Autor tema: zarenje u stopalima  (Posjeta: 4255 )

0 članova i 1 gost pregledava ovu temu.

ana12345

• Gost
zarenje u stopalima
« : Nedjelja, 04.05.2008 u 20:45:16 »
Dijagnosticiran mi je dijabetes prije nekih mjesec dana.
Neopisiva zedj, umor, grcevi i zarenje, peckanje u stopalima. Od tada mi se stanje popravilo. Zedj i grcevi su nestali,  medjutim, i dalje osjecam peckanje i zarenje u stopalima.. Jos se uhodavam, ali sve u svemu drzim secer pod kontrolom.
Koliko ozbiljno bih trebala shvatiti sto simptom zarenja jos uvijek nije prosao?

Offline Lolita

• Ja znam...
Odg: zarenje u stopalima
« Odgovori #1 : Ponedjeljak, 05.05.2008 u 21:31:46 »
Ja to isto osjecam :(. Pogotovo po noci. Otkad sam pocela svakodnevno voziti sobni bicikl..malo manje. Aerobno vjezbanje bi ti moglo pomoci

ana12345

• Gost
« Odgovori #2 : Utorak, 06.05.2008 u 01:42:59 »
Ja sam mislila da ce to nestati kada reguliram secer, odnosno da tako nesto dolazi tek nakon dugogodisnje bolesti.
Jeli moguce da imam dijabeticku polineuropatiju, a prakticki sam  tek dobila dijagnozu?
Vozim i ja bicikl svaki dan, trcim, secem oko sat vremena minimalno, ali eto, ne prolazi nikako, valjda treba vremena ili eto -odose zivci nepovratno.   

Offline Naty

• Diabetički učenik
« Odgovori #3 : Utorak, 06.05.2008 u 22:19:11 »
Probaj se narucit preko svog dijabetologa na pregled perifernih zivaca, pomaze u svakom slucaju znati na cemu si! Cak i kod pacijenata koji nisu imali subjektivnih problema sa neuropatijom ista je na taj nacin otkrivena!

Kontaktiraj dr. Jadranku Kos na Vuk Vrhovcu (Zagreb)! 
NATY

ana12345

• Gost
« Odgovori #4 : Srijeda, 07.05.2008 u 00:09:52 »
hvala na savijetu. mislim da cu i zatraziti taj pregled. znas li mozda koliko dugo se mora cekati na taj pregled?

Offline Naty

• Diabetički učenik
« Odgovori #5 : Četvrtak, 08.05.2008 u 21:20:25 »
Tocne detalje ne znam, ja sam na taj pregled isla nakon programa "dnevne bolnice" u klinici "Vuk Vrhovec" u Zg.

Na pregled sam cekala mozda mjesec, mjesec i pol od datuma dogovora termina.

Pregled traje cca 30-ak minuta i toplo ga preporucam premda se i "dnevna bolnica" isplati jer ces nauciti puno o samokontroli dijabetesa i upoznati hrpu dijabeticara "uzivo"!
NATY

ana12345

• Gost
« Odgovori #6 : Petak, 16.05.2008 u 14:54:37 »
hvala na info.
moja lijecnica je odlucila prvo pokusati s B12 vitaminom i za sada mi to djeluje. nemam vise tih problema. vidjeti cemo kako ce dalje se razvijati situacija.

Offline Naty

• Diabetički učenik
« Odgovori #7 : Subota, 17.05.2008 u 13:24:46 »
B12 kazes?!

Vrijedi pokusati, reci mi da li se kupuje bez lijecnicke preporuke (recepta) i koliko kosta?!

Hvala!
NATY

ana12345

• Gost
« Odgovori #8 : Subota, 17.05.2008 u 14:19:13 »
B12 se ne moze sintetizirati, tako da se ne moze uzimati drugacije nego samo intramuskularno, sto ce reci inekcijama.
moja dijebetologinja mi ih je propisala pa sam isla svaki dan kod svoje lijecnice opce prakse po inekciju. 6 x 500mg.
nisam nista morala platiti. nisam sigurna da se tako nesto moze u apoteci nabaviti jer ih uostalom nije preporucljivo sam davati.
pretpostavljam da i tvoj lijecnik opce prakse moze donijeti odluku i propisati ti B12, ako ne, onda sigurno dijabetolog.
zadnju inekciju sam primila u utorak i jos uvijek nemam vise nikakvih zarenja. nadam se da ce na tome i ostati.

Hrvoje

• Gost
« Odgovori #9 : Ponedjeljak, 19.05.2008 u 09:40:20 »
Dijagnosticiran mi je dijabetes prije nekih mjesec dana.
Neopisiva zedj, umor, grcevi i zarenje, peckanje u stopalima. Od tada mi se stanje popravilo. Zedj i grcevi su nestali,  medjutim, i dalje osjecam peckanje i zarenje u stopalima.. Jos se uhodavam, ali sve u svemu drzim secer pod kontrolom.
Koliko ozbiljno bih trebala shvatiti sto simptom zarenja jos uvijek nije prosao?

nakon dijagnosticiranja dijabetesa, nocu sam se budio koliko me znalo grciti i zariti u stopalima. Islo je na bolje, kako sam fino uspio izregulirati secere, i nakon kojih dva-tri mjeseca je sve nestalo. Na pregled na neuropatiju mozes ici, naravno, ali mislim da ce sa regulacijom sve doci na svoje. Kretanje je naravno takodjer bitno.

Offline Angoric

• Tek učim pisati...
  • **
« Odgovori #10 : Subota, 19.07.2008 u 18:02:54 »
Pozdrav svima Vama slatkima  ;).  Imam 31 godinu i u siječnju 2005 g mi je dijagnosticiran dijabetes tip 1. Pri izlasku iz bolnice HbA1C bio je 6,3 a zadnji u veljači ove godine je bio 5,5. Inače, nemam nekih posebnih gnjavaža sa dijabetesom al uvijek bi osjetio blage trnce ako bi mi 2 sata nakon jela glukoza bila između 7 i 8 mmol. U zadnje vrijeme, kada si apliciram inzulin i stavim nešto u kljun osjetim trnce oko gornjeg dijela stopala i zgloba a znam ih imati sve do idućeg dapliciranja inzulina. Žarenje posebno osjećam kada sam na poslu gdje sjedim po 12 sati  :-\ . Kako sam proćitao prethodne postove na ovu temu, moram reći da se slažem: što duže kretanje to bolje za cirkulaciju ili ti manje žarenja a za B12 i posjet specijalistu je sasvim dobra ideja.    ;D

Offline Dada

• Ja znam...
« Odgovori #11 : Petak, 08.08.2008 u 10:46:09 »
Pozdrav svima,
samo da se nadovezem na temu, sa svojim iskustvom s B12 - meni je tip 1 dijagnosticiran prije 2 godine, kad sam zavrsila u bolnici u stanju ketoacidoze (kao i vecina, pretpostavljam), a nekoliko godina prije toga isto tako dramaticno sam otkrila megaloblasticnu anemiju - sto znaci da od tada pa zauvijek primam injekcije B12 - zanimljivo, negdje sam citala da ima veze izmedju te dvije dijagnoze, premda, mozda u smislu sklonosti, jer se i u jednom i u drugom slucaju radi o autoimunom poremecaju.
No, B12 ne moze nikome skoditi, dapace. I, istina, ne moze se drukcije primiti nego intramuskularno.
Ja nemam nikakvih gore navedenih poteskoca, a mozda me bas taj B12 stiti, ne znam.
Svejedno, vjerujem da nije problem nikome doci do te vrste terapije, a vjerojatno moze pomoci jer stiti upravo te njezne ovojnice i zivcani sustav, nesto kao sedativ za tijelo

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #11 : Petak, 08.08.2008 u 10:46:09 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.