Autor tema: Dodatni proteini, bodybuilding  (Posjeta: 5004 )

0 članova i 1 gost pregledava ovu temu.

Offline dklapan

• Tek učim pisati...
  • **
Dodatni proteini, bodybuilding
« : Utorak, 12.08.2008 u 15:58:51 »
Ovako, bavim se bodybuildingom već neko vrijeme i razmišljam o tome da počnem uzimati proteine (znači samo proteine, ne steroide ili kreatin ili tako nešta,samo čista sirutka i L-glutamin)

Pričao sam sa nekim nutricionistima i oni kažu da mogu to uzimati nevezano uz to da li sam diabetičar ili ne jer nema glukoze u tome samo zamjene

A postavlja se i drugi problem koji mene najviše zabrinjava

Da li to šta šteti meni i da li ja mogu nekako naškoditi svome organizmu zbog toga

Ako ima nekih koji se u to razumiju i ako im išta znači mislio sam uzimati Multipower Professional Whey
Samo vježbom se može doći do savršenstva!

Offline Rita

• Ja znam...
  • moram prestat pušit hitno
Odg: Dodatni proteini, bodybuilding
« Odgovori #1 : Srijeda, 13.08.2008 u 08:41:19 »
i ja sam svojedobno o tome razmisljala, u doba kad sam pala daleko ispod normalne tezine, cinilo mi se da bih trebala pokusati dobiti na masi uzimanjem dodatnih proteina. poznanik, inace uvoznik takvih preparata, preporucio mi je neke proteine, na bazi sirutke, cini mi se da se radilo bas o Multipow. pro. whey, ali nisam ziher, katalog mi je doma, a sad sam na putu. sjecam se da je za neke preparate pisalo da su pogodni za dijabeticare. U medjuvremenu sam dobila 3-4 kg, pa sam odustala od ovog eksperimenta. mislim da se svakako trebas posavjetovati sa svojim lijecnikom, koliko znam, dijabetolozi su najcesce i nutricionisti (?), barem moja lijecnica jest.

medju vrhunskim sportasima ima dijabeticara, medju hobistima i pogotovo, pa pretpostavljam da na trzistu postoje adekvatni preparati. btw, pretpostavljam da znas da su za dijabeticare najvaznije aerobne vjezbe.

s neta sam skinula sastav jednog MPW obroka:

1 obrok(30g-1 mjerica) pomijesan s nemasnim mlijekom:

proteini 31g

ugljikohidrati 17g

masti 6.9g

vitamin B6 2mg

kalcij 477mg

fosfor 366mg

magnezij 57mg

L-glutamin 450mg

smrt fashizmu, sloboda narodu
 ;D

Offline dklapan

• Tek učim pisati...
  • **
« Odgovori #2 : Srijeda, 13.08.2008 u 21:37:22 »
Ma meni je sve to jasno i danas sam pričao sa ljudima koji se sa time bave i još sa par nutricionista

Ovako kažu oni

Ako ja to kanim piti onda nema nikakvih problema jer je sve to testirano i valja 100% i nema nikakvih štetnih tvari tu
Jedina caka je u tome ako ja to pijem a ne vježbam onda tijelo dobiva bespotrebne proteine koji se onda filtriraju teže kroz bubrege i onda može doći do malih, sitnih poteškoća.

Inače sve je to ispitano znam neke atletičare i još neke sportaše koji se bave profesionalnim bodybuildingom i još piju proteine.

U biti da zaključim, koliko sam ja shvatio to nije ništa štetno, štetno je isto kao da ja sad pijem vitamine ili magnezij svaki dan i jednko će mi se to odraziti u tijelu samo što ovo je nešto za poboljšanje mase i još nekih stvari.

Još se moram savjetovati sa roditeljima i još moram vidjeti koje ću proteine uopće uzimati.

p.s. sory zbog avatara malo mi je zahrđao(LOL)

Offline Rita

• Ja znam...
« Odgovori #3 : Četvrtak, 14.08.2008 u 07:59:55 »
i meni se, kao laiku, cini da ako izaberes pravi proteinski preparat, ne bi trebao imati problema. ipak, ne bi bilo lose da se posavjetujes i sa lijecnikom. metabolicki procesi malo su kompliciraniji nego sto se to nama cini, a i neki nasi organi, pogotovo bubrezi, imaju nesto nizi prag tolerancije na eksperimente od onih koji su u vlasnistvu nedijabeticara  ;D

Offline anushka

• Diabetički wannabe
« Odgovori #4 : Ponedjeljak, 25.08.2008 u 20:24:15 »
joj pila sam te proteine od multipowera prije kojih 7god! al negdje 2-3mj kolko mi se dalo ic u teretanu  ;D ..nisu mi povećavali secer i bili su bas fini s okusom vanilije :)

Offline Rita

• Ja znam...
« Odgovori #5 : Ponedjeljak, 01.09.2008 u 10:23:11 »
evo kaj sam pronašla:

Citat:
Pitanje od Anonimni:
Imam 31 godinu i sportas sam! Prije 3 mjeseca dokazana mi je secerna bolest tipa 1. Dobro kontroliram secer tako da je jutarnji 3,8-4,4mmol/L a nakon hrane 6,5mmol/L. Uzimam LANTUS 12 ij. jednom dnevno. Molim da mi kazete da li smijem da koristim suplemente kao sto je Creatin, Whey protein, Glutamin koji su bez secera. Koje mi vi dotatke prehrani preporucujete smrsao sam 20 kg i volio bi da dobijem koji kg. Trenutno koristim multiminerale i vitamine , Chromium i R-alpha lipoic acid. HVALA! Tip 1 2007-02-26

Odgovor od Dr. Igor Bjelinski:
Korištenje suplemenata nije preporučljivo ni zdravim osobama,a pogotovo ne bolesnicima sa šećernom bolešću zbog mogućnosti oštećenja funkcije bubrega. Ako se želite udebljati, morate u dogovoru s Vašim endokrinologom - dijabetologom povećati unos kalorija i povisiti dozu inzulina.

skinuto s ovog linka: http://www.diabetes.com.hr/website/pages/ask-the-experts.aspx?acategory=Tip+1&lapage=7&nq=10

Offline dklapan

• Tek učim pisati...
  • **
« Odgovori #6 : Utorak, 02.09.2008 u 23:23:45 »
ovako ja sam pričao sa nekim stručnjacima i dijabetolozima i volio bih citirait mog omiljenog diabetologa(dr.Dumić) :"To ti je porez na budale" al tako je i stvarno.

Nedvojbeno je da je moguće da oni pomažu pri nekim fizičkim aktivnostima al još je veća rijetkost da će naštetiti.

Nutricionist mi je rekao da je moguće da tu se miješaju steroidi tako da ništa od toga niti pijenja toga a vidio sam frenda koji je to počeo piti i nakon godinu dana je postao daleko agresivniji i nije baš normalan al nema veze hvala svima na savjetima al kao sintezu kažem da nitko to ne treba piti treba samo vježbati i piti mlijeko i onda ćemo postati jaki ko Popaj jer on je jeo špinat.

Offline Luka

• Skoro profi diabetičar
  • Spol: Muški
    • Pripreme za prvi maraton
« Odgovori #7 : Nedjelja, 24.05.2009 u 10:58:18 »
Malo da obnovim ovu temu, pa tko se zeli ukljuciti...

Necu nikoga citirati, ali cu pokusati obuhvatiti navedene komentare.

Prije svega, pitanje je kakvi su ciljevi onoga koji zeli uzimati suplemente prehrani? Ako je u pitanju profesionalan sportas koji osjeca da je stigao do maksimuma svojih mogucnosti i trazi jedan dodatan izvor energije koji ce ga u najtezim trenucima podignuti da napravi jos bolji rezultat, njemu se dakako i preporuca da uzima nekakve suplemente. Između ostalog, taj profesionalan sportas je i pod stalnom opaskom lijecnika te je podlegnut stalnom monitoringu od strane strucnog lijecnickog tima. Oni mu savjetuju koje preparate uzimati i kako postici maksimum u odnosu na sport kojim se bavi.
Ukoliko je u pitanju amaterski sportaš, koji nije pod stalnom lijecnickom opaskom, vec ide svako toliko na lijecnicki pregled kod svog endokrinologa, on se mora zapitati: 'Koji je moj cilj u cijeloj toj prici i da li mi je to zaista potrebno? Da li mogu doci do svog cilja i bez toga?' Do odgovora ce doci veoma brzo.
Osobno se amaterski bavim anaerobno i aerobno sportom i smatram da je izbalansirana prehrana bez suplemenata i ikakvih posebnih dodataka dovoljan izvor za maksimum jednog amatera. Svi ti suplementi prerađeni su na nacin da u svom sastavu sadrže ono sto imamo u  prirodnim namirnicama, samo sto je apsorpcija tih prerađenih sastojaka brza.  Amaterski sportas ce se vjerojatno amaterski baviti sportom do kraja zivota, pa da li zaista zeli do kraja zivota uzimati nekakve nadomjeske prehrane? Neka sam odluci.
Kada je u pitanju osobno iskustvo, uzimao sam whey protein u cilju zadrzavanja nekakve misicne mase, ali nisam vidio nikakve posebne promjene na sebi, buduci da ne mogu zivot podrediti bavljenju sportom. Ipak je stvar obrnuta, bavljenje sportom podredjujem zivotu, bez obzira na to sto imam intenzivne treninge 4-5 puta tjedno.

Kada jedan nutricionist kaze da se preparati mogu uzimati nevezano uz to da li je osoba dijabeticar ili ne, pitanje je zapravo koliko je taj nutricionist upoznat s dijebetesom kao bolescu i promjenama u krvnozilnom sustavu unutar tijela. Podsjecam, 7 od 10 ljudi koji zavrse kod lijecnika stvar je povezana sa prehranom. Također je upitno koliko je taj nutricionist upoznat sa individualnim (tj. specificnim samo za njega) odnosom prema bolesti koju dijabeticar ima.
Metabolicki procesi jesu zaista komplicirani za dijabeticara koliko god mi sutjeli o tome. Tijelo nam reagira drukcije na neke stvari i cesto ih upravo zbog toga sto je to neobicno i nesvakidasnje ne uspijevamo kvalitetno iskontrolirati. Nizag prag tolerancije nasih bubrega ne ostavlja nam previse prostora za eksperimente i o tome (na zalost) moramo itekako voditi racuna.

Sve u svemu, ako je cilj amaterski sport, smatram da se prirodnom prehranom moze postici optimum i maksimum ako se stvar dobro izbalansira. Do tog se rezultata obicno ipak dolazi nakon duljeg vremena mozda, ali jednom kada se dodje, taj se rezultat nastavi njegovati istim tretmanom. Ako je cilj profesionalno bavljenje sportom, uzimanje suplemenata je pod opaskom ljudi kojima je to posao, koji brinu o tom sportskom timu u kojem se sportas nalazi i tretman ce ovisiti o vrsti sporta i intenzitetu kojem je sportas podređen s obzirom na dob i spol.
Svaki je dijabeticar prica za sebe i to trebamo svakodnevno imati na umu. Opet, da nemam dijabetes, a bavim se sportom na ovakav nacin kao i sada, vjerojatno bih uzimao neke dodatke prehrani i vitaminske pripravke.

Pozdrav!!!

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #7 : Nedjelja, 24.05.2009 u 10:58:18 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.