Autor tema: Super brzi inzulini  (Posjeta: 4421 )

0 članova i 1 gost pregledava ovu temu.

Offline Mark

• Tek učim pisati...
  • **
Super brzi inzulini
« : Ponedjeljak, 07.03.2005 u 18:30:51 »
Ima li tko kakvih iskustava sa Novorapid-om i Humalogom??
Ako sam dobro shvatio to su 2 relativno fri¹ka i slična inzulina različitih tvrtki koji jako brzo djeluju :?:
Koji je bolji  :?:
Hvala na odgovoru.

Offline seka

• Dijabetički amater
super brzi inzulini
« Odgovori #1 : Utorak, 08.03.2005 u 13:28:56 »
Ovi inzulini su već nekoliko godina na tr¾i¹tu. Humalog proizvodi Lilly i djelovanje mu je tri sata, a Novorapid proizvodi NovoNordisk i djeluje 4 sata. Bolji su jer počinju djelovati nakon 15 ak minuta, pa se daje neposredno prije obroka i nema čekanja, a zbog kratkog djelovanja, nema hipa par sati nakon obroka, jer onda već gubi djelovanje, tako da omogućuje veću slobodu u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Koji je bolji??
Razlika je ¹to NovoRapid djeluje sat vremena dulje i pokriva malo veći period, iako su jako slični.
Penkala za NovoRapid je malo bolja (Novopen 3), dok je za Humalog neka čudna plastična, koja mi je pukla na jednom mjestu (to je bilo prije 3-4 god., sad su mo¾da bolje (sad koristim NovoRapid)).
Nadam se da sam pomogla, a za stručnije podatke o inzulinima, pogledaj malo po internetu.

pozdrav

Offline Marko

• Forumski moderator
    • http://www.digitech.hr
Re: Super brzi inzulini
« Odgovori #2 : Ponedjeljak, 28.03.2005 u 14:42:25 »
Citat: "Mark"
Ima li tko kakvih iskustava sa Novorapid-om i Humalogom??
Ako sam dobro shvatio to su 2 relativno fri¹ka i slična inzulina različitih tvrtki koji jako brzo djeluju :?:
Koji je bolji  :?:
Hvala na odgovoru.

Hmm... te¹ko je reći koji je bolji.. ja koristim Novorapid već: otkad je na tr¾i¹tu + 3 godine jer sam bio na studiji Actrapid (kako se zvao Novorapid za vrijeme studije) i nemam iskustva sa ostalim preparatima. no bilo kako bilo, zadovoljan sam ja sa Novorapidom i zasada ga nebi mjenjao...
ok, Marko

Offline Tony

• Administrator
  • Spol: Muški
    • Zagrebačko dijabetičko društvo
« Odgovori #3 : Ponedjeljak, 28.03.2005 u 23:00:16 »
Citat: "Marko"

Hmm... te¹ko je reći koji je bolji.. ja koristim Novorapid već: otkad je na tr¾i¹tu + 3 godine jer sam bio na studiji Actrapid (kako se zvao Novorapid za vrijeme studije) i nemam iskustva sa ostalim preparatima. no bilo kako bilo, zadovoljan sam ja sa Novorapidom i zasada ga nebi mjenjao...

Pa ti samo Novonordisk i nista drugo!!
Ocu i ja u neku studiju!! :)[/b]
:bye:      Pozdrav Tony   :bye:

--profesionalni dijabetičar--

Offline Marko

• Forumski moderator
« Odgovori #4 : Ponedjeljak, 28.03.2005 u 23:07:39 »
Citat: "Tony"

Pa ti samo Novonordisk i nista drugo!!
Ocu i ja u neku studiju!! :)[/b]

Ajde, ajde.. sto će tebi studija kada ti imas naftnu bu¹otinu umjesto pumpe    :D ....
ok, Marko

Online cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
« Odgovori #5 : Utorak, 29.03.2005 u 09:53:15 »

Hmm... te¹ko je reći koji je bolji.. ja koristim Novorapid već: otkad je na tr¾i¹tu + 3 godine jer sam bio na studiji Actrapid (kako se zvao Novorapid za vrijeme studije)

Novorapid NIJE ISTO sto i Actrapid, i nije se mogao zvati tako za vrijeme studije.

Actrapid je inzulin brzog djelovanja, cija struktura potpuno odgovara strukturi ljudskog inzulina.

Novorapid je inzulin ultrabrzog djelovanja. Ima malo drugaciju strukturu, umjetno promijenjenu, tako da mu je djelovanje JOS BRZE od djelovanja Actrapida.

Offline Tony

• Administrator
Super brzi inzulini
« Odgovori #6 : Utorak, 29.03.2005 u 10:07:07 »
Ja isto mislim da Novorapid i Actrapid nisu isto.
Novorapid bi trebao biti pandan Humalogu, if I am not wrong!

Online cathy

• Global Moderator
Super brzi inzulini
« Odgovori #7 : Utorak, 29.03.2005 u 11:06:01 »
Da, Novorapid i Humalog imaju slicno, mada ne identicno, djelovanje (vrijeme pocetka, vrhunca i prestanka djelovanja).

Fora je u tome da su se znanstvenici dosjetili kako ce malim promjenama u strukturi molekule ljudskog inzulina izbjeci stvaranje kompleksa molekula inzulina nakon sto se on ubrizga pod kozu. Postojanje tih kompleksa usporava djelovanje obicnog inzulina/ Drugim rijecima, oni se prvo moraju razdvojiti tako da u krvi dobijemo pojedinacne molekule inzulina, koje onda djeluju DIREKTNO vezuci se za receptore na stanicama, itd., odnosno na kraju snizavaju secer u krvi.

Novorapid (genericko ime aspart) su razvili u NovoNordisku, a Humalog (genericko ime lispro) je inzulin od tvrtke Ely-Lilly. Humalog je zapravo nesto stariji.

Offline Tony

• Administrator
Super brzi inzulini
« Odgovori #8 : Utorak, 29.03.2005 u 11:14:12 »
Eto  tko kaze da se ne moze na forumu ni¹ta naučiti!!!
Hvala na iscrpnom odgovoru! Ti ko da si farmaceut!!  :lol:

Online cathy

• Global Moderator
Super brzi inzulini
« Odgovori #9 : Utorak, 29.03.2005 u 11:32:26 »
ne, nisam

[prepotentni mod on]farmaceuti od mene uce [prepotentni mod off]

:D

Offline Marko

• Forumski moderator
Super brzi inzulini
« Odgovori #10 : Utorak, 29.03.2005 u 21:54:39 »
Citat: "cathy"
ne, nisam

[prepotentni mod on]farmaceuti od mene uce [prepotentni mod off]

:D

Sorry ljudi.. malo sam se zeznuo...

Novorapid se za vijeme studije zvao ASPART a ne Actrapid.. Sorry sorry sorry.. bilo je kasno kada sam poslao post....
ok, Marko

Online cathy

• Global Moderator
Super brzi inzulini
« Odgovori #11 : Srijeda, 30.03.2005 u 15:08:45 »
Sorry sorry sorry.. bilo je kasno kada sam poslao post....

pa u redu je, i ja sam pretpostavila da se radilo o zabuni s tvoje strane. plus - to je bio povod da idemo u malo detaljnije objasnjenje o ultrabrzodjelujucim inzulinima. plus - cathy ispala pametna :D :D :D :wink:

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

Super brzi inzulini
« Odgovori #11 : Srijeda, 30.03.2005 u 15:08:45 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.