Ciao svima, ovdje sam prvi put.
Dijabetes tip2 sam zaradila u trudnoći. Naime, nakon ogtt-a rezultat je bio 14. Nakon dijete od 1800kcl, koja nije pomagala oko smanjivanja šećera, stavili su me na inzulin.
Po porodu prestajem sa inzulinom i sve bilo ok. Nakon cca 3 mjeseca, šećer se vratio. Dijabetolog me stavlja na Gluformin 2x1.
Verzija zašto je dijabetes ipak ostao, bila je - zbog traume na porodu ( e da i dijagnosticirana EPH gestoza) i dva epileptična napada tokom poroda.
Beba se zaglavila (bila sam preuska, dva dana ranije na uzv-u gin. mi kaže da idemo na carski, dva dana kasnije-porađaju me vaginalno...), pa je prestala srčana akcija, pa čupanje djeteta, koje je na kraju imalo nagnječenje mozga na tri mjesta, paralizu lijeve ruke i rasturene kukove - da kucnem, nakon mjesec dana bolnice - malena N. je predivno i sretno i zdravo djete.
Danas sam bila na kontroli kod dijabetologa, pita me kada planiramo drugo djete? Ostala sam

Rekla sam - nikad.
Strah me svih tih komplikacija, strah me da ponovno ne ugrozim bebu, a tako bismo željeli još jedno maleno.
Zapravo, željela mi je promjeniti terapiju zbog prvih jutarnjih vrijednosti (penje se do

, pa je zaključila da neće ništa "dirati" dok ne budem sigurna da je sa rađanjem gotovo.
Hbac1 je bio 6.1%
Šta sam zapravo htjela reći - ja sam iz Pule, ovdje nema posebnih odjela gdje se čuvaju trudnoće sa dijabetesom... ako se ikada odlučimo na još jednu trudnoću, dali ja imam pravo ( stvarno neznam), da na kontrole odlazim u Zg?
Možda je stupidno pitanje, ali ja nemam pojma, a moja doc i nema baš puno vremena "za razgovor".
Hvala unaprijed.