Autor tema: Diabetes mellitus u trudnoći  (Posjeta: 15727 )

0 članova i 1 gost pregledava ovu temu.

Offline friky

• Diabetički wannabe
Diabetes mellitus u trudnoći
« : Ponedjeljak, 12.01.2009 u 20:29:40 »

Dijagnosticirali su mi dijabetes mellitus tipa 2, u šestom tjednu trudnoće, dobila sam inzulinsku terapiju i posebnu prehranu, da li je netko imao sličnih iskustva da mi malo pojasni neke stvari?? Hvala
« Zadnja izmjena: Utorak, 13.01.2009 u 17:53:39 cathy »

Online cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
Odg: Diabetes mellitus u trudnoći
« Odgovori #1 : Ponedjeljak, 12.01.2009 u 20:39:21 »
Dobrodosla, friky, zao mi je sto si dobila dijagnozu.

Vecina cura ovdje je zapravo tip 1, i imale smo dijabetes i prije trudnoce. Ali to nema veze, buduci da se trudnicama s tipom 2 takodjer obicno daje inzulin, tj. terapija je slicna kao i kod tipa 1. Jednako tako, i ciljevi su isti - tu mislim na vrijednosti glikemije koje treba postici lijecenjem i odgovarajucom prehranom.

Pitaj sto god te zanima, rado cemo ti odgovoriti ono sto znamo i mozemo. Ne znam odakle si, ako si iz Zagreba, prepostavljam da se za tvoju trudnocu brine profesor Djelmis i njegov tim iz Petrove bolnice. Ako i nisi iz Zagreba, svejedno mozes doci u Petrovu, ja ti to toplo preporucam.

Sretno.
« Zadnja izmjena: Utorak, 13.01.2009 u 17:54:00 cathy »

Offline friky

• Diabetički wannabe
« Odgovori #2 : Ponedjeljak, 12.01.2009 u 20:55:00 »
Hvala ti...
Inače sam iz Rijeke, imam 30 godina i tot sam zbunjena u svemu tome. Bila sam 6 dana u bolnici...
Za terapiju sam dobila:  doručak-ručak-večera----aktrapid
                                 za noć                         insulatard

Za sada mi sećer varira od 3 ujutro i po danu do 10 ponekad navećer, mislim da ga uspijevam sve bolje i bolje regulirat, ali mi predstavlja užasan problem hrana...jer bi stalno neš grickala i pucaju me trudničke želje a nesmijem...
Ima li nešto određeno šta se uvijek smije jesti?? heheh
Jako me strah da nešto ne zeznem radi bebice, šta je bolje za nju, visoki ili nizak??
Imat ću još miljon pitanja, samo što mi trenutno ne pada na pamet...
« Zadnja izmjena: Utorak, 13.01.2009 u 17:54:18 cathy »

Online cathy

• Global Moderator
« Odgovori #3 : Utorak, 13.01.2009 u 09:49:29 »
Ovako, za bebu je visoki secer STETAN. Niski joj nece skoditi. Medjutim, ako je prenizak, moze tebi predstavljati problem, dapace nizak secer (hipoglikemija), ako se ne tretira (tako sto nesto pojedes) moze jos pasti i izazvati tzv. hipoglikemicku komu, koja nije bas ugodna.

Sto se tice grickanja, pokusaj rasporediti hranu koju mozes pojesti tokom dana tako da budes sto manje gladna. U principu ne postoji nesto sto bi bas slobodno mogla grickati, bar ne iz mog iskustva... ali mislim da bi trebala dobiti upute o prehrani od doktora koji te stavio na inzulinsku terapiju, jer razumijevanje utjecaja razlicitih vrsta hrane na glikemije u principu pomaze pri odrzavanju sto boljih secera. Ako upute nemas, zahtijevaj od njih da ti ih daju!

Inace, nije toliko vazno striktno se drzati "dijabeticke" prehrane kod osoba na inzulinu - sad govorim opcenito. Dijabeticari na inzulinu obicno znaju koliko im inzulina treba da pokriju odredjenu vrstu i kolicinu hrane. Ali ipak, da bi se to radilo, treba dobro poznavati svoj organizam i imati iskustva u igranju s dozama, korekcijama, itd. Kad je u pitanju trudnoca, kriteriji su nesto stroziji, pa je onda jednostavnije nastojati drzati se plana prehrane bez nekakvih eksperimentiranja.

Seceri bi u trudnoci trebali biti izmedju 3 i 8 mmol/L. Nemoj se zasada sekirati ako ponekad odes i do 10, ali radi na tome da to bude sto rjedje. 
« Zadnja izmjena: Utorak, 13.01.2009 u 17:54:33 cathy »

Offline friky

• Diabetički wannabe
« Odgovori #4 : Utorak, 13.01.2009 u 16:37:04 »
Super hvala...
Možeš li mi objasniti please šta predstavlja oznaka 1BE na raznoj hrani za dijabetičare??
« Zadnja izmjena: Utorak, 13.01.2009 u 17:54:49 cathy »

Online cathy

• Global Moderator
« Odgovori #5 : Utorak, 13.01.2009 u 17:11:33 »
Super hvala...
Možeš li mi objasniti please šta predstavlja oznaka 1BE na raznoj hrani za dijabetičare??

Ne jedem takvu hranu  ;D pa mozda nisam u pravu, ali mislim da se radi o tzv. krusnim jedinicama. Jedna krusna jedinica sadrzava 15 grama ugljikohidrata. Toliko imas u pola snite kruha, tj. u 25 g kruha, obicnog bijelog ili polubijelog. Ako je crni, onda je to oko 35 g.

To je informacija koja olaksava zivot ako npr. tocno znas koliko ti jedinica kratkodjelujuceg inzulina, u tvom slucaju je to Actrapid, pokriva jednu krusnu jedinicu.

U rijeci krusna, s je s kvacicom. Pisem s malo cudnog kompjutera, sori. 
« Zadnja izmjena: Utorak, 13.01.2009 u 17:55:06 cathy »

Online cathy

• Global Moderator
« Odgovori #6 : Utorak, 13.01.2009 u 17:13:05 »
« Zadnja izmjena: Utorak, 13.01.2009 u 17:55:18 cathy »

Offline friky

• Diabetički wannabe
« Odgovori #7 : Utorak, 13.01.2009 u 17:56:11 »
hEI CATHY,
mislim da ti više ni neću pisati hvala jer ću ti dosaditi...heheh ali hvala
šta nema nikoga osim tebe tu, ima šta trudnica na forumu??
Ti si isto šećerić ili si tu za svih nas??

Online cathy

• Global Moderator
« Odgovori #8 : Utorak, 13.01.2009 u 18:03:17 »
Hahahaha, malko sam ovisna o surfanju valjda.
Imam dijabetes od 1985., tip 1, pri dijagnozi sam imala 14 godina.

Moj sin ima 2.5 godine, rodjen je u Petrovoj bolnici, i vec je veliki brbljavi decko. Sada nisam trudna, ali ako ikome moze pomoci moje iskustvo otprije 3 godine, rado ga dijelim. 

Ako ti imas neko pitanje koje ti je mozda problem postavljati javno, mozes mi uvijek poslati i privatnu poruku. Ipak mislim da je dobro da pisemo o ovome javno, jer onda mogu citati i drugi. I naravno, mogu se i ukljuciti.

Trenutno (cini mi se) nemamo trudnica na forumu, osim tebe. Ali cure koje pisu ili su prije pisale takodjer imaju iskustvo trudnoce i sigurno imaju sto reci.

Offline Maja

• Ja znam...
« Odgovori #9 : Srijeda, 14.01.2009 u 09:21:34 »
Ima nas još bivših "slatkih" trudnica...moja iskustva su još "starija" (3,4 godine).
Freedom's Just Another Word for Nothin' Left to Lose

Offline dtina

• Diabetes junior
« Odgovori #10 : Srijeda, 14.01.2009 u 09:43:41 »
Friky pozdrav!
evo da ti se i ja javim ako trebaš kakvu pomoć....slažem se s cathy u svemu napisanom...inače sama sam dijabetičar tip 1 već nekih 10-ak godina i majka dvije preslatke cure....znači može se...samo treba biti pažljiv i umjeren u svemu...ja sam u prvoj trudnoći imala puno većih problema sa šećerima (znali su često biti povećani) pa je ipak sve dobro završilo ali neka te to ne tješi nego nastoj da ti šećeri budu u granicama normale...znam da je teško kad te istovremeno snađe i dijagnoza i trudnoća ali jednostavno se treba priviknuti.....zato mislim da je možda nama dijabetičarkama prije trudnoće s tipom 1 malo lakše jer već imamo veliko zanje o dijabetesu kojeg treba samo uklopiti u stanje trudnoće...
i da svakako se javiti u Petrovu...odakle god da jesi...ja sam imala jako negativno iskustvo s ginekolozima koji ne rade s dijabetičarkama....stvorili su mi strah i paniku bezveze...samo zato što nisu stručni u tom polju...
eto tu sam ako treba bilokakva pomoć....i naravno sretno!

Offline friky

• Diabetički wannabe
« Odgovori #11 : Srijeda, 14.01.2009 u 17:52:11 »
Hvala cure...
Samo sto ja imam jos i chronovu bolest, istina u remisiji vec dugo, ali je tu, s njome sam se stvarno borila i izbila sam je, ali mi je svejedno sada tesko progutati jos jednu mozda dozivotn bolest... s chronovom sam imala restrikcije koje sam uspijela rijesiti i vratiti sama sebi normalan zivot...a sada moram opet zivijeti sa restrikcijama i to me najvise od svega ubija.
Imam puno zelja za hranom, nadam se da nece bebica imati volje po sebi....(stare babske..heheh)
Kakva su vam iskustva sto se tice anomalija u razvoju?rekli su mi da postoji mogucnost i toga, vec u trbuhu? Jel to istina?

Online cathy

• Global Moderator
« Odgovori #12 : Četvrtak, 15.01.2009 u 13:34:22 »
Sto se tice malformacija i komplikacija s bebom kod majki dijabeticarki, one su direktno vezane za to kakvi su seceri u trudnoci. Losiji seceri=vece sanse za probleme.

Friky, kako su ti dijagnosticirali da se bas radi o dijabetesu tip 2? 

Offline friky

• Diabetički wannabe
« Odgovori #13 : Četvrtak, 15.01.2009 u 15:09:15 »
Ja ti o tome pojma nemam....drzali su me u bolnici 6 dana, i radili profil, na otpusnom pismu mi pise tip 2, a kako su ga oni dijagnosticirali ja ti nemam pojma. Da li to govore mozda nalazi???
Ketoni su mi bili pozitivni u urinu, HA1C=9,5 , glukoza=2,6 neznam sta se jos gleda iz cijele ove citabe nalaza...
Sta ti nesto smrdi???

Online cathy

• Global Moderator
« Odgovori #14 : Četvrtak, 15.01.2009 u 15:23:25 »
A ne, ne, samo sam malo znatizeljna. Nema to ni veze u ovom trenutku, ali poslije bi moglo biti bitno, nakon sto rodis, zbog terapije (tip 1 se uvijek lijeci inzulinom, a tip 2 obicno moze tabletama).

Nisam medicinar i ne mogu se upustati u istinsko tumacenje nalaza, samo me zanimalo kako su tako sigurni da se zbilja radi o tipu 2, u ovako ranoj fazi. Imas li mozda vrijednosti za C-peptid? To se odredjuje da se utvrdi imas li i koliko vlastitog inzulina. Jer C-peptid je molekula koja nastaje u organizmu pri procesu stvaranja inzulina, pa onda u stvari otkriva upravo informaciju o tome koliko inzulina nas pankreas luci.

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #14 : Četvrtak, 15.01.2009 u 15:23:25 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.