Autor tema: dali je to stvarno tako teško kod dijabetičarki?  (Posjeta: 3922 )

0 članova i 2 gostiju pregledava ovu temu.

Offline mjergo21

• Diabetes junior
dali je to stvarno tako teško kod dijabetičarki?
« : Srijeda, 03.10.2007 u 22:38:28 »
danas kad sam bila na sastanku dijabetičar, jedna žena tj, poznanica u razgovoru mi je rekla kako je njena kćer morala dovesti secere u normalu i tako ih zadržati godinu dana da bi joj hba1c bio ispod 7 i da mora u petrovu jer cijelu trudnocu mora imati secer 2-3. mislim to je cista hipoglikemija, ne bi li došlo do neke komplikacije s djetetom. jel ona mozda neki poseban slućaj ili to tako ide kod nas dijebetičarki? sad sam sva u strahu od toga!

Offline Tony

• Administrator
  • Spol: Muški
    • Zagrebačko dijabetičko društvo
« Odgovori #1 : Četvrtak, 04.10.2007 u 11:23:40 »
Mozda malo preuvelicano, ali tako nekako je.
Seceri max do 6, inace 4 je preporucljivi. I trudnoca je najbolja motivacija. Mozda Davor nekaj suvislog jos napise, posto se njegova (zenina) trudnoca blizi kraju!!!

I nemas straha, zar ne bi i sada bila najsretnija da ti je guk 5 cijelo vrijeme? Ja bi!
:bye:      Pozdrav Tony   :bye:

--profesionalni dijabetičar--

Offline cathy

• Global Moderator
  • Spol: Ženski
Re: dali je to stvarno tako teško kod dijabetičarki?
« Odgovori #2 : Četvrtak, 04.10.2007 u 12:45:23 »
Citat: "mjergo21"
njena kćer morala dovesti secere u normalu i tako ih zadržati godinu dana da bi joj hba1c bio ispod 7 i da mora u petrovu jer cijelu trudnocu mora imati secer 2-3.

prvo, normalni seceri dat ce HbA1c koji je puuuuno nizi od 7 ;) idealno je ako su seceri pola godine do godinu prije same trudnoce sto bolji...nizi od 7 svakako

u Petrovu je najbolje otici jer na PT1 imaju najvise iskustva s trudnim dijabeticarkama. i jako dobre rezultate. secer ne mora biti bas 2... al i cestim mjerenjem i pojacanom paznjom moze se postici jako dobra regulacija (HbA1c manji od 5).

samo hrabro, to se stvarno moze.

Offline SuperHrvoje

• Forumski moderator
Re: dali je to stvarno tako teško kod dijabetičarki?
« Odgovori #3 : Petak, 05.10.2007 u 08:29:50 »
Citat: "mjergo21"
i da mora u petrovu jer cijelu trudnocu mora imati secer 2-3. mislim to je cista hipoglikemija,

ja uskreno sumnjam da bi terbala odrzavati GuK 2-3...opasno je to kako za nju tako i za dijete... po meni je vazno koliko god je moguce ustabiliti secere tako da nema iznenadjenja i zadrzavat ih oko petice...lako je rec, al to je to

Offline cathy

• Global Moderator
« Odgovori #4 : Petak, 05.10.2007 u 11:04:29 »
mamine blage hipoglikemije nisu opasne za dijete, bar su meni tako rekli doktori koji su mi nadgledali trudnocu.

seceri oko 5 cijelo vrijeme bili bi idealni, ali to je tesko postici jer onda nakon prve mrvice kruha secer moze skociti preko 6. zato vecina trudnica ima secere od 3 do 5 vecinu vremena. zapravo, meni je bilo sasvim u redu da par trenutaka prije rucka npr. secer bude 2.5 ili tu negdje (mjereno na aparaticu). naravno, svaka je trudnica prica za sebe, kod onih koje imaju velikih problema s ozbiljnim i ne tako blagim hipoglikemijama, svakako  je bolje ici na nesto vise vrijednosti... to su ipak detalji koji su vrlo individualni. ali generalna preporuka stoji: u trudnoci spustiti secere da budu nizi od prosjecnih vrijednosti koje ima dobro regulirana dijabeticarka koja nije trudna. jer dobrom regulacijom se smatra HbA1c od 6.4%, a meni se takav hemoglobin cinio neprihvatljivo visok za trudnocu (jer iz iskustva znam kakvi su mi seceri koji rezultiraju takvim Hb-om).  

uz tako "niske" secere moguc je normalan zivot. ja sam isla na posao prvih 6 mjeseci trudnoce, zatim sam uzela stari godisni, pa novi godisnji i na kraju otisla na porodiljski 45 dana pred termin, kao i sve "zdrave" trudnice.

da ne obeshrabrim one suboptimalno regulirane: svaki HbA1c ispod 7 dobar je za trudnocu, ne treba previse strahovati unaprijed.

Offline mjergo21

• Diabetes junior
« Odgovori #5 : Subota, 06.10.2007 u 00:27:51 »
hvala, ali ponekad mislim da ja to stvarno necu moci jer uz ovakvo divljanje secera to nije moguce, varira mi od 5-20, glikolizirani mi je bio jako los 10.  morat cu nesto poradit na tome.

Offline cathy

• Global Moderator
« Odgovori #6 : Nedjelja, 07.10.2007 u 09:28:32 »
glavu gore, uspjet ces

necu ti sad pametovati kako da popravis secere, to ces u suradnji  dijabetologom... samo cu reci da su meni pomogla cesca mjerenja

upoznala sam dosta trudnica koje su prije trudnoce imale problema s regulacijom, ali u trudnoci se sve promijenilo na bolje. drzi se.

Offline dtina

• Diabetes junior
« Odgovori #7 : Srijeda, 31.10.2007 u 16:06:30 »
meni su šećeri u trudnoći bili odlični i bez nekog velikog truda....čak dapače mislim da bih uvijek trebala biti trudna....izgleda da mi paše....veće probleme imam bez trudnoće :D
a što se hipoglikemija tiče....normalno sam funkcionirala na šećere oko 2....potrbno je samo češća kontrola.....dodatni broj trakica se i potrošio...

eto neka ti moje dvoje zdrave djece budu dodatni poticaj da ispuniš svoju želju (nisam rodila niti carskim rezom)....

vjeruj mi trud se isplati.... :wave: [/quote]

Offline tina ri

• Ja znam...
Odg: dali je to stvarno tako teško kod dijabetičarki?
« Odgovori #8 : Subota, 28.03.2009 u 20:53:31 »
Cure jeste li imale problema sa zacjeljivanjem rane od carskog reza,pošto kažu da se nama dijabetičarima te rane teže zacjeljuju??
Jel bilo kakvih problema i dali vam se sada kada javljaju bolovi??

Offline Maja

• Ja znam...
« Odgovori #9 : Subota, 28.03.2009 u 22:42:24 »
Meni je rana pukla na jednom mjestu ali to je zato što se nisam pazila i ležala nego sam se naprezala. Mislim da mi je sve zaraslo standardnom brzinom.
Jedino što sam pri samoj operaciji krvarila više od uobičajenog, barem sam čula da tako komentiraju. Sad više nemam nikakvih bolova ni problema.
Freedom's Just Another Word for Nothin' Left to Lose

Offline cathy

• Global Moderator
« Odgovori #10 : Subota, 28.03.2009 u 23:09:06 »
Kod dobro reguliranog dijabetesa, zacjeljivanje rana jednako je kao i kod zdravih ljudi koji nemaju dijabetes.

Ja stvarno nisam imala nikakvih problema s oporavkom nakon carskog.

Offline IvanaL

• Diabetički učenik
« Odgovori #11 : Srijeda, 23.12.2009 u 15:22:19 »
ja sam u trudnoći hemoglobin imala 9,2 ali to je bilo pri otkrivanju šećera u Petrovoj priključena na inzulin i od tada su mi šrećeri bili od 3-6 fenomenalno regulirani. Porod vaginalno bez problema i bez komplikacija dijetešće također jedino je po njihovom bio malo teži 3,900 gr. neznam, da se ranije otkrio možda nebi bio toliki, al sam 10 mj nakon poroda opet dobila dijabetes i sad mi je hemoglobin 6,0 ajd isto dobro. Al mogu reči da se dijabetičarka (bar u mom slučaju) pravilnije i opreznije hrani nego kad nije trudna. Npr u trudnoči sam samo za doručak jela ugljikohidrate i za nočni obrok kriška kruha i jogurt a sada se papa i malo krumpirca i rižice a u trudnoči sam vrištala ako bi mi to netko ponudio.

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #11 : Srijeda, 23.12.2009 u 15:22:19 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.