni su narance killer za GUK i zato ih uglavnom ne jedem. Od voca su mi najbolje jabuke. Pojedem jednu manju ili pola vece za nadopunjavanje izmedju obroka.

Offline krcko

• Administrator
« Odgovori #11 : Ponedjeljak, 20.04.2009 u 23:26:21 »
Upravo zbog "istih"simptoma, nekad ne mogu razlikovati da li mi je secer visok ili nizak.
Desava mi se da osjetim malaksalost, znojenje, nekakvu slabost, pospanost i kad mi je secer visok i kad je nizak.  >:(
Tako da tada nisam u stanju ocjeniti kakav je secer. Mislim visok je, a kad izmjerim, nizak ili obratno.  ???

Ja najcesce ipak skuzim razliku izmedju hipa (kad ti mozak ne dobiva dovoljno glukoze) i malaksalosti koja je posljedica lose regulacije. Pospanost mi je misterij. Nekad me copi kad sam visok, a nekad kad sam nizak (ali ne pretjerano). Mozda ima neke veze s (ne)spavanjem, a ne samo s GUK-om ;D U to ime zelim laku noc :W

Offline mirela78

• Ja znam...
« Odgovori #12 : Utorak, 21.04.2009 u 07:08:05 »
Otkako mi je dijagnosticiran dijabetes, jedem manje obroke i to 5-6 puta dnevno. Gdje god idem u torbici uvijek nosim jabuku. A kod kuce ju pojedem sa cimetom. Prijemijetila sam da mi cimet snizi secer pa ga sad konzumiram sa vocem, pahuljicama, u kavi... Gdje god i s cim god mogu. Cak i bocicu cimeta nosim u torbici.   ;D
Sto se tice jucerasnje slabosti, pretpostavljam da je bila zbog ne naspavanosti. Popodne sam malo odspavala i vise nisam osjecala slabost (a secer je i dalje divljao).

Inace, meni su narance killer za GUK i zato ih uglavnom ne jedem.

Ne mogu reci da sam primijetila da mi od nekog voca skace secer. Jucer je nakon narance cak i pao. Jedino sto izbjegavam banane. Nekako ih se ne usudim jesti.

Offline tina ri

• Ja znam...
« Odgovori #13 : Utorak, 21.04.2009 u 10:36:26 »
Ja u zadnje vrijeme od voća jedem kivi i uopće mi ne diže šećer.Neznam dali je tako i kod drugih,ali pošto je poprilično sladak iznenadilo me to.Čak sam pojela 3 komada za užinu i šećer se sa 5 digao na 5.5
A što se tiče ostalog voća najbolje mi odgovara jabuka,ovo sve ostalo mi previše digne šećer.

Offline mirela78

• Ja znam...
« Odgovori #14 : Srijeda, 22.04.2009 u 06:39:22 »
Kivi kazes! Hmm... Jos ga nisam probala, ali hocu uskoro.

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #14 : Srijeda, 22.04.2009 u 06:39:22 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.