Autor tema: Montignac u Hrvatskoj  (Posjeta: 2107 )

0 članova i 2 gostiju pregledava ovu temu.

Offline stylex

• Ja znam...
Montignac u Hrvatskoj
« : Ponedjeljak, 20.10.2008 u 12:42:26 »
Slobodna donosi clanak:
http://www.slobodnadalmacija.hr/Nedjeljna/tabid/95/articleType/ArticleView/articleId/26606/Default.aspx

E sad, jel se meni cini ili covjek malo to previse komercijalizira?
Nigdje ne vidim individualni pristup problemu, vise onako za 'siroke mase'.
Niski glikemijski indeks? Mda, objasnito to nekome u hipu. :) Ili M. Phelpsu kojem prije treninga treba
omanja energetska bomba koja ce to jako brzo razviti... cca 3, 4k kalorija mu treba vjerujem samo za pravi trening.
Objasnjenje za glikemijski index? Nekako mi se cini da covjek bas i ne shvaca koncept.
Margarin bolji od maslaca? Cita li covjek najnovije studije u vezi hidratiziranih masti?
Sto biste prije izabrali: kancerogeni aspartam ili ipak saharozu u nekakvim normalnim kolicinama?
Tjestenina neprihvatljiva? Mislim ono, stvar je pripreme, al dente je sasvim ok, potvrdjeno od bar trojice dijabeticara.
Nekako mi se cini da covjek samo gleda pobrat nofce i to je to.... :(

Offline Davor

• Global Moderator
  • Spol: Muški
    • Mozgalica.HR - Misaone zagonetke
Odg: Montignac u Hrvatskoj
« Odgovori #1 : Srijeda, 22.10.2008 u 19:22:41 »
Moram priznati da nisam bas do kraja shvatio tvoj post, ali poznat mi je otprije pojam glikemijskog indeksa. Puno vjerujem u njega. Npr. ako pogledaš energetsku vrijednost klasicne coca colle vidjeti ces da je cca 44 Ccal/100 ml. Juice od iscjeđene naranče ima gotovo istu kalorijsku vrijednost kao Colla, a ipak je neuporedivo prihvatljiviji za prehranu, baš zbog glikemijskog indeksa. Mislim da su u clanku zaboravili spomenuti da visina glikemijskog indeksa ovisi i o brzini kojom ce ta energija dospijeti u krv. Naravno da netko u hipoglikemiji treba nesto s opakijim glikemijskim indeksom.

Slazem se da covjek izgleda kao da bi brao novac, ali tko nebi.

Offline stylex

• Ja znam...
« Odgovori #2 : Četvrtak, 23.10.2008 u 14:13:32 »
Moram priznati da nisam bas do kraja shvatio tvoj post, ali poznat mi je otprije pojam glikemijskog indeksa. Puno vjerujem u njega.

Ma nije problem u tome vjerujemo li ili ne.
Problem je sto ga je lik definirao kao postotak ukupnih UH koji se apsorbiraju u organizmu iz odredjene namirnice, a ne kao brzinu apsorbcije.
Doduse, moguce je da je i do nasih vrlih novinara koji su to krivo shvatili, preveli, interpretirali...
Moderni trendovi jos nalazu preispitivanje inzulinskog indeksa (prilicno zanimljiv efekt, proteini kod zdravog covjeka podizu koncentraciju inzulina u krvi, iako nema UH u igri) i takozvane 'timed UH' (nije jednak efekt ovisno kada se UH konzumiraju i u kojem 'kontekstu'). Mislim, moderni nutricionizam ide jos miljama daleko, a ovaj kao da je zapeo sa znanjima od prije nekih 5, 6, 7 godina.

Online cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
« Odgovori #3 : Četvrtak, 23.10.2008 u 15:31:06 »

Ma on prodaje svoju knjigu. A vjerujem i da je puno toga pogrešno shvaćeno i interpetirano od strane novinara.

(prilicno zanimljiv efekt, proteini kod zdravog covjeka podizu koncentraciju inzulina u krvi, iako nema UH u igri) i takozvane 'timed UH' (nije jednak efekt ovisno kada se UH konzumiraju i u kojem 'kontekstu').

Ovo prvo: imaš li referencu? Ima li veze s glukoneogenezom, ili je nešto drugo u pitanju?

Drugo, "timed UH" - možeš li detaljnije pojasniti, uz pomoć primjera?

Offline stylex

• Ja znam...
« Odgovori #4 : Srijeda, 29.10.2008 u 13:27:55 »
Ovo prvo: imaš li referencu? Ima li veze s glukoneogenezom, ili je nešto drugo u pitanju?

Reference:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9356547?dopt=Abstract
http://www.mendosa.com/insulin_index.htm
http://cat.inist.fr/?aModele=afficheN&cpsidt=18772817
Ima toga jos podosta, nesto se i placa za dobit na uvid i tako.... guglaj. :)

Sto se 'timed carbohydrates' tice, to je koncept poznat iz bodybuildinga.
Krenes recimo sa: http://www.supplements2000.com/nutrition/constant.html
pa nadalje... opet google.
Ne bih detaljnije pojasnjavao jer mislim da je ovo vrlo individualna stvar i nema
previse znanstvenih studija o tome, ali meni recimo radi.
Napominjem da se ovdje radi o nutricionistickom, a NE dijabetickom konceptu/planu prehrane.
Bodybuilderi masovno koriste koncept jer su 'gainovi' osjetno bolji u usporedbi s
drugim konceptima/planovima prehrane.
Buduci da imam jednu jako izrazenu ektomorfnu crtu - tesko zadrzavam masu, a ne
zelim na sebe nabacivati salo, ovo je jedini rezim prehrane kojim uspijevam odrzavati
tjelesnu masu iznad neke granice, a da to ne radim povecanjem BFI-a.

Online cathy

• Global Moderator
« Odgovori #5 : Srijeda, 29.10.2008 u 14:53:17 »

Ima toga jos podosta, nesto se i placa za dobit na uvid i tako.... guglaj. :)

Hvala na ova tri linka. Guglati o ovome nemam namjeru jer tu si ti koji znas o cemu govoris i guglanje bi bilo gubitak vremena  ;D  A objasnjenje da se pristup nekim clancima placa bas i nije dobar argument za izbjegavanje odgovora. Upravo zato te i pitam za reference - jer mozda imam pristup ;) 

Link mendosa.com/itd ne moze se kliknuti odavde zbog toga sto na ovom forumu engleski "insulin" automatski prebacuje u "inzulin", osim ako ga ne nadmudris  ;D Mendosa ne objasnjava mehanizam, samo spominje razliku u glikemijskom i inzulinskom indeksu.
Link cat.inist.fr govori o utjecaju beta glukana na apsorpciju zobi uzete prehranom, nisam procitala sve ali ne vidim vezu s lucenjem inzulina kao posljedicom uzimanja proteina (osim ako se ne spominje usput). Clanak s treceg linka nisam jos pogledala detaljnije, mogao bi biti zanimljiv iako je stariji od 10 godina. Koliko vidim, Mendosa se poziva bas na njega.
« Zadnja izmjena: Srijeda, 29.10.2008 u 15:10:20 cathy »

Online cathy

• Global Moderator
« Odgovori #6 : Srijeda, 29.10.2008 u 19:16:08 »
Opet ja  ;D

Skuzila sam da zvucim ko smart arse zesci. Isprike, nije mi bila namjera.

Mislim, di ces me na gugl uputit  8)

U svakom slucaju hvala na info, jer nisam znala da razlika izmedju glikemijskog i inzulinskog indeksa moze biti tako znacajna. 

Offline stylex

• Ja znam...
« Odgovori #7 : Četvrtak, 30.10.2008 u 13:43:40 »
Clanak s treceg linka nisam jos pogledala detaljnije, mogao bi biti zanimljiv iako je stariji od 10 godina. Koliko vidim, Mendosa se poziva bas na njega.

Clanak kaze otprilike ovako:

"Overall, glucose and insulin scores were highly correlated (r = 0.70, P < 0.001, n = 38). However, protein-rich foods and bakery products (rich in fat and refined carbohydrate) elicited insulin responses that were disproportionately higher than their glycemic responses."
Sad, jasno mi je za peciva, ali mi nikako nije jasno za proteine. Ali valjda znanstvenici znaju.

I jos jedna mala digresija: Izgleda da su medjuovisnost proteina, njihove absorpcije i inzulina opet prvi 'skuzili' BBeri.
Naime, na ovu korelaciju sam naletio sasvim slucajno dok me zanimalo skroz nesto deseto.
A namjera cijelog posta je zapravo bila malo 'popljuvati' Montignaca,
a ne previse zadirati u jos prilicno neistrazeno podrucje razlicitih indexa.

E da, i nemas se zasto ispricavati. Ovo je otvorena diskusija, tako da ti slobodno 'ozezi'. :)

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #7 : Četvrtak, 30.10.2008 u 13:43:40 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.