Autor tema: Projekt - dijabetes i trudnoća  (Posjeta: 10142 )

0 članova i 1 gost pregledava ovu temu.

Offline Davor

• Global Moderator
  • Spol: Muški
    • Mozgalica.HR - Misaone zagonetke
Projekt - dijabetes i trudnoća
« : Utorak, 10.06.2008 u 00:41:16 »
Jedne većeri neposredno uoči deadline-a za prijavu projekata za Grad Zagreb, napisah (sa ženom :) ) gore spomenuti projekt.
Vidi cuda Grad nam je dao novac!

Stoga, u privitku/attachementu ovog posta se nalazi detaljnija razrada cijelog projekta, financije su osigurane, pa "hajte mlade dame", bivše buduće i sadašnje trudnice, razmislite možete li ikako doprinjeti njegovoj provedbi, odnosno kvaliteti.
Svaka pomoć, ideja, konstruktivna rasprava, entuzijazam i dobra volja su više nego dobrodošle.

Isjecak iz projekta:
Uspjeh dijabetičke trudnoće iznimno ovisi o kvalitetnom planiranju trudnoće, vrlo striktnoj i dobroj regulaciji dijabetesa. Nekontrolirani dijabetes gotovo sigurno vodi do komplikacija u trudnoći, te neizvjesnog ishoda za mamu i dijete. Još uvijek se dosta trudnoća dešava neplanirano i potrebno je puno raditi na podizanju svijesti o komplikacijama i rizicima u slučaju loše regulacije glukoze u krvi. Također, mnoge žene s dijabetesom izbjegavaju trudnoću jer nisu svjesne napretka na tom polju. Rezultati su nevjerojatno dobri ukoliko se trudnoći pristupi kvalitetno i na vrijeme.

« Zadnja izmjena: Utorak, 10.06.2008 u 06:49:56 Tony »

Offline amna

• Ja znam...
  • Spol: Ženski
Odg: Projekt - dijabetes i trudnoća
« Odgovori #1 : Utorak, 10.06.2008 u 08:37:38 »
Stvarno mi je drago da se na bilo koji nacin pomogne trudnicama dijabeticarkama.  :)

Svaka cast.  :)

Offline Maja

• Ja znam...
« Odgovori #2 : Utorak, 10.06.2008 u 15:34:50 »
Ja imam jedno pitanje...zašto dobna granica 15-30 godina? Ne znam baš koliko žena bi našli u skupini 15-20 godina a znam preko nekoliko mama dijabetičarki koje su rodile prvo dijete sa 30+ (uključujući i sebe). Danas se dobna granica prvorotkinja pomakla preko 30-te pa ne vidim zašto ta skupina koja je možda i osvještenija glede svih "problema" nije uzeta u obzir.
Freedom's Just Another Word for Nothin' Left to Lose

Offline Davor

• Global Moderator
« Odgovori #3 : Srijeda, 11.06.2008 u 15:00:29 »
Volim kad netko pazljivo i s razumijevanjem cita tekst   ;)
Majooo, Mislim da si u pravu i hvala na opasci. I dijabetes moze biti jedan od razloga zasto se trudnoca desila kasnije, pa je pomicanje dobne granice vrlo logicno u danasnje vrijeme.
Inace nismo kruti vezano za dobne skupine i tesko da bismo dijabeticarku od npr 32 godine koja razmislja o djetetu, odbili samo zbog godina. S druge strane, mozda se ista ne bi ni javila kada bi pisalo do 30g, pa je dobro to malo doraditi.
Još jednom hvala na sugestiji.
Ima li ovdje voljnih i za sudjelovanje u organizaciji projekta ili smo samo eventualno korisnici projekta?

Offline cathy

• Global Moderator
« Odgovori #4 : Srijeda, 11.06.2008 u 16:28:26 »
hahaha, ja sam pomislila da su autori projekta mislili da se zene koje imaju preko 30 godina ni ne... jelte. pa se nisam htjela pacati ;)

Offline cathy

• Global Moderator
« Odgovori #5 : Srijeda, 11.06.2008 u 16:43:06 »
da budem i konstruktivna:
1. informiranje o dojenju. niposto pritisak, ali pruziti buducim majkama dovoljno ohrabrenja i naravno objektivnih informacija o toj problematici. ne one uvijek iste price "dojenje je najbolje, itd", nego razbiti strah od hipoglikemija i opcenito komplikacija i problema vezanih uz to, do kojih moze (i ne mora) doci.   
2. manje bitno, ali eto - promijenila bih izraz "vodjenje trudnoce" u "pracenje trudnoce". ima veze i sa selfempowermentom u dijabetesu, i tako to.

Offline Tony

• Administrator
    • Zagrebačko dijabetičko društvo
« Odgovori #6 : Srijeda, 11.06.2008 u 19:52:37 »
hahaha, ja sam pomislila da su autori projekta mislili da se zene koje imaju preko 30 godina ni ne... jelte. pa se nisam htjela pacati ;)

Ovo necu niti komentirati.... :P

Sto se tice dojenja, to je jako vazno, no mislim da bi tema trebala biti trudnoca i sve oko nje. Poslije rodenja treba dati informacije, ali mislim da to sada nije tema.
Biti ce toga jos. Mislim  na ovakve teme.
Cathy, kada si ti tu kod nas. Mislim da bi nam tvoje iskustvo s trudnocom dobro doslo.
:bye:      Pozdrav Tony   :bye:

--profesionalni dijabetičar--

Offline cathy

• Global Moderator
« Odgovori #7 : Četvrtak, 12.06.2008 u 01:27:10 »
ne bih ja spominjala dojenje da nije vec spomenuto u projektu (prehrana za vrijeme trudnoce i dojenja, tj. "neke namirnice nisu dobre za vrijeme trudnoce i dojenja")

ja dolazim u kolovozu, onda me opet u rujnu nema na kratko, ali od 25.9. sam skroz tu, ako sve bude kako treba. mislim da su sve cure koje su prosle trudnocu uz dijabetes dragocjen izvor informacija. meni osobno JAKO je pomoglo sto sam citala Desiree i Maju na ovom forumu.

Offline Maja

• Ja znam...
« Odgovori #8 : Četvrtak, 12.06.2008 u 06:53:45 »
Ajmo mi lijepo organizirati u rujnu druženje trudnica, mama i budućih mama dijabetičarki  :) (bez dobne granice  ;))

Offline Davor

• Global Moderator
« Odgovori #9 : Četvrtak, 12.06.2008 u 15:40:47 »
Ajmo mi lijepo organizirati u rujnu druženje trudnica, mama i budućih mama dijabetičarki  :) (bez dobne granice  ;))
Majo, upravo je to jedan od ciljeva projekta koji si citala. Znaci li to da se javljas za pomoc oko organizacije ?  :)
« Zadnja izmjena: Četvrtak, 12.06.2008 u 15:42:26 davor »

Offline Maja

• Ja znam...
« Odgovori #10 : Četvrtak, 12.06.2008 u 19:23:57 »
Nema problema! Od jeseni ću imati više vremena jer šefica kreće u vrtić a ja na 4-satno radno vrijeme zbog njenih "problema" pa se preporučam sa štovanjem  :)

Offline cathy

• Global Moderator
« Odgovori #11 : Petak, 13.06.2008 u 05:55:43 »
imam ja jos jedan prijedlog

buduci da smo apsolvirali da su i 31-godisnjakinje tu i tamo ipak seksualno aktivne ;D , a u prijedlogu projekta je spomenuto kako je vazno planirati dijabeticke trudnoce, zasto ne biste trazili od doktora koje planirate ukljuciti da kazu koju i o pouzdanoj i sigurnoj kontracepciji? otkako sam "odrasla" doktori mi govore kako hormonska kontracepcija nije dobar izbor za dijabeticarke, e pa sad - imaju li kakvu bolju ideju? jasno mi je da ne postoji univerzalni odgovor, ali mislim da bi bilo dobro dobiti informaciju od iskusnih profesionalaca o tome kakav izbor imamo.

Offline tanjap

• Ja znam...
« Odgovori #12 : Petak, 13.06.2008 u 15:18:18 »
Cathy, imas dobar prijedlog....

Offline tanjap

• Ja znam...
« Odgovori #13 : Petak, 13.06.2008 u 15:53:17 »
Moj prijedlog..
Posto sve (ili vecinu) roditelja zanima kolike su sanse da njihova djeca(buduca i sadasnja) nasljede dijabetes svojih roditelja, bilo bi zanimljivo da strucnjaci i o tome kazu koju...

Offline cathy

• Global Moderator
« Odgovori #14 : Subota, 14.06.2008 u 02:36:19 »
joj da, nekad davno kad sam bila klinka, ljudi su uvijek govorili da je najbolje da ni ne radjam, prvi razlog je naravno moje zdravlje, a drugi taj sto je dijabetes nasljedan. pa cak i u trudnoci, dakle ne tako davno, od jednog polufrenda, inace znanstvenika-medicinara, sam cula opasku "ali svjesna si...geni...itd", nije ni vazno.

koliko vidim, projekt je vec odobren - u obliku u kojem je napisan, dakle ne mogu se raditi bitne promjene u sadrzaju. Davor nas poziva na suradnju u smislu da pomognemo ostvariti projekt ovakav kakav je. ovo vezano za teme predavanja od strane profesionalaca ovisi o broju predavanja, raspolozivosti pojedinih doktora, te dosada zadanoj tematici predavanja.
jesam li dobro shvatila? 

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #14 : Subota, 14.06.2008 u 02:36:19 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.