Autor tema: dijabeticari vegetarijanci  (Posjeta: 4921 )

0 članova i 1 gost pregledava ovu temu.

Offline mirela78

• Ja znam...
  • Spol: Ženski
dijabeticari vegetarijanci
« : Četvrtak, 02.04.2009 u 22:54:45 »
Ima li dijabeticara vegetarijanaca na forumu? Zanimaju me vasa iskustva sa vegetarijasnkom prehranom. Posto sam novi dijabeticar, a tek sam neki dan izasla iz bolnice, u fazi sam isprobavanja kako koja namirnica djeluje na moj secer.
Seitan sam isprobala i nema negativnih rezultata.   :)  Sad jos ostaju soja i tofu.

Offline tina ri

• Ja znam...
Odg: dijabeticari vegetarijanci
« Odgovori #1 : Petak, 03.04.2009 u 09:54:17 »
Ja ponekad napravim polpetice od soje,umjesto mesa i zaista imaju okus po mesu i meni su super.Samo ima puno stvari od soje koje sadrže šećer pa ih zato ne konzumiram,npr. puding od soje koji je fenomenalan ali opako podiže šećer.Kod polpeta nema tog efekta.

Tofu nisam probala.

Offline mirela78

• Ja znam...
« Odgovori #2 : Petak, 03.04.2009 u 10:21:15 »
Ja sam semi vegetarijanac. Nekako jos uvijek ne mogu potpuno preci. Iako oduvijek jako slabo jedem meso ponekad dobijem zelju i ne mogu odoliti. Suprug mi je vetarijanac pa zajedno spravljamo rucak i veceru (kad uspijemo tako). Sojino mlijeko se ne mogu natjerati piti. Ne svidja mi se. Svidja mi se samo ono s cokoladom, ali to vise ne smijem. Jogurt nisam ni probala, a sada isto ne smijem.

Konkretno sam mislila na sojine ljuskice, sojinu sunku, komadice, medaljone... i ostale sojine preradjevine takve vrste.
Jucer sam probala seitan sa krumpir salatom i secer mi je i prije vecere i 2 sata nakon bio isti (7,4).  :)  Doduse, prije vecere smo setali sat i pol, a nakon vecere sam nekoliko km odvrtila na sobnom biciklu.
Danas cu probati spagete od durum psenice i bolognese od sojinih ljuskica pa da vidimo reakciju. U bolnici sam shvatila da ne smijem tijesto od bijelog brasna. Bila sam ga dobila za veceru i jako mi je skocio secer.

Tofu isto obozavam. Pogotovo dimljeni ili grill.

Offline tanjap

• Ja znam...
« Odgovori #3 : Petak, 03.04.2009 u 10:42:34 »
Ne mogu reci za sebe da sam vegetarijanac, ali bas ne preferiram meso, jedem samo piletinu i puretinu, tu i tamo nesto drugo, ali izbjegavam ga kad god mogu. Od soje sam probala ljuskice, medaljone, sunku, komadice i nisam bas primjetila da mi dize secer, digne mi ga jedino kad jedem neki prilog koji ima dosta ugljikohidrata, ali u kombinaciji s prilogom povrca ili salatom je ok.

Offline krcko

• Administrator
« Odgovori #4 : Petak, 03.04.2009 u 14:13:50 »
Danas cu probati spagete od durum psenice i bolognese od sojinih ljuskica pa da vidimo reakciju. U bolnici sam shvatila da ne smijem tijesto od bijelog brasna. Bila sam ga dobila za veceru i jako mi je skocio secer.

Po mojem iskustvu sva tjestenina podjednako dize secer. Nije toliko vazno je li durum, graham ili vulgaris, ali je bitno koliko je kuhas. Ako raskuhas (sto u bolnicama obicno naprave) imat ce visok GI, sto znaci da ce naglo dizati secer. Kad napravis "al dente" ne samo da je finija, nego sporije dize secer.

Ipak, cak i kad je al dente treba paziti na kolicinu jer je tjestenina hrana s visokim postotkom ugljikohidrata. Volim je i cesto je jedem, ali obicno ne pojedem vise od 120 grama u jednom obroku (kuhane!). Prije dijabetesa pojeo bih duplu ili trostruku kolicinu. Ono sto mozes napraviti je odgoditi pola rucka za kasnije, tj. pojesti 120 grama sada i jos 120 grama za 3-4 sata.
Yorn desh born, der ritt de gitt der gue,
Orn desh, dee born desh, de umn börk! börk! börk!

martin

• Gost
« Odgovori #5 : Petak, 03.04.2009 u 14:23:23 »
Gdje  ima  za  kupiti  vegetarijanske  sunke ?

Offline mirela78

• Ja znam...
« Odgovori #6 : Petak, 03.04.2009 u 14:49:23 »
Ja tjesteninu pa i rizu volim al dente. Ne volim kada je raskuhana. Rizu sam probala i digla mi je secer samo za 2 grada (ili kako se vec kaze, jos sam nova pa ne znam). 120 grama je i max koliko smijem po obroku pojesti jer sam na 1300 kalorija. Vidjet cemo koliki ce biti 2 sata nakon rucka.

Offline mirela78

• Ja znam...
« Odgovori #7 : Petak, 03.04.2009 u 14:51:38 »
Gdje  ima  za  kupiti  vegetarijanske  sunke ?

Znam da je definitivno ima u Konzumu (jer mi u Vukovaru bas i nemamo veliki izbor trgovina). Stoji gdje i komadici, ljuskice, medaljoni... Uglavnom, kod dijetetskih proizvoda. Zove se sunka, ali nije u obliku sunke. U obliku je ljuskica samo vece i tamnije je od ostalih sojinih preradjevina.

Offline tanjap

• Ja znam...
« Odgovori #8 : Petak, 03.04.2009 u 15:11:57 »
Plodine, Billa, Konzum....

martin

• Gost
« Odgovori #9 : Petak, 03.04.2009 u 16:56:48 »
Hvala  za  informaciju  :laugh:

Offline mirela78

• Ja znam...
« Odgovori #10 : Petak, 03.04.2009 u 17:07:01 »
Nema na cemu.

Ok rezltati nakon tijesta od durum psenice. Prije rucka mi je guk bio 6,5, a nakon rucka 7,3.   :)

Offline tanjap

• Ja znam...
« Odgovori #11 : Petak, 03.04.2009 u 17:50:30 »
Inace, recepti od soje mogu se naci u "Prirucniku dijetalne prehrane" R. Kovacevica, kupih ju na pocetku dijab.staza u HSDU.

Offline mirela78

• Ja znam...
« Odgovori #12 : Petak, 03.04.2009 u 20:47:03 »
Hvala na informaciji. Potrazit cu knjigu.

Offline stylex

• Ja znam...
« Odgovori #13 : Petak, 03.04.2009 u 20:53:22 »
Od sve vegetarijanske hrane meni je najdraza janjetina koja je jela prirodnu travu... i to mi najvise igra paprcnjak.
Ne dize mi secer niti malo. :)

Offline mirela78

• Ja znam...
« Odgovori #14 : Petak, 03.04.2009 u 20:58:44 »
E vidis, meni su na edukaciji rekli da janjetinu treba izbjegavati.    :nono:   Ja ju ionako ne jedem pa ni ne vodim racuna o tome dize li secer ili ne.   :P  Meso jako slabo jedem pa nekako moram nadoknaditi proteine. A i puno bolje se osjecam otkako konzumiram soju.

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #14 : Petak, 03.04.2009 u 20:58:44 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.