Autor tema: jos jedno bockanje  (Posjeta: 1166 )

0 članova i 2 gostiju pregledava ovu temu.

Offline TATJANA

• Diabetički učenik
jos jedno bockanje
« : Petak, 03.10.2008 u 09:03:21 »
 ....ovak stvari stoje ..jutarnja doza 1AC,4IT a nocna 2IT, sad u 9 nam bude od8 do 12mml,da ni nas i 12 bacalo u hipo od 2.6 do 3.4mml oko 15 tak tak da bi nam u 18 bio do 20mml,i opet u 21 sat  hipo. Podemo u djecijeg dijabetologa a ona onak neizanteresirano ne,ne,ne doza je ok. Napravim se luda i dok je na godisnjem ponovo ga odvedem i dr. koja nije specijalista za dijabetis, al je zivotni specijalist ima dijete dijabeticara nam preporuci da smanjimo jutarnji na 1/2AC jer se kao u toj prijasnjoj dozi inzulini susrecu i da ga zato bacaju u hipo,i kao organizam se brani i sam podize secer i naravno jos neiskusna upale mi klikeri tek tad shvatim koliko jos ne shvacam,ocajna kao majka......i da mu ak oko podne bude velik prije rucka dodam 1/2AC, a vecernju dozu od 2IT ostavim kak je jedino ak mu je povecan dodam oko 1/2 jedinice AC uz 2IT. Sva hepi sto se nasla jedna dobra dusa od dotura i jednoj ocajnoj majci donekle objasnio. E sve bilo super par mjeseci cak mu nisam ni tu dodatnu dozu oko rucka tribala dodavat al evo kak inace biva, sad nam seceri opet skacu oko vecere kad nam ponovo dolazi do 17-20mml.Ponovo  pokusavam doc do njegove dotura specijalista al ona ne smatra da je to ista hitno i ne zeli mi nis reci do temina kad smo naruceni koji je za 15 dana. Ja ludaaaa,zar ne kazu da ako primjetimo da nam seceri skacu il padaju u nekom duzem intervalu od par dana treba nes mjenjat? da nes ne stima ? i da treba mjenjat?Sta da radim?

Offline Davor

• Global Moderator
  • Spol: Muški
    • Mozgalica.HR - Misaone zagonetke
Odg: jos jedno bockanje
« Odgovori #1 : Četvrtak, 09.10.2008 u 16:10:06 »
Malo si sve natiskala, pa mi je tesko sve pohvatat.

1) Koji je to dijabetolog? Pa nije jedini(a)!. Po naglasku bi rekao da smo iz Splita, Sibenika i okolice :) Ima tamo i dr. Škrabić (ST) koji mislim da ne bi tako reagirao... Ja nisam dijabetolog i sve što dalje navodim je samo informativno i bez dijabetologa, nema previše smisla....
Taj duži interval je realtivan pojam, ali ja osobno bih takve stvari mijenjao nakon 4-5 dana ponavljanja istog uzorka..

2) Kako riješavate hipo? Nemojte reći čokoladama, nutelama i sličnim, jer onda nakon hipoglikemije ne možete ništa drugo očekivati osim hiperglikemije. Po mom mišljenju, hipo treba rješavati dekstrozom, obicnom coca collom ili sličnim brzo djelujućim stvarima. Ako treba objasniti ću zašto, u suprotnom dobijemo hiperglikemiju odmah iza hipoa.. (i loše raspoloženje)

3) koliko dijete ima godina? Uzima li samostalno inzulin? Razumije li imalo što se dešava oko njega/nje? Mozda je vrijeme za intenziviranu terapiju? Situacija je mozda komplicirana i zbog puberteta, pa u tijelu hormoni divljaju, a svi dizu secer osim inzulina.

4) ako seceri toliko rastu oko vecere, kao što napisah - mogu biti rezultat hipo -> hiperglikemije.
Ako prije hipera nije bilo hipo, priča je naravno drugačija: U organizmu je premalo inzulina koji djeluje u to vrijeme (vecere). Buduci da za rucak eventualno uzimate AC, to znaci da oko vecere jedino djeluje jutarnji IT.

Opcija 1 - natrag povecati jutarnji IT. S time da je tu rizik od hipoa u doba njegovog najjaceg djelovanja (popodne). No mozda se taman sredi da oko vecere guk bude taman ok.
Opcija 2 - mozda se jede previse za rucak i užinu, pa se može malo smanjiti količinu hrane?

Rezime:
čini mi se da je kod djeteta najveci problem pravilan treman hipoglikemije. Neki to rješavaju i tako da odmah nakon hipoa dodaju malo inzulina, ali mi se to čini dosta opasno posebno kod manje djece... važno je nakon inicijalne veće količine brzo razgradivog "hipoglikemika", biti strpljiv i lagano dodavati ako se simptomi hipoa ne povlaće. Važno je biti svjestan da ništa ne djeluje trenutno, pa treba biti smiren i strpljiv (ako je to uopće moguće). No, kao što rekoh, možda iz teksta nisam sve najbolje shvatio, ali se nadam da sam barem malo pomogao/dao ideju.
« Zadnja izmjena: Četvrtak, 09.10.2008 u 16:14:58 davor »

Offline TATJANA

• Diabetički učenik
« Odgovori #2 : Petak, 24.10.2008 u 20:37:01 »
1.dr. Kacic,Dubrovnik..
2.Hipo -dekstrozom,malo sam kako kaze sin Hitler u pridrzavanju pravila ::) al se hipo srecom dogada u vrijeme kad je obrok,i drzim se pravila koliko me god dusa parala sto ne smije visu kolicinu pojest...
3.Dijete ima 8 g.,inzulin mu ja u pravilu dajem ja osobno, mada zna dati i sam  u stomak al jedino ak ja nisam u mogucnosti,posao ... al ga radije ja bockam u ruku il guzu,ipak kad bude stariji dovoljno ce se bockat sam u stomak i nogu pa ga zasad zelim postedjet koliko mogu..Dosta razumije tj. koliko moze dijete u toj dobi al vjerujte da me nekad zapanji to znanje zbrajanje kalorija, zamjena namirnica...dosta dobro

Sto mislite pod tim intezivna terapija???

4.Pa zasad nam nije bilo potrebe uvodit dodatno inzulina oko rucka,jer ga u vecini tad baca u hipo, al nam evo zadnjih par dana je dobar hiper,i dodaval sam mu po pola jedinice Ac, malo je bolje al ne cini mi se dugotrajnim rjesenjem, oko uzine koju mjerim i vagam tak da ne moze bit vise neg smije ipak je dijete u razvoju i u rasponu od godinu dana (14. 11.2007) samo 4 kg. je dobio, pred veceru kad mu dajem nocnu dozu skace do 23..

Sto je s penkalom,ovdi mi govore da je jos mali za nju, al ogromne su mu dnevne oscilacije, mislite da bi se s njom rijesila te ogromne dnevne razlike...kad me oni koji i nisu upuceni u ovaj poremecaj pitaju koliki mu je secer vjerujte da stanem  se misliti sta da vam kazem varira bezbroj vrijednosti u jednom danu,dal je i vama tako?

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #2 : Petak, 24.10.2008 u 20:37:01 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.