Autor tema: volim slatko :-)  (Posjeta: 2782 )

0 članova i 2 gostiju pregledava ovu temu.

ana12345

• Gost
volim slatko :-)
« : Utorak, 27.05.2008 u 21:27:57 »
kako rijesavate zelju za slatkim?
ja sam naime, veliki ljubitelj slatkoga. uvijek sam jela po miklu na dan i dan mi je uvijek zapocinjao s necim slatkim.
sada od kada imam dijabetes u pocetku sam jos nekako bila disciplinirana, ali nakon sada dva mjeseca mi popusta ta disciplina.
probala sam napolitanke od schneekoppe, pod 1- nisu mi fine, pod 2-ne cini mi se bas da ne dizu secer kao i druge napolitanke.
milka za dijabeticare mi uopce ne valja, secer nisam ni mjerila nakon nje jer ju ne mislim vise ikada jesti.
d`arbo pekmez za dijebeticare mi je jedina ukusna stvar koju sam nasla na trzistu i u kojoj nalazim neku utjehu.
sto od slatkog jedete, a da ne dize jako secer,da ne moram duplati doze ili trcati 3 km nakon toga i da je naravno ukusno?

Offline Desiree

• Forumski moderator
    • http://www.zeza-diabetes.tk
Odg: volim slatko :-)
« Odgovori #1 : Srijeda, 28.05.2008 u 13:16:11 »
Ja kad mi se jede nešto "normalno" slatko, to i pojedem i dam si više inzulina. Pokušavam to ne raditi jako često ali pms me svaki mjesec svlada. U to doba i sanjam slatko. Nisam primjetila da nešto diže šećer više a nešto manje. Uglavnom mi podjednako sve diže šećer. Jedino Jacobs kapućino s milkom mi digne šećer kao da pojedem jednu cijelu Milku. A jako mi je fini i ne mogu mu odoljeti.
Nisam baš pomogla sa savjetima ali eto, barem znaš da nisi jedina ;)

~~ Desiree ~~

Offline Rita

• Ja znam...
  • moram prestat pušit hitno
« Odgovori #2 : Srijeda, 28.05.2008 u 14:34:20 »
upravo dovrsila obavezni desert poslije rucka: 1 dijabeticki marcipan "Pea", 5-6 badema, 10-ak suhih brusnica  :) to je nesto manje od 10uh secer mi je nakon toga odlican.

nisam se odrekla slatkog i ne pada mi na pamet. nakon svakog rucka ili vecere priustim si par badema i brusnica, nekad uz 2 kockice schnekoppe cokolade ili keksic ili "Pea" praline.

Kras ima odlicne dijabetičke napolitanke, a schnekoppe vanili kiflici i oni trokutici s ljesnjacima su mi zakon! Jedino kaj stvarno treba bit suzdrzan s kolicinom - 1 ili 2 keksa i to je to  :-\

istini za volju, nakon nedjeljnog rucka zaigram se i s komadicem orehnjace ili beze torte, secer mi je dva sata nakon oke, a koliki je bio u medjuvremenu, ne zelim znat  8)

Offline stylex

• Ja znam...
« Odgovori #3 : Petak, 29.08.2008 u 12:37:44 »
Ja derem sve sto i 'normalni' i laganini se bocnem i to je to.
Jedino sto izbjegavam su razni biskviti, tjestenine i pizze.
To primjecujem da nenormalno dize secer pa moram ili ubit
se malo kardio mucenjem ili duplu dozu Humaloga.

Dakle, sladolede uredno derem, krempite bez secera uredno derem,
razne nescafe, jacobse i stuff uredno derem, kremaste kolace sve
odreda (gledam da je sto vise kreme, sto manje biskvita).

GUK mi je prosjecni oko 5.3mmol/l uz standardnu devijaciju od 1mmol/l..
Zadnji HbA1c 5.5%, BMI 23.5 (186cm, 81kg)

Ove 'dijabeticke' proizvode zaobilazim u sirokom luku iz bar tri razloga:
1. Dizu mi secer neznatno manje nego ekvivalentni 'normalni' proizvodi.
2. Uglavnom su prepuni aspartama i ostalog kancerogenog smeca i totalno su neukusni (cast iznimkama da ne ispadne da generaliziram).
3. Osjetno (a po meni neopravdano) skuplji nego 'normalni' ekvivalenti.

Offline Rita

• Ja znam...
  • moram prestat pušit hitno
« Odgovori #4 : Petak, 29.08.2008 u 21:35:17 »

ovako nešto sam već više puta pročitala na ovom forumu, pa i šire. nisam se baš stigla udubit, pa mi se možda samo čini da se radi o različitom glikemičkom indeksu, odnosno o činjenici da brzi ugljikohidrati, kao što samo ime kaže  ;D , brzo dižu guk, pa ga brže i spuštaju, a spori, dakle, obrnuto, jel'  ;D

slijedom navedenog, 2 sata nakon obroka, razlika u razini guk-a je neznatna (dapače, meni je niža nakon beze torte, nego nekog šnekope keksića), ali kad bi mjerili 20-30 min. nakon jela, razlika bi, vjerujem, bila prilično drastična. ovo bi se moglo lako provjerit ukusnim eksperimentom, al' ja kad pojedem nekaj jako fino, nekak nemam volje mjerit guk  ::)

a zapravo mi je svejedno, jer svoju tzv dijabetičku dijetu doživljavam kao normalan, zdrav način prehrane, koji uključuje sve osim smeća. bijelo brašno, šećer, loše masnoće - dizali guk-nedizali guk, su čisti junk. dijabetes mi je samo podsjetnik na to.

i kad se baš poželim smeća, što je prilično rijetko, priuštim si ga bez puno grižnje savjesti, ali svjesna da se radi o smeću.

p.s. moram prestat pušit

Offline Davor

• Global Moderator
  • Spol: Muški
    • Mozgalica.HR - Misaone zagonetke
« Odgovori #5 : Srijeda, 22.10.2008 u 19:33:06 »
2. Uglavnom su prepuni aspartama i ostalog kancerogenog smeca i totalno su neukusni (cast iznimkama da ne ispadne da generaliziram).
3. Osjetno (a po meni neopravdano) skuplji nego 'normalni' ekvivalenti.

Stylex - Care!
Ove tvoje tri tocke bi mogle biti statut. Na meni su u proslosti preeevise zaradjivali kojekakvi proizvodjaci koji bi na svoje proizvode stavljali znak light ili deit ili slicno. Smece koje je mozda neznatno bolje sto se tice kalorija, a losije po mnogim drugim kriterijima. Ljudi, odredite si nekakve normalne kolicine klasicnih, a vama omiljenih slatkisa i gustajte u kvalitetnom proizvodu i malim kolicinama (ako je to ikako moguce). Od svih tih poroka jedino mi je ostala hladna Cola Zero/Light, ali i tu imam pravila:
1) nema u Zagrebu (odem do Velike Gorice :) )
2) manje od 0.5 l / dan (prolijem ako treba, uvijek dobro dodje za cijevi)
3) iznimka: ako netko specijalno za mene sirotog dijabeticara pripremi/donese - sto je pristojno, pristojno je...
« Zadnja izmjena: Srijeda, 22.10.2008 u 19:37:24 davor »

Offline flame

• Tek učim pisati...
  • **
  • Spol: Ženski
« Odgovori #6 : Srijeda, 22.10.2008 u 23:52:10 »
evo da i ja dodam svoj komentar...

slatko nenormalno obozavam i ne mogu ga se nikako odreci. probala sam s tim proizvodima za dijabeticare ali mi se nisu dopali. osim sta su umjetno slatki od svih tih zasladjivaca redovno bi dobila i proljev, a i secer bi mi narastao od njih. od svega sto volim jedino tamnu cokoladu jedem tako da ne zbrajam kockice koje pojedem, al to je takva cokolada koje nije ni gust pojesti vise od 2 kockice. sta se tice kolaca mislim da jednom mjesecno pojedem neki kolacic, al isto nekad kad mi secer padne prvo se razmisljam sta sve u stanu imam slatkoga pa biram ono sto mi je najfinije. imam jednu zabranjenu ladicu punu slatkisa pa tako zavirim u nju kad glukometar pokaze da mogu :)
otkad imam dijabetes palacinke san skroz izbacila, kucnu pizzu takodjer al ona iz pizzerije karijola mi je predobra pa nju ne mogu nikako izbaciti :) u pekaru bas ne zalazim vise jer od tih lisnatih proizvoda, buhtli, slanaca i krafni mi isto dosta naraste secer pa eto nije da ne jedem opet sve sto pozelim.

jedino sto se promijenilo to je da malo vise pazim na kolicinu koju cu pojesti, malo vise gledam sto cu jesti i malo vise unaprijed razmisljam sta se tice hrane. ne mogu se pozaliti, nije mi tesko :)
jedino, kad idem u goste zagnjave me ljudi koji ne znaju... ne mogu nista na to reci jer do nedavno nisam ni ja imala pojma o svemu tome...

Offline stevija

• Sve o Steviji...
  • Tek učim pisati...
  • **
    • Dobrodošli na stranice Stevija.com
« Odgovori #7 : Subota, 03.10.2009 u 07:56:15 »
Pozdrav svima na forumu Stevia.
Uskoro započinjemo proizvodnju prvog potpuno prirodnog beskaloričnog stolnog zaslađivača od najkvalitetnijih dijelova biljke Stevije. Naš proizvod će imati glikemični index 0, te imati izvrstan okus.
Zanimaju nas Vaša dosadašnja iskustva sa korištenjem raznih proizvoda od Stevije, a i spremni smo sa Vama podijeliti naša znanja i informacije koje smo prikupili.
Pripremamo i veliko istraživanje vezano uz poznavanje Stevije, njezinu primjenu i korištenje u svakodnevnom životu dijabetičara, pa ćemo mnoge od Vas zamoliti za suradnju i pomoć, kako bi naš proizvod ispunio Vaša očekivanja i pomogao poboljšanju kvalitete zdravlja i života svih nas.
Ako imate bilo kakva pitanja vezana za povijest same biljke, uzgoj, preradu, regulatorni status u zemlji i svijetu, slobodno nam se javite.
Srdačan pozdrav.
Misija-omogućiti svakom djetetu, ženi i muškarcu da u prehrani koriste prirodne i zdrave proizvode kojima će unaprijediti  kvalitetu svog života  i zdravlja, te se osjećati bolje

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #7 : Subota, 03.10.2009 u 07:56:15 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.