Uf..puno toga je napisano, no pousati cu jedan princip napisati!
NAPOMENA:Ovo nije medicinski stav,ovo je moje misljenje i nikako ne preporucujem eksperimentiranje bez konzultacije s lječnikom!!!
Dakle, prvo i osnovno s inzulinima je to da treba jako dobro znati sto je inzulin!
Dakle inzulin je hormon koji nam omogucuje da secer iz krvotoka ulazi u nase stanice. Bez toga stanice nemogu primati hranu, a mi mozemo imati secer nebu pod oblake.
Drugo i isto tako osnovno je da treba znati kako djeluje inzulin.Ovo nije floskula i trebati ce vam u zivotu kasnije sigurno.
Actrpid,brzodjelujuci inzulin,pocinje djelovati nakon 30-40 minuta, najjace djelovanje je za 2-4 sata, a za 6 sati prestaje.
Lantus jakodugodjelujuci inzulin, pocinje djelovati za 3-6 sati(ovisno o literaturi) i djeluje 24 sata. Zato ga treba davati svaki dan u isto vrijeme.
Novorapid/Humalog je ultrabrzodjelujuci inzulin.Djeluje nakon 15-stak minuta.
Dakle, kada to sve znas onda se lijepo napravi graf koliko koji inzulin djeluje i to kroz dan.
Malo mi je tesko obnjasnjavati a ne i crtati u isto vrijeme, ali nadam se da ces shvatiti.
U taj graf, koji su krivulje djelovanja inzulina, upisuju se vrijednosti GUK-a. Sada vidimo kada treba vise inzulina, kada manje inzulina, da li je dovoljno lantusa, itd.
Jedino na taj nacin se moze odrediti tocna doza.
E sada, to su rezultati kako su bili npr. danas. Sutra je druga prica! Posto nam niti seceri nisu stalno isti, niti nam je svaki dan isti treba ovo ponoviti nekoliko puta, ne nuzno 3 dana za redom, ali unutar recimo tjedan dana.
Nakon tako pomno skupljenih podataka, moze se s relativno sgurnoscu predvidjeti kako ce pojedincu inzulin djelovati, i podesiti dozu.
Za ovakav postupak morate imati "dijabetickog staza" jer zahtjeva dosta priprema, puno mjerenja i neku sigurnost s radom s podacima koje imate.
Savjet:probajte s ljecnikom pricati, jer ako ona kaze da jos netreba Lantus, vjerojatno i netreba. Staviti ce vas kada ce trebati.
A na pitanje jel moze lantus samostalno, evo citat s weba stranica Lantusa:
LANTUS® is not a "stand-alone" diabetes therapy.
LANTUS® insulin works in combination with other diabetes medicines and routines, including a healthy diet and regular exercise.
I zapamtite, Google is my friend! Podaci su dostupni, samo ih treba objediniti i primjeniti.
Nadam se da sam barem malo pomogao.