Autor tema: pitanje totalnog newbie-a  (Posjeta: 1460 )

0 članova i 1 gost pregledava ovu temu.

Offline Knock

• Diabetički wannabe
  • Spol: Muški
pitanje totalnog newbie-a
« : Utorak, 11.11.2008 u 16:00:36 »
ok, ovakva je situacija:

s obzirom da sam novi u svemu ovome, mozda cu ispast nekakav fanatik ili manijak, ali za sada se strogo drzim onoga sto mi pise na otpusnom pismu, dakle prehrane od 1000 kcal dnevno. imam nesto sitno ispod 120 kg uz visinu od 180 cm, pa mozete zamisliti koliko je to sto jedem dnevno malo u odnosu koliko sam prije jeo, ali iskreno, nije da se osjecam nesto previse gladan niti mi (bar za sada) to predstavlja neki veliki problem. problem je u drugim stvarima.
secer (jos uvijek) redovno mjerim prije i 2 sata poslije svakog obroka. najvisi koji sam imao do sada je bio 6.0, ali mi uglavnom bude oko 4, cak i nize. imao sam jednu hipoglikemiju, bio je 2.9. ne razlikuje mi se bitno prije i 2 sata poslije obroka, cak mi ovaj poslije bude i manji ili identican. poslije svakog obroka prosetam pola sata, nista ekstremno, ali ni penzionerski. osim sto su mi seceri tako niski (nisu li?), jutros sam mjerio ketone u mokraci i ima ih (mislim da je bilo ++), glukoze nema. koliko sam shvatio, to se desava jer u nedostatku glukoze tijelo razgradjuje masnoce, pa se stvaraju ketoni.
da, jos jedna stvar, uzimam Lantus 20 jedinica u 21h, a Apidru prije svakog obroka. na otpusnom su mi pismu doze bile 16-16-14, danas sam uzeo 10-8-10. znaci uz 8 jedinica za rucak i laganu setnju nakon njega prije rucka mi je secer bio 3.4, 2 sata nakon rucka 3.2.

e sad pitanja, napokon

1. da li da jos smanjujem Apidru? ili mozda da povecam kcal, da prijedjem na 1300 kcal?
2. sami ketoni u mokraci, je li to opasno? ako je, pretpostavljam da bi morao povecati unos hrane ili?

naravno, zelim smrsaviti, znaci nebi htjeo da mi povecanje unosa hrane znaci stagnaciju gubitka na tezini

ispricavam se sto sam ovoliko udavio

hvala unaprijed

Offline cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
Odg: pitanje totalnog newbie-a
« Odgovori #1 : Utorak, 11.11.2008 u 18:00:44 »

1. da li da jos smanjujem Apidru? ili mozda da povecam kcal, da prijedjem na 1300 kcal?
2. sami ketoni u mokraci, je li to opasno? ako je, pretpostavljam da bi morao povecati unos hrane ili?

naravno, zelim smrsaviti, znaci nebi htjeo da mi povecanje unosa hrane znaci stagnaciju gubitka na tezini

Dobrodosao na forum :) 
Sto se tice pitanja o promjeni terapije, to svakako moras razgovarati sa svojim doktorom. Laicki, ponavljam, laicki mi se cini da je bolje da ne povecavas unos hrane ako su ti rekli da trebas mrsaviti na dijeti od 1000 kcal. E sad, koliko smanjiti Apidru, o tome ne mogu nista pametno reci - u principu onoliko koliko treba da izbjegnes hipo, a da seceri ne idu preko vrijednosti koje ti je tvoj dijabetolog naveo kao cilj.

Ketoni u mokraci ako je glukoza negativna nisu losi, njihovo prisustvo je samo znak da stvarno mrsavis. Ali moguce je da ce lijecnik smatrati da su dva kriza previse, tj. da su znak da previse gladujes, pa ce ti npr. povecati broj kalorija dnevno.

Cini mi se da je Rita imala slicnu situaciju oko dijagnoze kao i ti, nadam se da ce se javiti.

Mislim da dobro hendlas stvari i baratas informacijama, s obzirom na zbilja kratak dijabeticarski staz.
« Zadnja izmjena: Utorak, 11.11.2008 u 18:08:18 cathy »

Offline Rita

• Ja znam...
  • moram prestat pušit hitno
« Odgovori #2 : Srijeda, 12.11.2008 u 09:50:07 »
Je, imam slično iskustvo:

zakašnjeli tip 1 - tek nakon nalaza GAD antitjela, utvrdili da sam 1.

ubrzo nakon što sam došla doma iz bolnice, počela padat u hipo, smanjivala lagano inzulin, dok me doktorica nije prebacila na tablete.

nakon cca 6 mjeseci, ponovno se vratila na inzulin ( ono u međuvremenu je bila remisija, dakle medeni mjesec). ispočetka na minimalnom broju jedinica (Lantus i Novorapid), a onda, polako izlazeći iz remisije, povećavam broj jedinica (trenutno na Lantus 6, NR 5+4+5). I dijeta od 2300kcal, jer sam se morala zdebljat.

prvo vrijeme bila sam prilično stiltana sa svime, rasturale su me svakodnevne hipoglikemije, sve mi se činilo komplicirano, pa pitanja jesam tip1 ili tip2, pa lagana nada da je to samo neki prolazni poremećaj, da će meni taj dijabetes proć... itd  ::)

puno mi je pomogla dobra komunikacija s doktoricom, dala mi je broj mobitela, zivkala sam ju na svaku oscilaciju guka, žena je imala strpljenja i zajedno smo smanjivale ili povećavale količinu inzulina.

uglavnom - drži kontakt s liječnikom, nemoj puno sam kemijat dok ne skužiš neke osnovne stvari. ako već kemijaš, kemijaj s inzulinom, a ne s prehranom. vrlo je važno da osim redovitog mjerenja i zapisivanja guk-a i jedinica inzulina, vodiš i detaljan dnevnik prehrane, fizičke aktivnosti, pa i stresa - sve to itekako utječe na guk. vjerojatno će ti trebat neko vrijeme da utvrdiš obrazac prema kojem tvoje tijelo reagira u određenim situacijama, ali s vremenom ćeš ulovit neki sistem.

tijelu treba neko vrijeme da se privikne a novu situaciju, gušterača u početku cijedi još neke zalihe inzulina, nekad špricne manje, nekad više, organizam se polagano privikava na terapiju... računaj s tim da je tvoj metabolizam trenutno malo zbunjen i daj mu vremena da se privikne na novu situaciju.

uskoro će sve postat vrlo jednostavno. sretno!

Offline Knock

• Diabetički wannabe
  • Spol: Muški
« Odgovori #3 : Petak, 14.11.2008 u 10:32:17 »
hvala vam na brzim odgovorima :)
hvatam ritam pomalo, trudim se...

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #3 : Petak, 14.11.2008 u 10:32:17 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.