Autor tema: Thiotacid ili nešto slično  (Posjeta: 1873 )

0 članova i 2 gostiju pregledava ovu temu.

Offline Angoric

• Tek učim pisati...
  • **
Thiotacid ili nešto slično
« : Srijeda, 20.08.2008 u 18:27:21 »
Pozdrav svima. Unazad par dana bio sam kod doktorice opće prakse i pitao sam ju za neki dobar lijek za te trnce u stopalima koje ponekad osjetim a posebno nakon doručka (iako mi se HBA1c kreće oko 5,5). Rekla mi je za najnoviji lijek Thiotacid ili nešto slično (mrzim taj doktorski rukopis) i kaže da se pokazao jako odličan za probleme dijabetičkog stopala. Pitao sam u ljekarni i teta farmaceut kaže da se lijek mora naručiti te da se čeka 20 dana. Cijena za manju gramažu tabletica (a ima i veća gramaža koja je skuplja) x30 komada (u pakovanju) na mjesec dana iznosi cca 350 kuna. Preko HZZO ne dolazi u obzir... Ima li netko iskustvo za podijeliti?  :) Hvala.

Offline Davor

• Global Moderator
  • Spol: Muški
    • Mozgalica.HR - Misaone zagonetke
Odg: Thiotacid ili nešto slično
« Odgovori #1 : Petak, 22.08.2008 u 11:28:43 »
Hi, ja sam u nekoliko navrata imao nekakvo škakljucanje/žmarce u nogama, dr. mi je rekla da se strpim i da će možda sami prestati i bila je u pravu.
Također imam dvije preporuke ako češ ga nabavljati: u vrijeme kada smo kupovali neke inzuline (Humalog) ispostavilo se da različite ljekarne imaju stvarno različite marže. U ljekarni na Vuku Vrhovcu ti tablete neće nabaviti, ali će ti preporučiti ljekarnu na Dolcu 01/4816-692 i Ljekarnu Kuharić 01/3737-000 koja to pak često ima na lageru.

Taj tvoj Thiotacid se još ponegdje spominje kao Thioctacid i našao sam nešto na što si možda i sam naletio na Plivazdravlje:

Bolovi u nogama
Moj otac je rođen 1952.godine, ima povecan šećer i jake bolove u nozi, propisana mu je dijeta (uz pmoć koje mu je sećer pao na 9) Pije Trental za cirkulaciju, bolovi u nozi su nešto manji, bol je šetajuća, noga je vrela i najviše mu odgovara masiranje hladnom vodom. Zanima me da li je propisana terapija odgovarajuća i što učiniti da bol prestane?

Moguće je da se kod Vašeg oca radi o kroničnim komplikacijama dijabetesa – angiopatiji i/ili polineuropatiji. Vaš liječnik je pretpostavio da se radi o poremećaju arterijske cirkulacije, pa je dao lijek koji bi ju mogao olakšati. Na žalost, nije dokazano njegovo pozitivno djelovanje, postoje neki povoljni rezultati u slučaju njegove primjene u infuziji. Da bi se točnije postavila dijagnoza, potrebno je učiniti angiološki i neurološki pregled. Angiolog će Dopplerom ustvrditi da li postoji smetnja cirkulacije u arterijama nogu i preporučiti daljnje pretrage. U slučaju da se radi o polineuropatiji, pomogli bi i lijekovi protiv boli, analgetici i fizikalna terapija. U posebnom obliku dijabetičke polineuropatije pomogli bi i derivati alfa-liponske kiseline ( Thioctacid, kapsule, ampule ).

30.11.2002. Edita Pape-Medvidović, dr.med

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

Odg: Thiotacid ili nešto slično
« Odgovori #1 : Petak, 22.08.2008 u 11:28:43 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.