Autor tema: Dijabetička retinopatija  (Posjeta: 4413 )

0 članova i 1 gost pregledava ovu temu.

Offline arka

• Tek učim pisati...
  • **
Dijabetička retinopatija
« : Utorak, 29.04.2008 u 20:14:13 »
Radim na računalu najmanje 6 sati dnevno. Da li znate da li mi to još dodatno napreže oko s obzirom na dijagnosticiranu dijabetičku retinopatiju?

...idem krajem 5. mjeseca prvi put na lasersku operaciju oba oka i to prvi put.

Hvala na svakom odgovoru!!!!

Offline tia55

• Diabetes junior
  • Spol: Ženski
Odg: Dijabetička retinopatija
« Odgovori #1 : Srijeda, 06.08.2008 u 15:23:00 »
Kako je prošla operacija?Ja imam iskustva sa retinopatiom i to proliferativnom operirala sam oba oka i to endolaserom što znači išla sam na klasičnu operaciju u općoj anesteziji.Imala sam odljepljenje mrežnice na lijevom oku i na desnom krvarenje,operirana sam u Njemačkoj u Frankfurtu.Sada 8godina nakon operacije vid na lijevom oku je oko 20% a desno je dobro osim po mraku loše vidim.Uglavnom jako sam zadovoljna rezultatima i sada je stanje stabilno.U Rijeci su mi prognozirali da ću potpuno izgubiti vid međutim evo me sada s relativno dobrim vidom.čao

Offline Roby712

• Diabetes junior
  • Spol: Muški
  • it's all good
« Odgovori #2 : Utorak, 27.01.2009 u 20:01:41 »

Offline cathy

• Global Moderator
« Odgovori #3 : Utorak, 27.01.2009 u 22:05:40 »
Robi, zasto si postao ovu sliku? Kod pregleda ociju radi eventualne retinopatije, oftalmolog prvo siri zjenice a onda uz pomoc oftalmoskopa gleda u ocno dno. Promjene na ocnom dnu, tocnije na mreznici (retini) mora pogledati lijecnik specijalist.

Offline J.J

• Forumski moderator
« Odgovori #4 : Srijeda, 28.01.2009 u 07:25:57 »
Yep, ja bih još dodala to da crvene točkice na bjeloočnici NE ZNAČE retinopatiju. Ja sam isto prije xy godina histerizirala zbog tih kapilarica na bjeloočnici, no dr. mi je rekao da je to od umora, naprezanja očiju pred kompom...Tada nisam imala retinopatiju. Danas ju imam, a bjeloočnica mi je čista i bijela...Retinopatija uključuje promjene na očnoj POZADINI što ne možeš vidjeti golim okom...
ave the Earth-It is the only planet with chocoalte!!!!

Offline Roby712

• Diabetes junior
  • it's all good
« Odgovori #5 : Srijeda, 28.01.2009 u 12:18:48 »
hvala vam na odgovorima, htio sam vidjeti reakcije, jer mene ovo užasava kad vidim,
premda nemam nikakvih problema sa vidom,
mislim na simptome retinopatije ( zamućen vid, bljeskove i to ).

Hvala vam !

Offline J.J

• Forumski moderator
« Odgovori #6 : Srijeda, 28.01.2009 u 15:30:00 »
A čuj, retinopatija zapravo ima simptome tek kad je podosta uznapredova. Ja isto nemam nikakve simptome, ni zamućen vid, ni bljeskove...pa imam početnu retinopatiju. Ne sugeriram to da bi ju mogao imati, već samo da redovno kontroliraš očnu pozadinu, jer obično kad "primjetiš" retinopatiju, onda si već u banani...Neki ljudi (obično tip 2) ju vuku i po 20 godina, a da ne skuže jer simptoma NEMA. Kad skuže simptome, to već bude gadno.
ave the Earth-It is the only planet with chocoalte!!!!

Offline Ivana_Zd

• Diabetički wannabe
« Odgovori #7 : Utorak, 07.04.2009 u 10:02:04 »
Da li oftalmolog može prepoznati retinopatiju bez da širi zjenicu, već samo pod svjetlom? Naime, tako me pregledava vec dva puta.

Offline Tony

• Administrator
    • Zagrebačko dijabetičko društvo
« Odgovori #8 : Utorak, 07.04.2009 u 10:43:49 »
Ne moze!
To ti je kao da kroz kljucanicu gledas panoramu Velebita!

Kada prosiri, tek se onda vidi...
:bye:      Pozdrav Tony   :bye:

--profesionalni dijabetičar--

Offline amna

• Ja znam...
« Odgovori #9 : Utorak, 07.04.2009 u 16:41:50 »
Ne moze!
To ti je kao da kroz kljucanicu gledas panoramu Velebita!

Kada prosiri, tek se onda vidi...

Kako???
Moj otalmolog mi je sirio zjenice jednom ili dva puta i potvrdio da imam retinopatiju.
Ali poslije toga, svaki put mi gleda sa lampicom u oci i vidi kolika su krvarenja. Desi se i da ih nema, povuku se krvarenja.
Bas mu vjerujem, jer me je on spasio od lasera kad uopste nije bilo potrebno raditi.

Offline Roby712

• Diabetes junior
  • it's all good
« Odgovori #10 : Srijeda, 13.05.2009 u 23:43:40 »
koji to , ako se smije znati :)

Offline insekt9

• Ja znam...
« Odgovori #11 : Četvrtak, 14.05.2009 u 14:12:10 »
ne vidim da je itko pisao o monitorima. Ja sam 8h dnevno ispred kompa na poslu i još malo kući. Do sada nemam nikakvih problema sa očima. Hvala Bogu.

Današnji monitori su odlične kvalitete, a i grafičke kartice su više no dobre, pa se naprezanje oka svodi an minimalnu moguću mejru. Posao mi ej atkav da radimo u 3D (slika nije statična pa je još manje naprezanje oka) a grafičke su profesionalne (nvidia Quadro), a kući sam modao svoju karticu u FireGL (također profi kartica).
lokokutić je geometrijski lik oblika čipsa i šatora. Ima tri stranice i žut je

Offline eddoo

• Tek učim pisati...
  • **
« Odgovori #12 : Subota, 21.08.2010 u 01:18:21 »
Pozdrav svima..Iako vidim da je ova tema vec odavno neaktivna ja sam novi clan pa bih postavio neka pittanja..Nedavno mi je dijagnostikovana retinopatija..to su ustvari mala krvarenja u podrucju ocnog dna oko vidnog zivca i macule lutee pa me je oftalmolog uputio na takozvano lasersko pecacenje ili laserfotokoagulaciju..zanima me da li je neko od clanova isao na ovakav tip intervencije..kako je sve prosloo da li ima nekih posljedica i jos neke informacije vezane za ovo..hvala..

Offline cathy

• Global Moderator
« Odgovori #13 : Subota, 21.08.2010 u 11:02:24 »
Imala sam ja takvu situaciju, u neproliferativnoj fazi je bilo i laserom je zapecaceno to sto je curilo. Desilo se nakon nekih 15-16 godina dijabetesa, a regulacija mi je znala biti svakakva. Imala sam i nesto hipertenzije i tak.
Kad je doslo do faze da idemo na laser, bila sam prilicno preplasena, svaki odlazak oftalmologu na kontrolu retine bio mi je stres. (Doduse, i sad se bojim ali ipak neusporedivo manje.) Sad se vise ne sjecam koliko sam tocno laserskih intervencija imala, ali sve skupa se protegnulo na par godina (oba oka su bila u igri). Medjutim, ni u jednom trenutku nije bilo "ozbiljno" na nacin da pomislim "eto ga, sad ce se desiti ablacija, gotovo je", uvijek bih od svoje oftalmologinje dobila razumno objasnjenje zasto je laser potreban. Nije me tjesila ni pricala bajke, ali nekako su njene racionalizacije djelovale smirujuce na mene. Tada sam poradila na regulaciji (ne idem vise preko 6.2 s HbA1c. najmirnija sam kad sam ispod 6), jedno vrijeme sam uzimala i ACE inhibitore (zbog tada prisutne mikroalbuminurije ali to je djelovalo i na tlak) i sve skupa se smirilo.

Dakle, sve skupa pocelo je 2001., isla bih na kontrolu svakih 4-6 mjeseci (moguce je da je bilo i cesce, moram vidjeti u papirima), nekad bi sve bilo mirno, a nekad bi trebalo jos malo pecatiti. Zadnji laser imala sam 2004. Nakon toga, planirala sam trudnocu, pa sam dodatno "zategnula" regulaciju, ali i prestala uzimati lizinopril.

Trudnoca je stanje kada moze doci do (najcesce prolaznih, ali ipak!) pogorsanja retinopatije, pa sam tad jos cesce isla na kontrolu. I sve je bilo stabilno i potpuno bez incidenata, iako sam bila spremna na svakakve scenarije.

Sad sam stabilno, idem na kontrolu retine dva puta godisnje.

E sad, svaki je pacijent prica za sebe, naravno da se stvari uvijek mogu ruzno zakomplicirati, ali treba ostati priseban i realan. Ako imas dobru regulaciju glikemije i stabilne secere, ne postoje nikakve druge bitne komplikacije, nemas hipertenzije, imas dobrog i pouzdanog lijecnika... nekako mislim da imas osnova nadati se da ce stvari biti OK. Pripazi na kvalitetnu prehranu, da se ne dese neke hipovitaminoze, anemija i slicno... i cuvaj se. :)

Offline eddoo

• Tek učim pisati...
  • **
« Odgovori #14 : Ponedjeljak, 30.08.2010 u 23:19:31 »
Puno ti hvala na ovim jako korisnim informacijama nisam prije pisao komentar na svu tvoju pricu jer sam zelio da vidim kako ce sve to kod mene proci pa da se javim. Ja sam 28.08.2010. isao na prvu intervenciju, nakon pregleda oftalmolog mi je rekao da je potrebno raditi obadva oka, lijevo je nesto vise u omakloj fazi ali da je potrebno raditi obadva oka. Prvi tretman sam uradio odmah, dakle uradjeno mi je polovina lijevog oka i oftalmolog je isao na 1800 pecata.Sada se uglavnom oporavljam od svega proslo je poprilicno dobro, ali et vec nesto vise od 48 sati nakon intervencije jasnoca vida na lijevom oku mi je jako slaba, nevidim jasno predmete na udaljenosti cak i do 1 m jako je ruzan osjecaj posto na desno vidim i onda mi se jako tesko naviknuti na sve to. Ja sam na obadva oka imao dioptriju od minus 1 to i nije neka velika diptrija i mogao sam jako dobro vidjeti i bez naocala, Medjutim kako sam se vratio jako mi je lose i tesko se snalazim pa me zanima posto si ti imala iskustva sa tim da li je to normalno i da li ce se jasnoca vida vratiti na ovo oko nakon sto se to stabilizuje i koliki je to vremenski period posto ja vec 07.09.2010. sam zakazan na drugu intervenciju i radit ce se jena polovica desnog oka ali ako se ovo lijevo do tada bar malo ne stabilizuje stvarno neznam kako cu se snaci ...Molimm te da mi malo to objasnis kako se desavalo kod tebe i koliko je trajala ta stabilizacija i rehabilitacija i da li si nakon lasera osjetila da ti je vid otisao malo na gore ili je ostao onakav kakv si ga imla prije intervencije.Hvala punooo pozdravv.. :bye:

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #14 : Ponedjeljak, 30.08.2010 u 23:19:31 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.