Hi, ja sam u nekoliko navrata imao nekakvo škakljucanje/žmarce u nogama, dr. mi je rekla da se strpim i da će možda sami prestati i bila je u pravu.
Također imam dvije preporuke ako češ ga nabavljati: u vrijeme kada smo kupovali neke inzuline (Humalog) ispostavilo se da različite ljekarne imaju stvarno različite marže. U ljekarni na Vuku Vrhovcu ti tablete neće nabaviti, ali će ti preporučiti ljekarnu na Dolcu 01/4816-692 i Ljekarnu Kuharić 01/3737-000 koja to pak često ima na lageru.
Taj tvoj Thiotacid se još ponegdje spominje kao Thioctacid i našao sam nešto na što si možda i sam naletio na Plivazdravlje:
Bolovi u nogama
Moj otac je rođen 1952.godine, ima povecan šećer i jake bolove u nozi, propisana mu je dijeta (uz pmoć koje mu je sećer pao na 9) Pije Trental za cirkulaciju, bolovi u nozi su nešto manji, bol je šetajuća, noga je vrela i najviše mu odgovara masiranje hladnom vodom. Zanima me da li je propisana terapija odgovarajuća i što učiniti da bol prestane?
Moguće je da se kod Vašeg oca radi o kroničnim komplikacijama dijabetesa – angiopatiji i/ili polineuropatiji. Vaš liječnik je pretpostavio da se radi o poremećaju arterijske cirkulacije, pa je dao lijek koji bi ju mogao olakšati. Na žalost, nije dokazano njegovo pozitivno djelovanje, postoje neki povoljni rezultati u slučaju njegove primjene u infuziji. Da bi se točnije postavila dijagnoza, potrebno je učiniti angiološki i neurološki pregled. Angiolog će Dopplerom ustvrditi da li postoji smetnja cirkulacije u arterijama nogu i preporučiti daljnje pretrage. U slučaju da se radi o polineuropatiji, pomogli bi i lijekovi protiv boli, analgetici i fizikalna terapija. U posebnom obliku dijabetičke polineuropatije pomogli bi i derivati alfa-liponske kiseline ( Thioctacid, kapsule, ampule ).
30.11.2002. Edita Pape-Medvidović, dr.med