Autor tema: Heljda  (Posjeta: 3129 )

0 članova i 1 gost pregledava ovu temu.

Offline stylex

• Ja znam...
Heljda
« : Utorak, 09.12.2008 u 15:34:01 »
Evo, ako netko trosi zobene za dorucak, mala zamjena.
Nabasao dok sam usenet newse malo cirio:
http://en.wikipedia.org/wiki/Buckwheat
Dakle, rijec je o heljdi, hajdinskoj kasi ili kako li se vec sve kod nas zove.
Niski GI, dosta proteina... izgleda mi dobar izbor.

Offline krcko

• Administrator
Odg: Heljda
« Odgovori #1 : Nedjelja, 04.01.2009 u 14:01:50 »
Volim zobene ali mi opako dizu secer pa ih rijetko jedem (nikad za dorucak). Gdje se heljda moze nabaviti u Zg?
Yorn desh born, der ritt de gitt der gue,
Orn desh, dee born desh, de umn börk! börk! börk!

Offline stylex

• Ja znam...
« Odgovori #2 : Srijeda, 14.01.2009 u 16:02:36 »
Volim zobene ali mi opako dizu secer pa ih rijetko jedem (nikad za dorucak). Gdje se heljda moze nabaviti u Zg?

Getro recimo. :)

Offline krcko

• Administrator
« Odgovori #3 : Srijeda, 14.01.2009 u 21:59:24 »
Pregledao sam cijelu onu "zdravu policu" u Mercatoru ali jedino sto sam nasao je nekakvo heljdino brasno. Ne cini mi se bas kao nadomjestak za zobene pahuljice, vise za peci kruh. Ovo su bas pahuljice za jesti s mlijekom ili jogurtom, right?

Ha nist, potrazit cu ih u Getrou...

Offline krcko

• Administrator
« Odgovori #4 : Petak, 16.01.2009 u 23:15:47 »
Evo nasao u DM-u. Na njemackom se kaze "Buchweizen" 8) Nisu pahuljice nego zrnje, ono od cega se kuha kasa. To sam prvo i isprobao, jednostavno skuhao u slanoj vodi. Ispalo je malo gnjecasto. Poslije sam procitao da se moze prije kuhanja sprzit da bude tvrdje. Inace je mozda najslicnije raskuhanoj rizi.

Probao sam i sirovo, nije pretjerano tvrdo. Zanimljivo je za posuti po salati, dobro hrska. Nisam jos probao u mlijeku ili jogurtu kao nadomjestak za zobene, ali budem. Malo me bilo frka jer sam procitao da je heljdino lisce otrovno (izaziva preosjetljivost na sunce :o), no to valjda ne vrijedi za zrnje.

Sto se tice zdravlja, ovo pise na Wikipediji:

Citat:
Buckwheat contains D-chiro-inositol, a component of the secondary messenger pathway for inzulin signal transduction found to be deficient in Type II diabetes and Polycystic Ovary Syndrome (PCOS). It is being studied for use in treating Type II diabetes. Research on D-chiro-inositol and PCOS has shown promising results.

Prednost je sto ne sadrzi gluten pa je pogodna za celijakicare. Istina je da ima nizak GI, isto kao zobene i ostale pahuljice. No ipak treba paziti na kolicinu jer je sve to hrana sa 70 i vise posto UH. Meni pase 30-tak grama s malo jogurta ili mlijeka kao medjuobrok, da ne jedem cijeli dan kruh.

Bizarnost je da je ova heljda u DM-u uvezena iz Kine preko Njemacke ::) A navodno je tradicionalno istocnoeuropsko jelo, kod nas cesto u Medjimurju. Cak je u Americi zovu "kasha" jer su je donijeli Rusi i Poljaci. Procitao sam da se od heljdina brasna prave palacinke, mozda ipak skoknem do Mercatora po to...  ;D

Offline stylex

• Ja znam...
« Odgovori #5 : Subota, 07.03.2009 u 00:44:22 »
Pregledao sam cijelu onu "zdravu policu" u Mercatoru ali jedino sto sam nasao je nekakvo heljdino brasno. Ne cini mi se bas kao nadomjestak za zobene pahuljice, vise za peci kruh. Ovo su bas pahuljice za jesti s mlijekom ili jogurtom, right?

Ha nist, potrazit cu ih u Getrou...

Evo ja to rokam recimo umjesto rize kao prilog mesu (dobro mi ide uz razne saftove).
Za dorucak skuham na vodi (da je gnjecavo) pa ocijedim pa u mlijeko sa malo wheya okusa cokolade. To bude predobro.
GUK poslije 2 sata < 6. Mada, meni ni zobene ne dizu secer. Njih uzmem one predmljevene u Getrou pa natopim dobro mlijekom, pa opet whey i udri. Samo dosadi svaki dan zobene za dorucak pa ubacim ovu heljdu.

Offline krcko

• Administrator
« Odgovori #6 : Subota, 07.03.2009 u 16:43:52 »
Mada, meni ni zobene ne dizu secer.

Nekako si mislim da je GI zapravo jako individualna stvar. Badava mi je sto neka hrana desetorici australaca nije digla secer ako meni dize. Ni to sto jedemo nije sasvim isto, a bome nije nam ni metabolizam svima isti. To se vidi i po velikim standardnim devijacijama u sluzbenim tablicama.

Offline krcko

• Administrator
« Odgovori #7 : Subota, 23.05.2009 u 13:58:00 »
Prvi pokusaj pecenja heljdinih palacinki neslavno je propao. Zapravo nisu bile lose, ali ih se uopce nije moglo okrenuti i izgledale su malo cudno  :) Ostataj smjese upotrijebili smo za vafle. Ispale su nesto bolje, ipak dosta daleko od geometrijskog savrsenstva.

Problem je sto je tijesto dosta rahlo i lako puca (heljda nema glutena). Zato treba dodati obicnog brasna. Po receptima s neta omjer je od 2:1 do 1:2. Stavio sam vise heljdinog i manje obicnog, a drugi put cu probati 1:1. Osim toga pod hitno moram nabaviti kvalitetnu tavu.

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #7 : Subota, 23.05.2009 u 13:58:00 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.