Autor tema: lantus  (Posjeta: 11512 )

0 članova i 1 gost pregledava ovu temu.

Offline jadra

• Tek učim pisati...
  • **
lantus
« : Ponedjeljak, 21.02.2005 u 22:14:59 »
Da li netko uzima Lantus i ako da kakva su  iskustva sa tim novim insulinom.Za mene je to isto novo i voljela bih čuti i druge kako reagiraju
na njega tj.da li se osjećaju bolje,te općenito mi¹ljenje o tom novom lijeku
na na¹em tr¾i¹tu,koji na ¾alost jo¹ uvijek moramo vrlo skupo plačati
u apotekama.
Jadra

Offline Davor

• Global Moderator
  • Spol: Muški
    • Mozgalica.HR - Misaone zagonetke
lantus
« Odgovori #1 : Utorak, 22.02.2005 u 09:32:30 »
Tekst o Lantusu ima¹ u zadnjem broju dijabetesa (4/200) str 23. Moj tekst će svaki čas biti objavljen pod novostima na ovom siteu čim se Admin potrudi.
No, to su uglavnom objektivne informacije.
Moje subjektivno misljenje je odlicno, uzimam ga jednom dnevno navečer i ako nisam napravio glupost, glukoza ujutro je odlicna. Uzimam 17 jedinica, a prije sam uzimao barem 16 + 10 srednjedugodjelujućeg.

Oscilacije su puno manje, a paradoks je u tome da postoje ¹anse da ti u početku Hb1Ac bude i malo vi¹i, dok će kasnije vjerojatno pasti.
Neki to povezuju sa time da ako ima¹ visoke ¹ećere, ali do¾ivi¹ par opakijih hipoglikemija i to se pozitivno očituje na HbA1c. Kako ovdje nema oscilacija, Hb mo¾e malo narasti pa pasti.

Offline seka

• Dijabetički amater
Lantus
« Odgovori #2 : Utorak, 22.02.2005 u 22:15:05 »
Hej,
ja sam ga počela koristiti prije 4 mjeseca i regulacije ¹ećera su mi puno bolje. Hemoglobin mi je dugo bio oko 8 i uz 2 mj. lantusa je pao na 7,2. Naravno da mo¾e i bolje, ali sam ja jako bila zadovoljna i s time.
Ba¹ kao ¹to je rekao i Davor, ako se ne napravi koja glupost, ¹ećeri su savr¹eni, nema naglih padova, a ni skokova, već je cijelo vrijeme u normali.
Ja bih ti ga svakako preporučila   :D  :D , meni kutija traje oko 2,5 mjeseca, pa mjesečni tro¹ak i nije toliko stra¹an, a nadam se da će uskoro doći na recept?!?!

Na ovoj temi smo pisali o trudnoći i lantusu, pa malo pročitaj.

http://www.diabetes.hr/forum/viewtopic.php?t=39

pozdrav

Offline učka

• Tek učim pisati...
  • **
Lantus
« Odgovori #3 : Četvrtak, 17.03.2005 u 22:00:00 »
Moja kćer koristi lantus od rujna 2004; naravno jo¹ uvijek ga nabavljam u Sloveniji. ©to se samog lantusa tiče mogu reći samo najbolje ali moram napomenuti na sitne podvale kojima se slu¾e djeca kako bi "umirili roditelje" da ne brinu. Moja kćer je imala straćno velike oscilacije ¹ećera tijekom dana, bez ikakve logike i smisla pa čak i takvih apsurda koji su izuđivali liječnika koji ju je pratio npr. danas nakon pojedenog običnog sladoleda pada u hipo, sutradan nakon jabuke uz istu prethodnu dozu humaloga skoći na 15 ili vi¹e. Uglavnom ludi ja i ¾ena lud doktor....
E sad lantus:već nakon par dana uočili smo da je jutarnji inzulin koji mjesecima nije bio ispod 10, pao u roku tri dana na 6,7 te da su najveće oscilacije do 11 ili 12 ) prije i do 18). super divno krasno. Nakon mjesec dana kori¹tenja ¹ećeri su izgledali savr¹eno između 5 i 7 gotovo cijeli dan i tako tjednima, sve dok supruga nije priimjetila da se rezultati često ponavljaju. Naravno otkrili smo da je moje pametno dijete koristilo kontrolnu umjetnu krv u aparat One touch ultra ili je koristila već kori¹tene trakice sa dobrim rezultatima (ili kombinaciju) te nam mjesec dana frizirala rezultate. Kontrola GUK u bolnici bila je 10,4, ¹to je po formuli GUK x 2 -6=14. U kakvom sam stanju bio bolje i ne pričati praktički mjesec dana nisam znao u kakvom je stanju malo čudovi¹te. Nakon uvođenja o¹trih represivnih mjera i kontrole mjerenja i davanja inzulina Humalog i Lantusa zadnji GUK krajem veljače je 6,2.
Ovo sam napisao kako bih upozorio sve a pogotovo roditelje da ne ¾ive kao ja u iluziji dobrih rezultata bez kontrole, a ¹to se tiče Lantusa mogu reći da sam sada u potpunosti zadovoljan, oscilacije minimalne kako tokom dana tako i tokom noći.
Pozdrav svima i oprostite na ovako dugom postu

Offline Damir

• Tek učim pisati...
  • **
lantus
« Odgovori #4 : Nedjelja, 20.03.2005 u 22:50:24 »
Koristim lantus 4 dana, 22 jed. navečer,  a jutarnja mjerenja ne spu¹taju se ispod 14. Do ručka uspijem spustiti ¹ećer na 8-10 ali navečer opet preko 12, evo večeras 20,9. Treba li proći kakav period prilagodbe ili ne¹to nije u redu?

Offline cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
lantus
« Odgovori #5 : Ponedjeljak, 21.03.2005 u 11:07:46 »
ucka, to sto je vasa curica izvodila nije nista u usporedbi s nekim drugim psinama na koje su djeca spremna, s dijabetesom ili bez njega

ona je reagirala inteligentno - skuzila je da je sve super kad su joj izmjereni seceri izmedju 5 i 7, i ponudila vam to na tanjuru

nemojte je toliko kriviti za ponasanje, ona samo zeli zivjeti kao i sva druga djeca.

uostalom, pokusajte vi zivjeti samo jedan jedini dan s dijabetesom, pa cete shvatiti da ona nije "malo cudoviste", nego djevojcica kojoj je dijagnosticirana vrlo teska kronicna bolest, i kojoj je taj pretezak teret

ne zaboravite: INZULIN NIJE LIJEK ZA DIJABETES, koliko god mi sutjeli o tome.

on topic: Lantus se dobiva preko zdravstvenog osiguranja cak i u Bosni i Hercegovini. samo ga mi u Hrvatskoj moramo placati.

Offline seka

• Dijabetički amater
lantus
« Odgovori #6 : Ponedjeljak, 21.03.2005 u 12:08:04 »
Damire,

faza prilagodbe je nekih tjedan do dva, tako da se mo¾da u tom razdoblju sve ustabili.
A trebao bi razgovarati sa svojim doktorom, mo¾da niste pogodili vrijeme davanja inzulina, nekima su rezultati ujutro bolji kad se daje u 22 h, a nekima u 23 h.
Onda bi mo¾da bilo dobro da ga daje¹ u 2 doze (jer kod nekih ljudi djelovanje slabi nakon 18 sati, pa je jedan dio dana nepokriven).  
A onda, mo¾da i doza kratkodjelujućeg inzulina nije dobro namje¹tena.

Mo¾e biti puno razloga zbog kojih ti ¹ećeri variraju, a najbolje je čuti se sa svojim dijabetologom i s njim poku¹ati doći do najboljeg rje¹enja

pozdrav

Offline cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
Re: Lantus
« Odgovori #7 : Ponedjeljak, 21.03.2005 u 16:25:40 »
Citat: "učka"

E sad lantus:već nakon par dana uočili smo da je jutarnji inzulin koji mjesecima nije bio ispod 10, pao u roku tri dana na 6,7

mislite jutarnji secer?

Citat: "učka"

Kontrola GUK u bolnici bila je 10,4, ¹to je po formuli GUK x 2 -6=14. U kakvom sam stanju bio bolje i ne pričati praktički mjesec dana nisam znao u kakvom je stanju malo čudovi¹te. Nakon uvođenja o¹trih represivnih mjera i kontrole mjerenja i davanja inzulina Humalog i Lantusa zadnji GUK krajem veljače je 6,2.

GUK je skracenica za "glukoza u krvi". vjerojatno govorite o postotku glikoliziranog hemoglobina, HbA1c?

inace, da ne budem krivo shvacena, nisam vas zeljela kritizirati. mislim da je vazno biti spreman na to da su klinci cesto skloni raznim podvalama :D

necu ni spominjati sto sam ja svojedobno radila, da ne bih nekome dala ideju :D

Offline učka

• Tek učim pisati...
  • **
lantus
« Odgovori #8 : Utorak, 22.03.2005 u 22:21:05 »
Za Cathy,

ma naravno da je to jutarnji ¹ećer i naravno da je to HBa1c.
mea culpa.

znam da su djeca spremna na sve ali ipak moram znati neke stvari , zato poruka svim roditeljima : kontrolirajte mjerenja , količinu insulina i količinu obroka.

Offline SANDRA

• Forumski moderator
latus
« Odgovori #9 : Petak, 08.04.2005 u 10:52:32 »
Dijabetičar sam 23 godine. Prije 6 mjeseci probala sam Lantus. U početku mi je bilo super, jutarnji ¹ećeri su se smanjili i dnevna doza Novorapida. Ali kod mene nije djelovao 24 sata kako ka¾u neko u prosjeku 16 sati. Nakon par mjeseci u par navrata imala sam čudne hipoglikemije tj. ne¹to kao halucinacije. Nije mi bilo ugodno. Tako da sam odustala od njega.

Znam jo¹ par ljudi koji su imali takva iskustva.  Dali je netko od vas imao takve hipoglikemije?
Sandra

Offline Desiree

• Forumski moderator
    • http://www.zeza-diabetes.tk
lantus
« Odgovori #10 : Petak, 08.04.2005 u 13:27:22 »
Još nisam na Lantusu ali planiram preći.Dr. Bjelinski mi je rekao da nekima savjetuje da koriste Lantus 2x na dan.Da li je netko na toj dozi i kakva su iskustva?

~~ Desiree ~~

Offline Tony

• Administrator
    • Zagrebačko dijabetičko društvo
lantus
« Odgovori #11 : Petak, 08.04.2005 u 13:33:46 »
Bila su super iskustva u pocetku. Onda sam prešao na 2 doze lantusa  dnevno, no i to je trajalo koj mjesec. Nakon toga opet "divljanje" secera pogotovo ujutro! :smt026
Sada sam na pumpi...  :smt023
:bye:      Pozdrav Tony   :bye:

--profesionalni dijabetičar--

Offline iva

• Diabetički wannabe
    • http://www.abchepatitis.hr
lantus
« Odgovori #12 : Četvrtak, 20.10.2005 u 22:57:26 »
Meni je danas dr. Bjelinski prepisao 2x lantus, 14 jedinica u 9h i 14 u 21h. Prerano je za iskustva, to ću još javiti. Nego meni se nešto čudno dešava s njim. I nakon 1. i sad nakon 2. injekcije skroz čudan osjećaj, ne znam ga točno opisati. Nije ugodno, kao da me nešto "smeta" u grlu i neki neugodan osjećaj u želucu. Baš ga osjetim (to mi se nikad nije desilo ni sa jednim inzulinom 20 g.). Ujutro sam mislila da sam si umislila, ali sad navečer opet. Hm, možda se trebam naviknuti. Ima li tko slična iskustva?

Offline taty

• Diabetes junior
lantus
« Odgovori #13 : Petak, 21.10.2005 u 16:12:09 »
Mozda si prije lantusa imala neizreguliran šecer pa ti sad lantus izaziva nemir u tjelu jer ti rusi sečer...ja sam na lantusu dvije god. ono što sam ja primjetila je da su mi simptomi hipoglikemije drugačiji...
Inače, prije 6 mj lezala sam u V.Vrhovec, i primjetila sam na viziti da komentiraju dr Bjelinskog kako svojim pacijentima ordinira dvije doze lantusa, sto su oni smatrali krivim...a god dana prije dr koja me vodila na odjelu smatrala je da mene lantus nepokriva cijeli dan, da bi trebala prec na dvije...stime da sam ujutro i navece na rubu hipo, pa neznam kako ona to misli :roll:  :roll:

Offline Davor

• Global Moderator
    • Mozgalica.HR - Misaone zagonetke
lantus
« Odgovori #14 : Ponedjeljak, 24.10.2005 u 10:41:55 »
Mnogi doktori i medicinski djelatnici u HR imaju ružan obićaj komentirati neku terapiju od nekog doktora, bez da sagledaju cijelu sliku.

Ne želim braniti dr. Bjelinskog i ovdje čak i ne govorim direktno o njemu, ali ako neki doktor na nekom dijabetičaru primjenjuje neku terapiju koja rezultira dobrim Hba1Co-om i kvalitetnim životom dotičnog - onda je to to. Prilično sam uvjeren da dotićni komentari nisu uključivali činjenice o razini HbA1c-a pacijenata kojima su ordinirani.

Inaće, Ja sam na jednoj dozi i prilično sam zadovoljan situacijom.
Davor

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

lantus
« Odgovori #14 : Ponedjeljak, 24.10.2005 u 10:41:55 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.