Autor tema: Nova trudnoća?  (Posjeta: 1917 )

0 članova i 2 gostiju pregledava ovu temu.

Offline ema1

• Tek učim pisati...
  • **
Nova trudnoća?
« : Četvrtak, 25.09.2008 u 11:37:30 »
Ciao svima, ovdje sam prvi put.
Dijabetes tip2 sam zaradila u trudnoći. Naime, nakon ogtt-a rezultat je bio 14. Nakon dijete od 1800kcl, koja nije pomagala oko smanjivanja šećera, stavili su me na inzulin.
Po porodu prestajem sa inzulinom i sve bilo ok. Nakon cca 3 mjeseca, šećer se vratio. Dijabetolog  me stavlja na Gluformin 2x1.
Verzija zašto je dijabetes ipak ostao, bila je - zbog traume na porodu ( e da i dijagnosticirana EPH gestoza) i dva epileptična napada tokom poroda.
Beba se zaglavila (bila sam preuska, dva dana ranije na uzv-u gin. mi kaže da idemo na carski, dva dana kasnije-porađaju me vaginalno...), pa je prestala srčana akcija, pa čupanje djeteta, koje je na kraju imalo nagnječenje mozga na tri mjesta, paralizu lijeve ruke i rasturene kukove - da kucnem, nakon mjesec dana bolnice - malena N. je predivno i sretno i zdravo djete.
Danas sam bila na kontroli kod dijabetologa, pita me kada planiramo drugo djete? Ostala sam ??? Rekla sam - nikad.
Strah me svih tih komplikacija, strah me da ponovno ne ugrozim bebu, a tako bismo željeli još jedno maleno.
Zapravo, željela mi je promjeniti terapiju zbog prvih jutarnjih vrijednosti (penje se do 8), pa je zaključila da neće ništa "dirati" dok ne budem sigurna da je sa rađanjem gotovo.
Hbac1 je bio 6.1%
Šta sam zapravo htjela reći - ja sam iz Pule, ovdje nema posebnih odjela gdje se čuvaju trudnoće sa dijabetesom... ako se ikada odlučimo na još jednu trudnoću, dali ja imam pravo ( stvarno neznam), da na kontrole odlazim u Zg?
Možda je stupidno pitanje, ali ja nemam pojma, a moja doc i nema baš puno vremena "za razgovor".
Hvala unaprijed.

Online cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
Odg: Nova trudnoća?
« Odgovori #1 : Četvrtak, 25.09.2008 u 15:45:47 »
ako se ikada odlučimo na još jednu trudnoću, dali ja imam pravo ( stvarno neznam), da na kontrole odlazim u Zg?
Možda je stupidno pitanje, ali ja nemam pojma, a moja doc i nema baš puno vremena "za razgovor".
Hvala unaprijed.

u Petrovoj bolnici nalazi se Referentni centar za dijabetes u trudnoci Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, i tamo se prate trudnice s dijabetesom (bez obzira na tip) iz CIJELE Hrvatske. upoznala sam tamo cure iz Zadra, Zagreba, Sl. Broda etc...

dakle, Petrova (to je popularni naziv za Kliniku za zenske bolesti i porode u Petrovoj [ulici]) je dio KBC Rebro. ako odes na: http://www.kbc-zagreb.hr/index.php?link=klinike_i_zavodi
i kliknes na Klinika za zenske bolesti i porode, naci ces vise informacija o tome. dijabeticarke leze na PT1, a to je pak dio Zavoda za perinatalnu medicinu. Klikni na "Struktura", zatim na Zavod za perinatalnu medicinu, pa na "vise" i otvorit ce se doc file gdje pise da zbrinjavaju trudnice iz cijele drzave. naravno i sire, ali takve pacijentice onda placaju sve.

ako se odlucis na trudnocu, bilo bi dobro doci u Petrovu na prekoncepcijsku obradu. dakle, prije trudnoce same, dodji s uputnicom kod prof. Djelmisa na pregled i obradu. a onda dalje se dogovori s njim...

vezano za tip 2 koji imas - nazalost, kod puno zena s gestacijskim dijabetesom nakon trudnoce se javi tip 2. samo sto nekome do toga dodje kasnije, nekome, kao tebi, ranije. drzi se, kako god odlucis. 

Offline ema1

• Tek učim pisati...
  • **
« Odgovori #2 : Petak, 26.09.2008 u 11:42:11 »
Puno ti hvala na informaciji. :-*

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #2 : Petak, 26.09.2008 u 11:42:11 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.