Autor tema: Trudna i zbunjena  (Posjeta: 2332 )

0 članova i 2 gostiju pregledava ovu temu.

Offline Keka

• Tek učim pisati...
  • **
  • Spol: Ženski
Trudna i zbunjena
« : Četvrtak, 23.10.2008 u 17:57:33 »
Bog,
Trudna sam 27 tjdana.
Na vlastitu inicijativu sam napravila OGTT 4,7 - 11,1! HBA1c 5,9 u ranijoj fazi trudnoće ( 9. tjedan ) jer sam izmjerila  kod roditelja (dijabetičari na inzulinu)na aparatiću 9,6!   i u protekloj trudnoći mi je bio poremećen šećer, ali sam uspješno iznila do kraja "samo" sa dijetom.
Od 9-og tjedna sam na dijeti 1900 cal, tjelovježba, samokontrola ( posudila sam od roditelja aparatić i trakice ). Od prije koji tjedan su mi se vrijednosti počele penjati prema 8 pa mi je ginekolog preporučio male doze inzulina. Naravno da sam posjetila i dijabetologa koji mi je eto tek jučer prepisao inzulin i to Novorapid, 5 min prije jela
od 0 do 6 jedinica ::). Sad mi se otvaraju nova pitanja :'(,
npr, ako sam izmjerila dva sata nakon jela 9,6 mogu li tad ubrizgati inzulin kako bi retroaktivno spustila šećer?
Još mi je sve novo pa niti ne znam šta bi svepitala.
Inače sam iz Splita, majka sam 5,5 godišnakinje i po prirodi sam nestrpljiva  ;)
Dobar čovjek nije netko tko nastoji, nego netko tko uspijeva.

Offline cathy

• Global Moderator
Odg: Trudna i zbunjena
« Odgovori #1 : Petak, 24.10.2008 u 00:21:13 »
Pitaš za medicinski savjet, ja se ne bih usudila išta ti savjetovati.

U svakom slučaju, ginekolog bi trebao imati barem iskustva s dijabetesom u trudnoći ako te već nije poslao dijabetologu. Činjenica da si sama inzistirala na OGTT a s takvom anamnezom... ne zvuči dobro. Inzulinsku terapiju bi ipak bilo bolje da određuje dijabetolog. Je li ti uopće radio profile? 

Trebaš izmjeriti šećer i jedan sat nakon jela, pa onda opet za sat, pa vidjeti što se događa. Pitanje o "retroaktivnom" spuštanju šećera - da, većina nas daje korekcijske doze, ali koje i kolike ovisi o više faktora, koji su pak različiti od osobe do osobe. Usput, kućni aparatići nisu precizni kao laboratorij.

Dosta trudnica s dijabetesom, pa i "samo" gestacijskim, iz cijele Hrvatske dolazi pratiti trudnoću u Petrovu bolnicu, na odjel PT1 gdje se nalazi Referentni centar za dijabetes u trudnoći. Obično dolaze jednom mjesečno na 24-satni boravak u bolnici, naprave pretrage koje svakako uključuju mjerenje šećera svaka 3 sata (dnevni profil) i ako je sve u redu, idu doma. I tako sve do pred kraj trudnoće, tada se odlučuje kada i kako će roditi.   

Pretpostavljam da će s tobom biti sve ok, ali opet... na tvom mjestu, ja bih tražila više od doktora. Sretno!

Offline Keka

• Tek učim pisati...
  • **
« Odgovori #2 : Petak, 24.10.2008 u 12:11:13 »
Cathy,
Ja sam pokušala skratiti svoj post, nisam napravila kronologiju.
Citat:
Činjenica da si sama inzistirala na OGTT a s takvom anamnezom... ne zvuči dobro.
Sam svoj liječnik :(.
Do sada sam radila 6 profila u KBC , svako treći tjedan i dva HBA1c,  bili su dobri, moj ginekolog radi u bolnici i on me je uputio dijabetologu ( ja sam se sama prije naručila ) kad su se vrijednosti počele kretati između 7 i 8 kako bi na vrijeme savladala terapiju inzulinom. Prva dva posjeta dijabetolog je odgađao uvožđenje inzulina jer su bile povremene eskurzije, iako se očekivalo da ću uskoro "zadužit" inzulin.
Eto prekjučer sam dobila terapiju, i htjela bi se informirati ovdje kod ljudi sa iskustvom, upravo zbog gore napisanog o zdravstvu. dijabetološkoj ambulanti me je sestra educirala kako se koristi pen, da održavam vrijednostiizmeđu 6-8, i dala mi brošurice o hiper i hipoglikemiji i sad snađi se druže  ::).
Ja sam čest gost bolnice i uvjeti za normalno liječenje + edukacija su otežani. Doktore hvataš po hodnicima, moljakaš sesetre za informaciju. Telefon i mail su SF.
Zato cijenim svaki savjet  ;)

Offline cathy

• Global Moderator
« Odgovori #3 : Petak, 24.10.2008 u 15:31:40 »
Naravno, to je dobro da želiš dobiti što više informacija, naročito od onih koji su bili u sličnoj poziciji. Moja opaska o medicinskom savjetu loše je sročena    , oprosti. Nije problem općeniti savjet tražiti ali loše je ako se laici (poput mene), u želji da pomognu, zanesu i počnu pričati o stvarima za koje ovlasti ima samo doktor (npr. miješati se u terapiju i sl.).   

Čini mi se da u pristupu tvog ginekološko-dijabetološkog tima nedostaju upute u prehrani, ili se varam?

Kako bilo, ako ti šećer nakon obroka ide i preko 8, doze inzulina doktor treba povećati, a ako te hiperglikemija iznenadi, onda je treba korigirati. Ali nemam pojma s koliko inzulina jer to ovisi o tome koliko je prethodno inzulina uzeto, koliko je ugljikohidrata pojedeno, i kakva je tvoja osjetljivost na inzulin. Kod gestacijskog dijabetesa se s napredovanjem trudnoće smanjuje ta osjetljivost, tj. problem inzulinske rezistencije je sve izraženiji i to je normalno. (To se događa i nama s tipom 1 pa obično doze inzulina u trećem trimestru rastu, ponekad i drastično - ali ne kod svih.) Zbog toga je važno što češće mjeriti šećer. Mislim da bi bilo dobro da svaki dan jedeš otprilike slično, da si mjeriš šećer i jedan i dva sata nakon ručka, i da sve zapisuješ, pa onda analiziraš s dijabetologom i postaviš mu konkretna pitanja o tome kad i koliko mijenjati doze. Treba izbjeći hipoglikemije.

Sad više ne mogu pisati, isprike ako sam nešto krivo shvatila/napisala i ako moj odgovor zvuči nedorečeno. Nadam se da nisam povećala tvoju zbunjenost.

Offline Keka

• Tek učim pisati...
  • **
« Odgovori #4 : Petak, 24.10.2008 u 21:08:46 »
Cathy  ;)

Citat:
Čini mi se da u pristupu tvog ginekološko-dijabetološkog tima nedostaju upute u prehrani, ili se varam?
To je upravo ono što mi nedostaje, a pogotovo sad kad uzimam inzulin.
Ovih par dana sam uzimala po dvije jedinice prije jela ( dijeta i dalje ) i uspijevam dobro regulirati, no mjerila sam samo dva sata. Inače jedva se snalazim sa nabavom trakica, nešto sam dobila od roditelja, pa sam mijenjala okularne koje mi daje HZZO, nadam se da će mi sad odobriti dostatnu količinu, budući da sam sad na inzulinu.
Kreirala sam tablicu na komp. upravo takvu da bi mogla sve evidentirati radi sebe i da bi mogla prokomentirat sa liječnikom.
Kolike su vrijednosti šećera prihvatljive sat vremena nakon jela?

edit: 3 jedinice inzulina nakon 1h - 8,5, 2h-6,5

« Zadnja izmjena: Petak, 24.10.2008 u 22:55:26 Keka »

Offline cathy

• Global Moderator
« Odgovori #5 : Subota, 25.10.2008 u 10:31:33 »

Kolike su vrijednosti šećera prihvatljive sat vremena nakon jela?

edit: 3 jedinice inzulina nakon 1h - 8,5, 2h-6,5

Meni su rekli da najviši šećer (a kod mene je taj pik upravo sat vremena nakon jela) ne treba biti viši od 7.8 mmol/L.
Znači, u principu je cilj ne ići preko 8. Već sam spomenula da naši aparatići nisu 100% točni, pa sad ako je izmjereni šećer 7.6 ili 8.1, to je vjerojatno tu negdje...

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #5 : Subota, 25.10.2008 u 10:31:33 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.