Autor tema: radna sposobnost sa dijabetisom tip2 pitanje  (Posjeta: 2876 )

0 članova i 2 gostiju pregledava ovu temu.

Offline robi64

• Tek učim pisati...
  • **
radna sposobnost sa dijabetisom tip2 pitanje
« : Srijeda, 29.10.2008 u 13:27:03 »
dakle imam dijabetis tip2,po profesiji sam profesionalni vozač,nisam na inzulinu,zadnji pregled koji sam na pravio u bolnici vuk vrhovac je bio 4.10.08 te sam glukozu natašte imao 11,1 a poslije jela 12,6 mmol/l od ljekova pijem novonorm 1-2-1 skupa sa gluforminom 1x te avandiu 1x dnevno,te uzimam još ljekove za smanjenje tlaka(tritace 1x) inače mi je dijabetes dijagnosticiran 1998.
E sad po novom zakonu za profi vozače mora se ići na pregled svake godine u medicinu rada što idem sutra i napraviti pa pitam:DA LI JA KAO profi vozač teškog kamiona i sa noćnim radom te utovarom i istovarom robe(tiska)mogu sa ovom bolešču raditi ovaj posao??i sa ovim nalazima kakve imam?

Offline Tony

• Administrator
  • Spol: Muški
    • Zagrebačko dijabetičko društvo
Odg: radna sposobnost sa dijabetisom tip2 pitanje
« Odgovori #1 : Srijeda, 29.10.2008 u 14:35:19 »
Mislim da ne. Nisam siguran kako je to rijeseno, no nemoj se izenenaditi ako ces ostati bez ljecnickog uvjerenja. Eventualno probaj sniziti secer na 6-7 mmol/l nataste, pa mozda ne skuze! :)
« Zadnja izmjena: Srijeda, 29.10.2008 u 15:10:29 Tony »
:bye:      Pozdrav Tony   :bye:

--profesionalni dijabetičar--

Offline robi64

• Tek učim pisati...
  • **
« Odgovori #2 : Srijeda, 29.10.2008 u 16:49:03 »
Vozači i kandidati za vozače kojima je upravljanje vozilom osnovno zanimanje neovisno o vrsti pregleda, ocjenjuju se nesposobnima za upravljanje motornim vozilom ako uz uvjete iz članka 13. ovoga Pravilnika boluju i od sljedećih bolesti ili stanja:

diabetes mellitus – svi oblici osim medicinski kontroliranih bez komplikacija, koji su regulirani dijetom ili oralnim antidijabeticima osim onih koji izazivaju hipoglikemički učinak,teži oblici hiper i hipotireoze,

– ostale bolesti i stanja endokrinog sustava kada utječu na sigurno upravljanje vozilom,

evo to piše u zakonu pa sad da mi netko objasni,mogu li raditi ili ne znači po ovom zakonu svoj posao

Offline cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
« Odgovori #3 : Srijeda, 29.10.2008 u 19:32:51 »
Vozači i kandidati za vozače kojima je upravljanje vozilom osnovno zanimanje neovisno o vrsti pregleda, ocjenjuju se nesposobnima za upravljanje motornim vozilom ako uz uvjete iz članka 13. ovoga Pravilnika boluju i od sljedećih bolesti ili stanja:

diabetes mellitus – svi oblici osim medicinski kontroliranih bez komplikacija, koji su regulirani dijetom ili oralnim antidijabeticima osim onih koji izazivaju hipoglikemički učinak,teži oblici hiper i hipotireoze,

– ostale bolesti i stanja endokrinog sustava kada utječu na sigurno upravljanje vozilom,

evo to piše u zakonu pa sad da mi netko objasni,mogu li raditi ili ne znači po ovom zakonu svoj posao

Ne znam jesam li u pravu, meni se cini da se ovo moze ovako protumaciti:

- u principu se osobe s dijabetesom proglasavaju nesposobnim, osim ako nisu dobro kontrolirani i nemaju komplikacije (npr. ostecene oci, bubrege i slicno), s tim od terapije ne smiju biti na inzulinu, kao niti koristiti tablete koje mogu izazvati hipoglikemije.

Znaci, ako su tvoji seceri OK, ako ti je HbA1c dobar (sto kaze tvoj dijabetolog o tvojoj regulaciji? smatra li da je zadovoljavajuca?), ako nemas nikakve komplikacije dijabetesa (je li te dijabetolog slao okulisti, jesi li skupljao 24-satni urin i znas li jesu li rezultati dobri? neurolog? EKG?) i ako nikada ne dozivljavas hipoglikemije (a meni se cini da Gluformin i Avandia ne spadaju u lijekove koji direktno snizavaju secer, tj. ne stimuliraju gusteracu da proizvodi vise inzulina, nego snizavaju secer na drugi nacin, smanjujuci inzulinsku rezistenciju - ovo ipak bolje pitaj nekoga strucnog), dakle ako je to sve tako, ti mozes dobiti uvjerenje o sposobnosti. Mislim da je svakako vazno da porazgovaras s nekim lijecnikom o svemu. Sretno.

Offline robi64

• Tek učim pisati...
  • **
« Odgovori #4 : Četvrtak, 20.11.2008 u 12:55:29 »
ma da dobio sam bez problema uvjerenje sve mi je bilo ok od sluha,srca,očiju idr.sve pet kao i da nemam taj jebeni dijabetes samo kada bi još izmislili lijek protiv njega pa da ga se zauvijek riješim bilo bi super

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #4 : Četvrtak, 20.11.2008 u 12:55:29 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.