Autor tema: Humalog / Novorapid / Apidra  (Posjeta: 1990 )

0 članova i 1 gost pregledava ovu temu.

Offline zasto_ja

• Ja znam...
Humalog / Novorapid / Apidra
« : Ponedjeljak, 08.12.2008 u 07:39:33 »
Dakle, Humalog/Novorapid/Apidra, to su sve brzodjelujući inzulini različitih proizvođača. Radi se o različitim inzulinima, tj. nije riječ o istom generičkom inzulinu pod drugim imenima.

E sad, mene zanima kako liječnik specijalist dijabetolog određuje kojem će pacijentu propisati koji od tih inzulina? Postoji li neko (medicinsko) pravilo obzirom da su ti inzulini sličnih "karakteristika" ali ipak u nečemu različiti, ili se radi samo o subjektivnom dojmu specijaliste (kongresi i slično)?

Offline Tony

• Administrator
  • Spol: Muški
    • Zagrebačko dijabetičko društvo
Odg: Humalog / Novorapid / Apidra
« Odgovori #1 : Ponedjeljak, 08.12.2008 u 13:38:53 »
Osnovna stvar je da se preporucije koristenje svih inzulina od istog proizvodaca.
Razlog je u tome da sse bazalni dio inzulina ne razlikuje, jer ako se stvore antitjela na inzulin, onda imamo mogucnost promjeniti proizvodaca, samim time i bazalni dio, te tako idalje koristiti inzulin.- Ako se mjesju bazalne strukture, onda se javljaju antitjela na 2 bazalna faktora, sto onda uvelike smanjuje izbor preostalih inzulina.
Naravno, posto smo svi mi individualci, karakteristike inzulina iako se tebi cine slicne, lijecnik zna zasto je propisao jedan, a ne drugi.
:bye:      Pozdrav Tony   :bye:

--profesionalni dijabetičar--

Offline zasto_ja

• Ja znam...
« Odgovori #2 : Utorak, 09.12.2008 u 12:06:54 »
Vidiš, ima smisla....

Ja sam na miješanoj kombinaciji Lantus + Humalog, jer u vrijeme uvođenja Lantusa u moju terapiju nije bilo brzog inzulina od Aventisa (sada imaju Apidru).

A mogu popričati s dijabetologom na idućem pregledu, pa predložiti Apidru (iskreno - isključivo radi mog komoda, tj. jednokratnih penova koji za Apidru postoji, a za Humalog nema na našem tržištu).

Offline kulerica

• Diabetički wannabe
« Odgovori #3 : Utorak, 09.12.2008 u 12:44:22 »
molim za pomoć,
budući da živim u BiH, te da kupujem NovoRapid i Levemir koji u mojoj županiji nisu na listi lijekova da li netko zna koliko koštaju u ljekarnama u Hrvatskoj?

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #3 : Utorak, 09.12.2008 u 12:44:22 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.