Autor tema: dijabeticari vegetarijanci  (Posjeta: 4921 )

0 članova i 2 gostiju pregledava ovu temu.

Offline stylex

• Ja znam...
Odg: dijabeticari vegetarijanci
« Odgovori #15 : Petak, 03.04.2009 u 21:04:06 »
Meso jako slabo jedem pa nekako moram nadoknaditi proteine. A i puno bolje se osjecam otkako konzumiram soju.

Jel znas da je vjerojatnost da je ta soja GMO jedno 99%? :)
A proteine mozes nadoknaditi i recimo whey shake-om.

Offline mirela78

• Ja znam...
  • Spol: Ženski
« Odgovori #16 : Petak, 03.04.2009 u 21:11:34 »
Zato jako pazim gdje i koju soju kupujem. Obavezno pogledam sto pise na pakiranju.

Online cathy

• Global Moderator
« Odgovori #17 : Petak, 03.04.2009 u 22:48:33 »
Mali off topic: pretpostavljam da znate da se danas svi inzulini (ne samo analozi) proizvode uz pomoc genetski modificiranog organizma, tj. biosintezom iz GM bakterije. OK, same bakterije koje sudjeluju u proizvodnji ne unosimo u sebe, nego samo produkt.

Offline mirela78

• Ja znam...
« Odgovori #18 : Petak, 03.04.2009 u 22:55:13 »
Da, ali ja sam tip 2 i samim tim nisam na inzulinu.

Online cathy

• Global Moderator
« Odgovori #19 : Petak, 03.04.2009 u 23:04:51 »
OK, ali moj komentar ne odnosi se ni na koga osobno.

Inace, opet nevezano za tebe, dijagnoza tipa 2 ne znaci nuzno da je osoba neovisna o vanjskom inzulinu. Dio dijabeticara s tipom 2 treba injekcije, ali iskreno ti zelim da tebi ni ne zatrebaju :) (ne zbog GMO nego zato sto pretpostavljam da je tako jednostavnije)
« Zadnja izmjena: Petak, 03.04.2009 u 23:06:35 cathy »

Offline mirela78

• Ja znam...
« Odgovori #20 : Petak, 03.04.2009 u 23:24:38 »
Nisam ni shvatila osobno.   :mig:

Kod mene je problem sto imam previse prirodnog inzulina. Evo kako su mi objasnili. Moja gusteraca luci i previse inzulina ali ga rastrka svuda okolo samo ne tamo gdje treba. Stoga tablete koje pijem (Siofor) djeluju kao sakupljac i prikupljaju inzulin te ga usmjeravaju na pravo mjesto. Kada reguliram tjelesnu tezinu, postoji velika vjerojatnost da necu morati ni tablete piti, samo u ga kontrolirati ishranom i aktivnoscu.

Online cathy

• Global Moderator
« Odgovori #21 : Subota, 04.04.2009 u 00:33:31 »
Istina, puno dijabeticara s tipom 2 uspije se skinuti cak i s tableta, i to je super. Kod tebe postoji problem inzulinske rezistencije, zato pijes te tablete. Koliko znam, pomoci ti moze i redovita tjelesna aktivnost. Ne samo da pomaze pri mrsavljenju, nego na neki nacin dodatno utjece na smanjenje problema rezistencije.

Pogresno sam se izrazila spomenuvsi osobno/neosobno: mislila sam na pojedinacno/opcenito.

Dio dijabeticara s tipom 2 koji ipak trebaju inzulin izvana nije veliki. Ali eto, samo sam htjela reci da dijagnoza tipa 2 ne podrazumijeva da nije potrebna inzulinska terapija.

On topic: jesi li dobila neke specificne upute o prehrani, s obzirom da ne jedes ni mlijecne proizvode? Pretpostavljam da ne jedes jaja... pisi malo kako se hranis i kako ti to utjece na secer, pomoci ce i drugima koji su zainteresirani za vegetarijanstvo. 

Offline mirela78

• Ja znam...
« Odgovori #22 : Subota, 04.04.2009 u 08:17:43 »
Dio dijabeticara s tipom 2 koji ipak trebaju inzulin izvana nije veliki. Ali eto, samo sam htjela reci da dijagnoza tipa 2 ne podrazumijeva da nije potrebna inzulinska terapija.

To nisam znala jer sve koji znam da su dijabeticari ili su na inzulinu ili su samo na tabletama.

Pitala sam ja, ali nitko mi nije znao odgovoriti jer nitko zapravo od njih ne zna u koju skupinu hrane soja pripada. Pa sam sama, ne budi mi lijeno   :angel:, potrazila na internetu. Soja iako je mahunarka/zitarica pripada u zamjenu za meso. Zasto? Jer ona sadrzi vise od 50% bjelancevina. I izgleda da to sto su te bjelancevine psenicne nema nikakve veze. I kao takvu ju koristim. Znaci uz nju jedem i ukljukohidrate, samo u nanjoj kolicini. A seitan se pravi od tamnog brasna i vode, no on se ispire i sav skrob iz brasna odlazi ospiranjem. Tim postupkom ostaju samo psenicn bjelancevine i svega 2g ukljikohidrata na 100g seitana. Jedino nisam nista takvo uspjela naci za tofu, ali isprobat cu ga na sebi pa cu vidjeti.

Gore u jednom postu sam rekla da sam semi vegetarijanac, sto znaci da povremeno jedem i meso, ali jako rijetko. Vegani su ti koji ne jedu ni mlijeko ili mlijecne preradjevine kao ni bilo sto zivotinjskog porijekla.
Ja mlijeko i mlijecne preradjevine obozavam i ne bih se mogla toga odreci. Svako jutro popijem salicu mlijeka, a navecer pojedem jogurt sa kokosom. Do sada nisam primijetila da mi nesto znatno podigne secer. Dobro, sinoc sam pojela tijesto koje je ostalo od rucka pa je jutros na taste bio 9,4.  :-\  (2 sata nakon vecere je bio 8,0) Ali to samo znaci da cu tijesto morati izbaciti ili ga stvarno jako rijetko jesti.
Posto sam tek prije 5 dana izasla iz bolnice, jos isprobavam kako koja kombinacija soje i opcenito namirnica utjece na moj secer. Do sada sam probala sojine ljuskice i nije bilo velikog povecanja (osim zbog tijesta iako je bilo od durum psenice). Probala sam i seitan i nije bilo nikakvog znatnog povecanja.

Offline stylex

• Ja znam...
« Odgovori #23 : Ponedjeljak, 06.04.2009 u 19:29:58 »
Mali off topic: pretpostavljam da znate da se danas svi inzulini (ne samo analozi) proizvode uz pomoc genetski modificiranog organizma, tj. biosintezom iz GM bakterije. OK, same bakterije koje sudjeluju u proizvodnji ne unosimo u sebe, nego samo produkt.

Jep, mislim da se to fensi zove 'rekombinantna r-DNK tehnologija'.
Ovo je i jedan od razloga kako su posigli da su rapidi i brzi od origigi humanog inzulina.
A najcesca bakterija u igri je mislim nepatogena E. Coli.

Online cathy

• Global Moderator
« Odgovori #24 : Ponedjeljak, 06.04.2009 u 22:07:21 »
Istina, ali ne dobivaju se tako samo analozi. Ni proizvodnja humanog inzulina ne bi bila moguca bez rekombinantne DNA tehnologije.

Offline mirela78

• Ja znam...
« Odgovori #25 : Ponedjeljak, 06.04.2009 u 22:18:45 »
Da se vratim malo na temu.  Probala i tofu i nema znacajnog povisenja secera.  :)  Jeeeeeeeeeeej!

Offline krcko

• Administrator
« Odgovori #26 : Utorak, 07.04.2009 u 10:01:12 »
Samo nazalost nema ni nekog znacajnog okusa. Probao sam jednom i bio mi je malo bljak. Kako ga napravis?
Yorn desh born, der ritt de gitt der gue,
Orn desh, dee born desh, de umn börk! börk! börk!

Offline mirela78

• Ja znam...
« Odgovori #27 : Utorak, 07.04.2009 u 16:19:08 »
Pretpostavljam da mislis na svjezi tofu. Ni mi ga ne volimo. Nije ukusan kako god ga napravili. Mi koristimo dimljeni tofu i tofu grill. Njih mozes koristiti za sto god. Vec su zacinjeni i ne treba ih posebno pripremati. Tofu grill uglavnom koristimo za sendvice, a dimljeni cesto znamo staviti u nesto sto kuhamo ili pecemo. Cisto da da aromu dimljenoga. Neki dan sam pravila francuski krumpir i stavila malo dimljenog tofua. Bilo je super.

Offline krcko

• Administrator
« Odgovori #28 : Utorak, 28.04.2009 u 13:20:39 »
Clanak o soji u Jutarnjem. Navodno nije zdrava.
Yorn desh born, der ritt de gitt der gue,
Orn desh, dee born desh, de umn börk! börk! börk!

Offline mirela78

• Ja znam...
« Odgovori #29 : Utorak, 28.04.2009 u 21:17:51 »
Iskreno, ja se uopce ne slazem s tim. Znam jako puno ljudi koji godinama pa i desetljecima konzumiraju soju i nikakvih problema niti komplikacija nemaju.

Nesto iz clanka:
Citat:
Autorica tvrdi da dugotrajno konzumiranje soje... ...potiskuje seksualni nagon.
S ovim se uopce ne slazem.   ;D ;D ;D ;D ;D

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #29 : Utorak, 28.04.2009 u 21:17:51 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.