Autor tema: Oscilacije GUK-a kod djece  (Posjeta: 1103 )

0 članova i 2 gostiju pregledava ovu temu.

Offline gmilcic

• Dijabetički amater
  • Spol: Ženski
Oscilacije GUK-a kod djece
« : Nedjelja, 20.04.2008 u 20:32:58 »
eto mene opet!
ljudi vi ste svi predivni i da mi nema vas ,koji mi svojim porukama ,postovima ,olakšavate život,neznam što bi!
Inače za one koji neznaju ja sam majka djeteta od 6.5.god koji je obolio od diabetesa 26.12.2007.Ime mu je Nikola i stvarno je predivno dijete,uz vas idemo lakše kroz život jer nam je to sve još novo,ali se nedamo!!!!!!!
Imam jedno pitanje!Šećer mu jako varira,zna imati od 2.7-18.0 i to u istom danu kroz par sati.strogo se držim prehrane pa neznam zašto je to tako?Dali ću ga uspjeti s vremenom svesti na neku normalu jer koliko čujem nije dobro ni kada mu tako šećer "skače".
SUGAR IS GOOD!!

Offline Davor

• Global Moderator
  • Spol: Muški
    • Mozgalica.HR - Misaone zagonetke
Odg: Oscilacije GUK-a kod djece
« Odgovori #1 : Ponedjeljak, 21.04.2008 u 12:24:28 »
Pozdrav,
kako se ne bi trudili kad dobijamo ovakve komplimente  ::)
Prvo odgovor na pitanje:
kod djece su oscilacije GUK-a na zalost prilicno ucestala, ali ipak nezeljena pojava. On je u razvoju i štošta se dešava u organizmu. Doduše još vjerojatno nije u pubertetu, tj. u vremenu kada se smatra da su oscilacije najvece. Cesto mjerenje GUK-a, biljezenje istog i analiza, su najbolji savjet za takve stvari. U bijelom Svijetu (pod time mislim i na SLO, a i Srbiju), ako vide da s "klasicnim terapijama" ne uspjevaju malo smanjiti te oscilacije, djecu s problematicniim GUK-om vole stavljati na inzulinske pumpe. Ne znam koliko si upoznata s nijma, ali to su maleni uredjaji velicine mobitela koji su tankim i savitljivim kateterom spojeni cijelo vrijeme na dijete i konstantno imitiraju pravu gusteracu i doziraju inzulin. U Hrvatskoj se lagano pojavljuju, a dio ekipe s foruma ih takodjer posjeduje. Mogucnosti financiranje putem HZZO-a nisu sjajne, ali postoje. Dva (koliko ja znam) najpoznatija centra za takvo sto su Vuk Vrhovec i Rebro (samo s djecom) u ZG-u. Ne znam kako s time stoje Rijecani.

Nije da me se to baš previše tiće, ali evo još jednog savjeta koji nisi tražila:
u mojem višegodišnjem iskustvu sa vlastitim dijabetesom, a i sa mnogim drugim dijabetičarima stekao sam neka znanja o odnosu drugih prema tom uvjetno zdravom stanju (namjerno ne koristim termin bolest). Ovisno o mom stavu prema mom dijabetesu, drugi su zauzimali mišljenja i stavove. Dakle, stavovi koje si iznjela u nekim svojim postovima jesu normalni za roditelje djece novootkrivenih dijabetičara, ali ih treba što prije mijenjati! To je prvi i neophodni korak prema boljem prihvaćanju Nikolinog dijabetesa od strane vaše okoline. Nadalje, razmjena iskustva sa osobama sličim tebi, tj. roditeljima djece dijabetičara su vrlo korisni. Ne kažem da je lako i da je u ZG-u isto kao u Karlovcu, ali nije nemoguće. U Zagrebačkom Dijab. Društvu postoji poseban klub roditelja koji se sastaju nekad uspješno, nekad manje. Vjerujemo da će u budućnosti biti još uspješniji jer imaju novo vodstvo i friške snage. Organiziraju se redovna predavanja, a ponekad i druženja s različitim temama. Društvo Veliki za male sa šećernom bolešću na Rebru okuplja gotovo isključivo djecu i roditelje dijabetičara. Nije svuda med i mljeko i ne pršti sve od aktivnosti, ali ponešto se ipak ponekad dešava.
Malo se rapisah, uglavnom, sretno i pitaj šta te zanima.
« Zadnja izmjena: Ponedjeljak, 21.04.2008 u 13:00:14 davor »

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

Odg: Oscilacije GUK-a kod djece
« Odgovori #1 : Ponedjeljak, 21.04.2008 u 12:24:28 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.