Autor tema: sezonsko voće  (Posjeta: 2705 )

0 članova i 2 gostiju pregledava ovu temu.

Offline *Petrra*

• Diabetički učenik
sezonsko voće
« : Utorak, 15.01.2008 u 12:00:17 »
Kojim voćem se hranite u ove zimske dane...naime,ja pojedem naranču..i skoči mi šećer  :(  da zato jer je slatka...a kak ću znat koja nije?nikak...
pa zanima me koje voće vi jedete kad nije tako velik odabir?
Mislim znam za jabuke al nemogu njih jest svaki dan jer onda imam fizioloških problema.. ;D
jel šipak dobar?jel spada pod voće?
kojim voćem da namirim dnevnu količinu voća od 500g?

Offline Viktor

• Tek učim pisati...
  • **
Odg: sezonsko voće
« Odgovori #1 : Četvrtak, 17.01.2008 u 18:44:30 »
Kojim voćem se hranite u ove zimske dane...naime,ja pojedem naranču..i skoči mi šećer  :(  da zato jer je slatka...a kak ću znat koja nije?nikak...
pa zanima me koje voće vi jedete kad nije tako velik odabir?
Mislim znam za jabuke al nemogu njih jest svaki dan jer onda imam fizioloških problema.. ;D
jel šipak dobar?jel spada pod voće?
kojim voćem da namirim dnevnu količinu voća od 500g?

Koji šipak misliš. Ako je to nar kojeg u Dalmaciji zovu šipak o njemu sam pročitao sve najbolje kad sam na Google tražio o voću. Inače možeš kruške (skuplje su od jabuka), a pogledaj malo na netu o GI voća paćeš znati koje bi moglo biti i gledaj hoće li ti od njega jako skočiti šećer.

Ja jedem većinom jabuke jer ih volim ali nisam opazio neke fiziološke probleme pa te molim da napišeš je li te otvaraju ili zatvaraju.

Offline *Petrra*

• Diabetički učenik
« Odgovori #2 : Utorak, 22.01.2008 u 08:55:51 »
Zatvaraju,a da mislim na nar-to ja u biti zovem šipak a može se zvat i obadvoje  ;)

Offline Chezo

• Tek učim pisati...
  • **
  • Spol: Muški
« Odgovori #3 : Četvrtak, 24.01.2008 u 09:17:16 »
a šta fali jednoj dobroj banani? ups  šala
ja klopam jabuku
i ne znam kaj bi još klopal? od voca naravno:)

Offline Viktor

• Tek učim pisati...
  • **
« Odgovori #4 : Četvrtak, 31.01.2008 u 22:05:19 »
Zatvaraju,a da mislim na nar-to ja u biti zovem šipak a može se zvat i obadvoje  ;)

Evo me kasnim. Još me drži depresija pa rjeđe palim kompjuter, a i zaboravim pogledati forum jer je malo prometa na njemu.

O šipku na netu kažu sve najbolje, a posebno ljuti iako ni slatki nisku toliko preslatki. Ima brdo dobrih tvari u njemu za dosta unutrašnjih organa ali i on zatvara i to opako, pogotovo ako ih se najedeš. Jedna moja prijateljica je svojevremeno završila u bolnici jer su se koštice zapekle...
Ako imaš priliku kupiti domaćih naranača one su u pravilu manje slatke od ovih koje uvozimo i koje su prezrele pa zato i preslatke.

Manja zelena banana ti može biti jedna jedinica voća, koliko sam vidio ni kruške nisu zabranjene i imaju nizak GI, jednu jabuku dnevno svakako možeš, a našlo bi se još valjda nešto samo što ja živim u malom mjestu gdje je super Konzum vrhunac ponude tako da nemam nekog izbora. Mislim da i neko suho voće koje ne gubi potrebne sastojke ali treba biti oprezan sa količinom. Negdje sam čitao da i grožđe ide u prehranu, istina mala količina kao jedinica voća pa se dogodi da pojedem desetak zrna sušenog i šećer mi poslije nije povišen. Neki dan sam dva sata nakon večere imao 5,6 ali to poslije podne sam propješačio više od 10 km, a večera je bila po svim pravilima dijabetičko jetrene dijete tako da se složeni UH i malo masti nije stiglo previše razbuktati ;D.

Offline Viktor

• Tek učim pisati...
  • **
« Odgovori #5 : Četvrtak, 31.01.2008 u 22:16:38 »
a šta fali jednoj dobroj banani? ups  šala
ja klopam jabuku
i ne znam kaj bi još klopal? od voca naravno:)

Ja banane jedem skoro redovno. Ne velike, ne prezrele, u ograničenim količinama i sve je u redu.
Na netu imaš bogatstvo informacija o voću pa je relativno jednstavno pronaći koliki GI i koliko kalorija koje ima.
Mislim da Plivin site ili coolinarka ima mogućnost da usporediš tri vrste namirnica pa sam malo gledao razliku jabuke i banane. Osim što banana ima više UH pa zato možeš pojesti manje ona ima cijelo brdo korisnih vitamina i ostalih korisnih tvari koji su kod jabuke ili u tragovima ili ih uopće nema. Što se tiče nutritivne vrijednosti obje su nisko na ljestvici pa preferiram bananu ali i ja većinom jedem jabuke.

Eh! Još se ja snalazim u novim vodama jer je kod mene dvostruka dijeta koja se srećom poklapa u svemu ali ima i praktičnih problema jer treba još istražiti kako najbolje ispeći bez ulja, druga jela bez zaprške, povrće da ne bude samo kuhano, pronaći koji mi začini odgovaraju i koji uz koje jelo...

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #5 : Četvrtak, 31.01.2008 u 22:16:38 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.