Autor tema: Trudnoća  (Posjeta: 29865 )

0 članova i 3 gostiju pregledava ovu temu.

Offline tanjap

• Ja znam...
  • Spol: Ženski
Trdunoća
« Odgovori #90 : Utorak, 06.02.2007 u 14:11:57 »
moze li mi tko reci kakve pretrage treba obaviti trudnica je muz dijabeticar, a ona nije?

Offline Tony

• Administrator
  • Spol: Muški
    • Zagrebačko dijabetičko društvo
Trdunoća
« Odgovori #91 : Utorak, 06.02.2007 u 15:16:45 »
Citat: "tanjap"
moze li mi tko reci kakve pretrage treba obaviti trudnica je muz dijabeticar, a ona nije?

Nikakve, barem sto se tice dijabetesa.
Mojoj zeni su rekli, kada joj je vec bilo glupo sto ju sve ispituju o njenoj baki i prabaki, rekla, ali i tata e dijabeticar tip 1, a dr kaze" Da? I?"
Prema tome, ne treba nista.... Dokaz je na galeriji ZDD-a
:bye:      Pozdrav Tony   :bye:

--profesionalni dijabetičar--

Offline SuperHrvoje

• Forumski moderator
Trdunoća
« Odgovori #92 : Utorak, 06.02.2007 u 15:33:11 »
Citat: "Tony"

Prema tome, ne treba nista.... Dokaz je na galeriji ZDD-a

i jope: Zivio dokaz! :occasion5:

Offline tanjap

• Ja znam...
Trdunoća
« Odgovori #93 : Utorak, 06.02.2007 u 17:30:57 »
Hvala Tony na odgovoru, vidjela sam bebaca poslao si mi link... :thumbright:

Offline tanjap

• Ja znam...
Odg: Trudunoća
« Odgovori #94 : Ponedjeljak, 30.06.2008 u 21:50:52 »
Koliko dugo se ceka u Petrovoj na prekoncepcijsku obradu?

Offline Maja

• Ja znam...
« Odgovori #95 : Utorak, 01.07.2008 u 07:20:13 »
Čeka se toliko da sam ja u tom periodu ostala trudna. Došla sam na zakazanu prekoncepsijsku u 7-mom tjednu.
Freedom's Just Another Word for Nothin' Left to Lose

Offline tanjap

• Ja znam...
« Odgovori #96 : Utorak, 01.07.2008 u 09:19:25 »
Ja ipak ne mislim ostati trudna dok ne docekajm red..Samo me zanimalo ako je koja cura bila, koliko se ceka..

Offline cathy

• Global Moderator
« Odgovori #97 : Utorak, 01.07.2008 u 10:39:22 »
ja nisam dugo cekala. dosla sam u 9. mjesecu tamo da se dogovorim, i u 10. sam bila narucena. cekanje nije trajalo dulje od 4 tjedna. u 11. mjesecu sam dosla trudna  ;D

Offline Tony

• Administrator
  • Spol: Muški
    • Zagrebačko dijabetičko društvo
« Odgovori #98 : Utorak, 01.07.2008 u 12:09:36 »
Po ova dva odgovora dosli bi do zakljucka da slatke cure cim pomisle na sex ostanu trudne!  ::)
:bye:      Pozdrav Tony   :bye:

--profesionalni dijabetičar--

Offline tia55

• Diabetes junior
Odg: Trudnoća
« Odgovori #99 : Utorak, 05.08.2008 u 16:49:32 »
Evo i moje iskustvo vezanu uz trudnoću.Zatrudnila sam na Lantusu 2004. godine u Vuk Vrhovcu su mi odmah savjetovali prelazak na Insulatard i Actrapid to sam i učinila u Rijeci mada su mi ponudili da sudjelujem u istraživanju trudnica na Lantusu ja nisam pristala iz straha da nešto ne bude u redu s bebom,sve to obavila sam u Rijeci .Dok sam bila na Lantusu  i Novorapidu HBA1C mi je bio 6-6,5 u trudnoći ito takav iako sam bila promijenila inzulin.Trudnoća je prošla vrlo dobro s obzirom da sam se kontrolirala u Rijeci a svi koji imaju iskustva s riječkim dijabetolozima znaju na što mislim .Porodili su me vaginalno iako imam dijabetičku retinopatiju naravno porod se je zakomlicirao pa je bio potrban vakum ekstraktor porod mi je isprovociran u 38. tijednu trudnoće trudovi su krenuli u 8 ujutro u rađaoni sam bila u 5 popodne a rodila sam u ponoć.Iskustvo s poroda je bilo vrlo ružno međutim imam predivnog sina i ponovila bih sve opet ali ne u Rijeci to više nikada.Pozdrav svima

Offline tanjap

• Ja znam...
« Odgovori #100 : Srijeda, 27.08.2008 u 18:56:08 »
Da li je tko od vas pohadao Lamaze tecajeve?Zna li itko smiju li ih pohadati dijabeticarke?

Offline J.J

• Forumski moderator
« Odgovori #101 : Subota, 22.11.2008 u 07:45:11 »
Drage moje, nedavno mi je dr. Prašek dala "zeleno svjetlo" za trudnoću jer mi je krvna slika, tlak, proteini...sve o.k. Ne planiram bar još godinu dana, ali lijepo je znati...D1 imam 16 godina, a od komplikacija neproliferativnu retinopatiju. Kaže doktorica da se pomirim s tim da će se retinopatija u trudnoći pogoršati, no nitko mi ne može unaprijed reći KOLIKO. Nisam još bila na laseru, još nije indiciran,i užasno me toga strah...Zanima me ZAŠTO se u trudnoći mora pogoršati kad će mi šećeri biti idealni, i je li i taj laser u trudnoći baš najgora stvar na svijetu i ostavlja li posljedice?
ave the Earth-It is the only planet with chocoalte!!!!

Offline cathy

• Global Moderator
« Odgovori #102 : Subota, 22.11.2008 u 08:28:33 »
Retinopatija se u trudnoci moze a ne mora pogorsati. Ja sam imala par laserskih intervencija PRIJE trudnoce, zadnja je bila oko 1.5 godinu prije nego sto sam ostala trudna, cini mi se. I nije mi se nista pogorsalo u trudnoci. Isla sam na preglede retine svakih 2-3 mjeseca i sve je bilo stabilno, a i dalje je. Rodila sam prije skoro 2.5 godine. U trenu kad sam ostala trudna, moj dijabetes trajao je preko 20 godina.

Razlog sto moze doci do pogorsanja u trudnoci, unatoc savrsenim secerima, ima veze sa promjenama u organizmu tipicnim za trudnocu. Zapravo, kod jednog dijela trudnica kod kojih dodje do problema dolazi do prebrzog poboljsanja secera (jer se trude biti sto bolje regulirane zbog bebe), a za to se od prije zna da moze dovesti do pogorsanja retinopatije neovisno o trudnoci. A ostatak razloga vezanih direktno za trudnocu je kompliciraniji i nemam dovoljno znanja da to razumijem i objasnim. Ima veze s time da trudnoca predstavlja dodatno opterecenje za krvne zile.

Uglavnom, vazno je da bar pola godine prije zatrudnjivanja imas sto bolje secere, i zbog trudnoce tj. bebe a i zbog retinopatije.

Offline cathy

• Global Moderator
« Odgovori #103 : Subota, 22.11.2008 u 12:15:12 »
Pisala sam u žurbi, da dopunim:

Osim dobre pripreme za trudnoću, važno je također redovito kontrolirati oči kod svog okuliste, češće nego inače. Ja sam živi dokaz da do problema ne mora doći, ali činjenica je da je moja retinopatija u trenutku začeća bila stabilna. Ipak, čini mi se da je kod tebe situacija još bolja, jer do sada nisi ni trebala laser - o ovome razgovaraj i s okulistom. Ako do toga ipak dođe, ne boj se, jer stvarno nije strašno. Laser služi sprečavanju problema.

Postoji jedna australska web stranica posvećena samo dijabetesu tip 1, www.realitycheck.org.au

Ako odes na Features, pod rubrikom "Learn" naći ćeš "Pregnancy with diabetes - free booklet", jako informativnu i ohrabrujuću knjižicu za svaku potencijalnu trudnicu s već postojećim dijabetesom. Pisana je od strane cura koje su već prošle kroz iskustvo trudnoće s dijabetesom, za one koje to tek planiraju.

Offline J.J

• Forumski moderator
« Odgovori #104 : Subota, 22.11.2008 u 21:47:13 »
Puno ti hvala na ohrabrenju. Ma za laser sam, kako je okulist rekao, "na rubu". Ni da ni ne, pa ćemo čekati još 3 mjeseca i vidjeti. Do onda idem još jednom na pregled kod dr. Grabića na polikliniku Svjetlost-čisto da uzmem drugo mišljenje i vidim šta oni misle o tome. Da, laser služi za sprečavanje problema, no ipak imam neki veliki strah od njega. Vidjet ćemo...
ave the Earth-It is the only planet with chocoalte!!!!

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #104 : Subota, 22.11.2008 u 21:47:13 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.