Autor tema: Vozačka  (Posjeta: 7920 )

0 članova i 1 gost pregledava ovu temu.

Offline seka

• Dijabetički amater
Vozačka
« : Ponedjeljak, 10.01.2005 u 13:03:35 »
Hej dru¹tvo,
evo ja sam tek jučer otkrila ovaj forum i ba¹ mi se sviđa :D  pa sam se odlučila malo uključiti. Imam 24 godine i 8 god. se pikam, sad sam na lantusu i dobro se osjećam i nosim s time. Samo mi nisu jasne neke nelogičnosti sa kojima se susrećemo, kao dokazivanje HZZO-u svake godine da imamo dijabetes da bi nam odobrili trakice (ta tema je već otvorena pa se neću ponavljati) i odobravanje vozačke dozvole.
Polo¾ila sam vozački sa 18 godina i naravno rekla da imam dijabetes (neznajući u ¹ta sam se uvalila), i dobila vozačku na dvije godine. Mislila sam to je privremeno, pa će mi je poslije odobriti na du¾e (kao ¹to rade kod problema sa vidom), ali naravno ni¹ta, tako da sam je do sada već treći put produ¾ila. Svake dvije godine platim oko 200 kn, i izgubim 1-2 dana na produ¾enje.  Znam da smo mi malo rizičniji nego ostali sudionici u prometu, ali većina ljudi oboli do 65 od nečega, ili im samo oslabe refleksi, te predstavljaju veću opasnost od nas.
Mislim da shvaćate ¹to me smeta, pa me zanima imate li vi tih problema i mo¾e li se to negdje srediti??!!
puno pozdrava

Offline dado

• Ja znam...
  • Spol: Muški
    • http://www.diabetes-split.hr
Vozačka
« Odgovori #1 : Ponedjeljak, 10.01.2005 u 18:14:40 »
Bog.
Naravno uvijek isti problemi,reći negdje da si dijabetičar ili ne!!!
©to se tiče ovakve situacije sa vozačkom dozvolom ili  ne¹to slično definitivno NE!!  Ne dobivamo sa tim ni¹ta a kao ¹to vidi¹ i sama samo probleme i tro¹ak.Ja nisam rekao da imam dijabetes kad sam vadio vozačku ali su mi je dali samo na dvije god. pa opet na dvije i tek sad na pet,dakle to nema veze sa dijabetesom.

Pozdrav svima.

Offline cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
Vozačka
« Odgovori #2 : Četvrtak, 13.01.2005 u 09:35:06 »
kako nema veze s dijabetesom? pa s cime onda ima? nosis naocale?

ja nosim naocale, i imam tip1 dijabetes. dobila sam prvo na tri godine. moja frendica koja nema dijabetes ali nosi naocale, dobila je na cetiri

ja sam doktorici naglasila da sam dobro regulirana i da nisam nikada bila u hipoglikemickoj komi, medjutim mogla sam sve to i izmisliti, isto bi mi povjerovala. u stvari, trazila je povijest bolesti, i ja sam imala neku staru 6 mjeseci s dobrim HbA1c (ispod 7). u 6 mjeseci stigne se svasta promijeniti, ali eto, ona je procijenila da sam iskrena (sto sam i bila)

ne znam kako je po novom zakonu, da li se svima daju vozacke prvo na 2 godine, ali to onda nema veze s lijecnickim.

Offline dado

• Ja znam...
    • http://www.diabetes-split.hr
Vozačka
« Odgovori #3 : Srijeda, 19.01.2005 u 21:48:11 »
Kad sam ja polo¾io vozački ispit a to je bilo prije 9g. onda je bilo pravilo da se prvo daje na 2 g. pa opet na 2 i tek onda na 5 g.
A nekima zbog vida napi¹u napomenu na zadnjoj str. vozačke,bez obzira na DIJABETES!!!

Offline Davor

• Global Moderator
    • Mozgalica.HR - Misaone zagonetke
Vozačka
« Odgovori #4 : Četvrtak, 03.02.2005 u 17:05:04 »
Ja sam lagao i time se ponosim  8)
Naime, prvo sam priznao pa mi je doktor dao 1 godinu. Potom sam shvatio da to i nije najpametnije te otisao na drugo mjesto. Vozacka mi istice 2042 godine.
Moj je stav da je u odredjenim situacijama dobro skrivati dijabetes, ali sa pozitivnom tendencijom  :wink:
Davor

Offline Danijel

• Tek učim pisati...
  • **
Vozačka
« Odgovori #5 : Subota, 05.02.2005 u 16:49:51 »
Citat: "davor"
Ja sam lagao i time se ponosim  8)
Naime, prvo sam priznao pa mi je doktor dao 1 godinu. Potom sam shvatio da to i nije najpametnije te otisao na drugo mjesto. Vozacka mi istice 2042 godine.
Moj je stav da je u odredjenim situacijama dobro skrivati dijabetes, ali sa pozitivnom tendencijom  :wink:
Davor

Ja se ne ponosim činjenicom da sam prevarom do¹o do vozačke koja vrijedi do 2045 g.
No ¹to se mora nije te¹ko...¹alim se ali stvarno mi se ne da svake xy godine ići na pregled!
Dosta mi je kontrola :evil:  :evil:  :evil:

Offline SuperHrvoje

• Forumski moderator
Re: Vozačka
« Odgovori #6 : Srijeda, 11.05.2005 u 11:45:15 »
Citat: "seka"
Hej dru¹tvo,
...
Polo¾ila sam vozački sa 18 godina i naravno rekla da imam dijabetes (neznajući u ¹ta sam se uvalila), i dobila vozačku na dvije godine. Mislila sam to je privremeno, pa će mi je poslije ...

Gotovo, uvalila si se, na zalost.
ma ja sam se svojevremeno izvukao za naocale. Slucajno sam ih zaboravio na pregledu, a kako sam dalekovidan, uredno sam procitao slova na zidu. Cak koliko se sjecam rekao sam im da strabizam, da dalekovidan, al me nitko nije ozbiljno shvatio. Sad tek vidim da je sve to super ispalo. Onomad nisam imao dijabetes ali kad sada gledam nema sanse da bi ga prijavio. To je samo papirologija.

Offline Rodrigo

• Tek učim pisati...
  • **
Vozacka
« Odgovori #7 : Utorak, 09.08.2005 u 16:07:21 »
Vozacki sam polozio 1993 i na lijecnickom pregledu lijecnik se valjda malo zaboravio premda sam mu rekao da sam dijabeticar i vidio je po papirima. Cini mi se da je tada ogranicenje bilo 5 godina, a mozda i 2 ne znam vise. Sve u svemu zahvaljujuci nepaznji lijecnika meni vozacka dozvola vrijedi do 2039. godine.
Ja svoj secer uredno kontroliram i pazim radi sebe, a ne radi pecata policijske uprave. U prometu ima milijon ludjaka i bolesnika, a da ne spominjemo lose vozace.
Ako mi je secer lose reguliran recimo danas i da me u voznji uhvati hipoglikemija ili slicno a da to ne osjetim pravovremeno nista mi nece pomoc to sto svake 2 ilii 5 godina moram ponovo raditi lijecnicki pregled i jos ka svaki put masno platiti da bi birokracija rekla da sam sposoban za voznju.

Offline Rina666

• Tek učim pisati...
  • **
Vozačka
« Odgovori #8 : Petak, 25.08.2006 u 19:59:52 »
bok,
ja nisam dijabetičarka.. ali imam problem s vozačkom vezano za vid.. više ne znam kog bih pitala pa se obraćam vama.
naime dobila sam prvi put vozačku na 2 god. a sad na 3.

ljuta sam jer mi je desno oko zdravo a lijevo astigmatično s dioptrijom 0.80
bila sam na pregledu na jarunu. htjela bih otići negdje drugdje kako bih dobila vozačku na barem 5 god. ili više.

da li netko od vas zna gdje su doktori malo blaži i bolji i gdje bih mogla dobiti vozačku na duže??

fala

Offline Maja

• Ja znam...
Vozačka
« Odgovori #9 : Subota, 26.08.2006 u 19:49:34 »
Moj muž ima dioptriju na oba oka i astigmatizam i dobio je ograničenje 5 godina u Domu zdravlja u Šarengradskoj 3.
Freedom's Just Another Word for Nothin' Left to Lose

Offline Ana89

• Tek učim pisati...
  • **
  • ...the power of dreams...
Odg: Vozačka
« Odgovori #10 : Petak, 23.01.2009 u 22:35:19 »
Ne kužim to,ja sam rekla da imam dijabetes i plus toga imam naočale i dali su mi 7 godina :police: ;) rekla mi je doktorica da je to čudo, ja ju baš od prve nisam kužila hehe,al ajde...ma ja se ne sramim dijabetesa,kad treba i ne treba kažem da ga imam,pa kaj,nisam zato manje vrijedna od ostalih :P

Offline Tony

• Administrator
    • Zagrebačko dijabetičko društvo
« Odgovori #11 : Subota, 24.01.2009 u 03:41:35 »
Ne kužim to,ja sam rekla da imam dijabetes i plus toga imam naočale i dali su mi 7 godina :police: ;) rekla mi je doktorica da je to čudo, ja ju baš od prve nisam kužila hehe,al ajde...ma ja se ne sramim dijabetesa,kad treba i ne treba kažem da ga imam,pa kaj,nisam zato manje vrijedna od ostalih :P
Nije stvar u sramu, nego u placanju bespotrebnog pregleda. Mnogi koji nemaju nista od ogranicenja idu kod dr na pregleda ... nikada. Ja barem idem svaka 3 mjeseca, i jos mi uzmu pare za ljecnicki!
Logike ...NEMA!
:bye:      Pozdrav Tony   :bye:

--profesionalni dijabetičar--

Offline Tina Gea

• Tek učim pisati...
  • **
« Odgovori #12 : Utorak, 03.03.2009 u 20:46:05 »
Pozdrav!
Moj slučaj. Sjedim kod liječnika i ispunjavam papire potrebne za pregled za vozačku. Dođem do pitanja: Imate li diabetes i mislim si....šta sad da velim, 100% će bit problema, ma joj neću reć, ma ipak budem...ma ne budem...i na kraju napišem da imam diabetes. Dobijem vozačku na 3 godine. Ali, polagala sam u vrijeme kad je bio onaj zakon da dobiješ vozačku na 2 godine, pa onda dođeš po novu. Ja sam nakon 2 godine dobila novu, pa nakon godinu dana liječnički opet. Kod iste doktorice. Pokažem joj svu svoju dokumentaciju, dnevnik samokontrole, preporuku svoje doktorice u kojoj piše da nisam imala teških hiopglikemija i slično. Ona mi kaže da ustanem, stavim ruke ispred sebe da vidi jel mi se tresu, da lijevom pa desnom rukom dotaknem nos, izmjeri mi tlak i kaže da se vidimo za 3 godine. Pljunem 300 kuna i imam vozačku.MOLIM!!!!wtf???
Pa tko je tu lud. Ne bih se žalila da je napravila pregled...ono sistematski pregled, pa ajd super vidim sve još jednom...iako to redovito obavljam kod svoje doktorice, ali takav pregled...Bože...
Sljedeći put DEFINITIVNO IDEM negdje drugdje na pregled i NEĆU REĆI da imam diabetes.
Ne sramim se svog diabetesa, on je moj način života, ali ovako nešto prolazit... :nono:... :-*
Nedostatak moći suđenja jest upravo ono što se zove glupost, i jednoj takvoj mani apsolutno se ne može pomoći.

Offline krcko

• Administrator
« Odgovori #13 : Utorak, 03.03.2009 u 21:57:30 »
Meni je "najtemeljitiji" pregled u zivotu bio onaj za radnu sposobnost. Sastojao se od toga da mi je doktor (?) izmjerio tlak. Preko pulovera.

Mah, ionako mi je tlak ispod pulovera bio normalan. Ali taj bi pregled definitivno prosao i mrtav covjek.
Yorn desh born, der ritt de gitt der gue,
Orn desh, dee born desh, de umn börk! börk! börk!

Offline insekt9

• Ja znam...
« Odgovori #14 : Utorak, 24.03.2009 u 22:26:15 »
Kad sam mjenjao vozačku (iz BiH u Hr) radio sam i liječnički pregled, psiho test, blabla... Kad smo došli u situaciju za mjerenje šećera, ja sam pitao što mi to sad rade. Čini mi se da je rezultat bio 5,2 a sestar je samo nešto promrmljala. Prešutao sam i drago mi je. Ovako sam istresao 400kn, i da mi vrijedi 2god??? Ne hvala, rađe ću slagati.
Ne znam do kada vrijedi. 
lokokutić je geometrijski lik oblika čipsa i šatora. Ima tri stranice i žut je

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #14 : Utorak, 24.03.2009 u 22:26:15 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.