Autor tema: Zanimljivo - lijek za dijabetes /engleski/  (Posjeta: 3132 )

0 članova i 1 gost pregledava ovu temu.

Offline tanjap

• Ja znam...
  • Spol: Ženski
« Zadnja izmjena: Utorak, 18.11.2008 u 13:35:19 Tony »

Offline Tony

• Administrator
  • Spol: Muški
    • Zagrebačko dijabetičko društvo
Odg: Zanimljivo - lijek za dijabetes /engleski/
« Odgovori #1 : Utorak, 18.11.2008 u 13:34:36 »
Ajde Tanja, lijepo ti to prevedi, ak ti se da i ak stignes, pa da razmjestimo na nase portale nove vijesti...
 ;)
« Zadnja izmjena: Utorak, 18.11.2008 u 13:36:21 Tony »
:bye:      Pozdrav Tony   :bye:

--profesionalni dijabetičar--

Offline tanjap

• Ja znam...
« Odgovori #2 : Utorak, 18.11.2008 u 14:45:40 »
U guzvi sam, za vikend putujem u drugu drzavu na vikend, pola sata duze ostanem budna veceras i dobijes prijevod ;)

Offline Tip1

• Diabetički učenik
« Odgovori #3 : Utorak, 18.11.2008 u 16:11:24 »
Citat:
Two common cancer drugs have been shown to both prevent and reverse type 1 diabetes in a mouse model of the disease, according to research conducted at the University of California, San Francisco. The drugs – imatinib (marketed as Gleevec) and sunitinib (marketed as Sutent) – were found to put type 1 diabetes into remission in 80 percent of the test mice and work permanently in 80 percent of those that go into remission.

Dva poznata lijeka protiv raka su pokazali da mogu preventirat i preokrenut (izliječit) dijabetes tip 1 u pokusu na miša. Lijekovi imatinib i sunitinib su pokazali da mogu smanjiti dijabetes tip 1 za 80%, i u svih 80% slučajeva testiranja na mišu su funkcionirali permanentno

Citat:
“There are very few drugs to treat type 1 diabetes, especially after disease onset, so this benefit, with a drug already proven to be safe and effective in cancer patients, is very promising,” said Jeffrey Bluestone, PhD, director of the Diabetes Center at UCSF and an expert in the study of autoimmunity. “The fact that the treated mice maintained normal blood glucose levels for some time after the drug treatment was stopped suggests that imatinib and sunitinib may be ‘reprogramming’ their immune systems in a permanent way.”

Vrlo je malo lijekova za liječenje dijabetesa tip 1, pogotovo nakon dijagnoze. Na pokusnom mišu se pokazalo da je miš održavao normalne razine GUK-a čak nakon prestanka uzimanja ovih lijekova, šta pokazuje da imatinib i sunitinib vjerovatno reprogramiraju njegov imuni sustav, permanentno (zauvijek).

Da sad ne prevodim sve, ukratko, govori se o tome kako su rak i dijabetes slične bolesti, obje napadaju imuni sustav organizma, samo što u slučaju raka dolazi do napada svih ćelija, a dijabetes cilja samo pankreas. Ona dva lijeka se uspješno bore protiv takvih autoimunih bolesti, a već su pokazali da funkcioniraju na mišu koji ima dijabetes, pa su doktori optimistični jer misle da bi se isti lijek mogao primjeniti uskoro na ljudima.
Inače, lijek funkcionira na način da jednostavnim kemijskim procesom mijenja tirozin kinaze, a to su neki enzimi zaslužni za proteinsko stanje u stanicama i u većini slučaja su zaslužni za bolesti poput raka, dijabetesa, itd.

Offline tanjap

• Ja znam...
« Odgovori #4 : Utorak, 18.11.2008 u 16:57:16 »
Kad si vec preveo umjesto mene, onda si trebao sve pa da Tony stavi tamo gdje je zamislio...

Offline Knock

• Diabetički wannabe
« Odgovori #5 : Utorak, 18.11.2008 u 19:47:22 »
nesto slicno rade i u Bostonu, navodno su pocetkom godine pocela testiranja koktela lijekova koji je izlijecio miseve sa dijabetesom tip 1, odnosno gusteraca im je ponovo pocela proizvoditi inzulin nakon sto su se beta stanice pocele obnavljati... ukoliko testiranje na ljudima prodje dobro i ako se pokaze djelotvoran kao i na misevima, navodno bi se lijek mogao pojaviti na trzistu kroz 4 ili 5 godina
evo i clanak, inace iz ozujka ove godine, prenijeli su ga ugledni mediji, a isao sam i na stranice bolnice u Bostonu i sve skupa izgleda ozbiljno:

http://www.dailymail.co.uk/health/article-534410/Human-trials-begin-diabetes-cure-terminally-ill-mice-returned-health.html

Offline Tip1

• Diabetički učenik
« Odgovori #6 : Utorak, 18.11.2008 u 20:08:50 »
Ja sam uvjeren da ćemo svi bit izlječeni kroz 4-5 godina...  ::)
To slušam od svoje 11-e, a sad mi je 26.

Offline Knock

• Diabetički wannabe
« Odgovori #7 : Utorak, 18.11.2008 u 21:49:12 »
a gle... nije da bas drzim dah, ali pusti me da se bar nadam :D

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #7 : Utorak, 18.11.2008 u 21:49:12 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.