Autor tema: Trudnoća  (Posjeta: 29865 )

0 članova i 1 gost pregledava ovu temu.

Offline Maja

• Ja znam...
  • Spol: Ženski
Trudnoća
« : Nedjelja, 09.01.2005 u 11:39:36 »
Ima li netko iskustva sa trudnoćom kod tipa 1?
« Zadnja izmjena: Utorak, 01.07.2008 u 15:00:48 cathy »
Freedom's Just Another Word for Nothin' Left to Lose

Offline cathy

• Global Moderator
Trdunoća
« Odgovori #1 : Četvrtak, 13.01.2005 u 15:44:16 »
Draga Majo,

Ja sam upravo na pocetku svoje prve trudnoce (10 gestacijski tjedan). Bila sam u Petrovoj na "obradi", tj. od bitnih stvari radili su mi profil glukoze i ultrazvuk.

Druga kontrola bila je na V. Vrhovcu, samo profil i HbA1c (za hemoglobin jos nisam dobila rezultat). Za dva tjedna opet idem ponoviti profil u V. Vrhovcu, i ultrazvuk u Petrovoj.

Seceri su mi cijelo vrijeme ispod 6, cesto ih provjeravam, ali jos uvijek su stabilni i ne moram uvoditi korekcijske doze, osim ponekad ako mi secer skoci na vishe od 7. Ciljevi su da 1h nakon obroka ne budem visha od 7.5 mmol/L, a ostatak vremena trebam biti jos niza. Trenutno jedem 1800 kcal dnevno, ali to ispadne malo vishe jer sam cesto na rubu hipoglikemije pa pojedem pola banane ili casu soka ili nesto slicno da ne skliznem bas puno ispod 2. Zapravo, zanimljivo, uopce mi nije tesko funkcionirati kad sam oko 2.5 do 3.5, sto mi je prije bilo nezamislivo. Valjda sam se navikla, samo se nadam da mi to nece otupjeti simptome prave ozbiljne hipoglikemije, jer ne zelim zavrsiti u komi.

Opcenito govoreci, vazno je da seceri budu stabilni neko vrijeme prije trudnoce (HbA1c ispod 7%), tj. da trudnoca bude planirana i da ju se ulovi u samom pocetku. Sve ostalo je kao i kod drugih trudnica - kako Bog da.

Kako je s tobom?

Offline Maja

• Ja znam...
Trdunoća
« Odgovori #2 : Četvrtak, 13.01.2005 u 22:29:12 »
Hvala na odgovoru.
Ne znam koliko puta dnevno uzimas inzulin. Ja sam na pet doza i nemam ni priblizno tako dobro reguliran secer. Posao mi ne omogucava redoviti ritam obroka. Pokusavam vec neko vrijeme izregulirati ga dovoljno za trudnocu ali ne ide pa cu se izgleda odluciti za onu "nek mi Bog pomogne".

Offline cathy

• Global Moderator
Trdunoća
« Odgovori #3 : Petak, 14.01.2005 u 09:02:01 »
Ja sam isto na pet doza, imam dijabetes vec 19 godina.

Ni moji seceri nisu bili ovako izregulirani prije trudnoce, HbA1c mi je bio 6.9% (u proslosti je znao  biti i nizi, ali i vishi).

Ne znam sto radis, ali ako zelis ostati zdrava, neovisno o trudnoci, nemas puno izbora - BORI SE da mozes jesti onda kad moras.

Kad ti HbA1c bude oko 7 (tj. bar malo nizi), mozes krenuti na zabavni dio pripreme za trudnocu  :D

Ako nikako ne mozes postici takav hemoglobin, onda trazi pomoc od dijabetologa. Radite profile, mijenjajte terapiju, povecevaj doze inzulina, mjeri secer cesce (i meni su trakice skupe, ali kupujem dodatne kolicine jer mi je 1500 komada godinje premalo)

Mislim da bi ti, s obzirom na situaciju s poslom, pomoglo kad bi znala kakve su tvoje BAZALNE potrebe za inzulinom - dakle koliko ti treba jedinica za osnovne potrebe organizma kad ne jedes nista; i druga stvar - koliko ti treba jedinica za tzv. BOLUS, tj. koliko inzulina je potrebno da ti pokrije obroke.

Lijecis se na V. Vrhovcu?

Sretno u svakom slucaju.

Offline Maja

• Ja znam...
Trdunoća
« Odgovori #4 : Petak, 14.01.2005 u 16:38:35 »
Liječim se na Vuku Vrhovcu kod doktora Bjelinskog. Meni je najveći problem jutarnji ¹ećer. Navodno imam SINDROM ZORE. Dizala sam se neko vrijeme u 3 ujutro pa smo ustanovili da mi se prilikom buđenja ¹ećer enormno podigne i jo¹ to nismo rije¹ili. Doktor se nada da će Lantus to rije¹iti ali mi je rekao da ako planiram trudnoću Lantus ne dolazi u obzir. Ovaj tjedan sam radila pretrage zbog povijesti bolesti za komisiju (odobravanje 1500 elektroda) pa ću idući tjedan vidjeti kakvi su nalazi i porazgovarati o mogućim opcijama.

Offline seka

• Dijabetički amater
trudnoća
« Odgovori #5 : Petak, 14.01.2005 u 21:53:59 »
Majo,
ni moji ¹ećeri već neko  vrijeme nisu najbolji. Zadnjih godinu dana mi je hemoglobin oko 8, a ¹ećeri su, uz sav moj trud, će¹će bili oko gornje granice ili malo vi¹i, nego normalni. Doktor mi je napomenuo Lantus i to da moram pričekati s trudnoćom, ako ga mislim koristiti. Nakon dugo razmi¹ljanja, sam ipak krenula s Lantusom i odlučila pričekati s trudnoćom, jer hemoglobin se mora smanjiti, a činilo mi se da će to biti puno jednostavnije uz Lantus. Počela sam ga koristiti prije 3 mjeseca i hemoglobin mi se spustio na 7. Puno se bolje osjećam, budim se sa ¹ećerima oko 6-8 (a prije su bili oko 10) i cijeli dan su mi sećeri normalni (5-9).
Savjetovala bih ti da proba¹ sa Lantusom i dobro se izregulira¹, pa da onda krene¹ na bebu, jer ti mora¹ biti super, da bi trudnoća i beba bili ok.
Sretno!!!!!!!!!!!

Cathy,
čestitam na trudnoći i u¾ivaj jer mislim da si u jednom od najljep¹ih razdoblja u ¾ivotu.
Samo bi te pitala, s obzirom da ovako dugo ima¹ dijabetes, jesi li imala kakvih komplikacija (jesu li te naočale zbog ¹ećera ili.......... mislim da to nema veze???!!!!!!) ????
I koliko često mora¹ na preglede u Petrovu i na V. Vrhovec? Da li radi¹ ili si na bolovanju?? I hoće¹ li morati carskim rezom ili......?!
Joj, puno je pitanja, ali ti si sad fri¹ko upućena, pa...........

pozdrav

Offline Maja

• Ja znam...
Trdunoća
« Odgovori #6 : Petak, 14.01.2005 u 22:12:34 »
Problem je ¹to meni moj doktor nije ponudio Lantus. Rekao je da čekam dok ga ne odobre a to će očito potrajati. Da mi ga je dao pro¹lo ljeto kad su ga neki već dobili jako bih rado pristala. Ovako postoji prijelazno razdoblje, pa mjeseci kori¹tenja, pa vraćanje na stari inzulin i tko mi garantira da mi se onda opet neće pokvariti ¹ećeri kad prestanem sa Lantusom.

Offline seka

• Dijabetički amater
trudnoća
« Odgovori #7 : Petak, 14.01.2005 u 23:12:57 »
Znam da je te¹ko odlučiti se, i ja sam dugo razmi¹ljala. Prvo sam čekala da dođe na listu, a kako nije do¹ao, a ja ga odlučila koristiti, počela sam kupovati. Treba vremena da se privikne¹, ali meni nije ¾ao i jako sam zadovoljna jer sam već spustila hemoglobin na 7, s čim sam zadovoljna, a vjerujem da će jo¹ ići ni¾e i mislim da ga sa starom terapijom ne bi jo¹ dugo spustila. Znam da se on mo¾e pokvariti nakon ¹to se vratim na staru terapiju, ali vjerujem da ako ga sad jo¹ bolje izreguliram i nastavim se paziti, da mi neće biti puno gori nego je bio.
Odluka je na tebi, ali ja ti ga toplo preporučujem.

pozdrav

P.S. Iako ti ga doktor nije spomenuo, vjerujem da mu mo¾e¹ reći, da si čula i da te zanima kakav je, te da bi probala (naravno ako odluči¹)

Offline Maja

• Ja znam...
Trdunoća
« Odgovori #8 : Subota, 15.01.2005 u 01:01:37 »
Ne znam koliko ima¹ godina, pretpostavljam da i o tome ovisi koliko si se spremna pripremati za trudnoću. Ja nemam novaca da si kupujem Lantus pa me stoga čeka i du¾e čekanje. Idući tjedan kad idem po nalaze čuti ću ¹ta moj doktor misli o svemu tome.
Nadam se da ćemo se čuti sa sretnim trudničkim pričama  :)

Offline cathy

• Global Moderator
Trdunoća
« Odgovori #9 : Ponedjeljak, 17.01.2005 u 13:56:30 »
Za Maju: mislim da se na zapadu Lantus poceo primjenjivati i u trudnoci. Pitaj doktora o tome.

Seka: hvala na cestitkama.

Od komplikacija imam neproliferativnu retinopatiju, medjutim to nije bila kontraindikacija za trudnocu jer eventualno pogorsanje moje retine nece naskoditi bebi. Potrebno je ici na preglede svaki mjesec, i laserirati agresivno sve loshe promjene.

Na preglede idem svaka dva tjedna na V. Vrhovac radi GUK profila, a na UZV svaka cetiri tjedna. Tako je bilo do sada, ne znam hoce li se taj ritam mijenjati i kada.

Profesor Djelmis mi je rekao da svakako prestanem raditi, medjutim, mislim da nije neophodno mirovanje tj. lezanje. Vazno je samo baviti se svojim metabolizmom i ne dopustiti nikakve skokove secera (a ni padove po mogucnosti).

Za razgovor o porodu je jos malo rano, ali pretpostavljam da cu zbog ociju biti upucena na planirani carski rez.

Offline cathy

• Global Moderator
Trdunoća
« Odgovori #10 : Ponedjeljak, 17.01.2005 u 13:57:59 »
zaboravila sam odgovoriti na pitanje o naocalama: moja dioptrija od -1 nema veze s retinopatijom. stabilna je i ne povecava se vec 10-ak godina.

Offline Maja

• Ja znam...
Trdunoća
« Odgovori #11 : Ponedjeljak, 24.01.2005 u 23:21:00 »
Cure pomoć! Kad ste se prvi put javljale u Petrovu zbog planiranja ili same trudnoće jeste li le¾ale neko vrijeme na pretragama?
Naime, dobila sam uputnicu ali ne znam hoću li morati ostati u bolnici.

Offline seka

• Dijabetički amater
trudnoća
« Odgovori #12 : Utorak, 25.01.2005 u 10:13:05 »
Hej Majo,
ba¹ mi je drago da ide¹ na trudnoću :D ; ne mogu ti jo¹ odgovoriti na pitanje, ali me samo zanima kako ti se kreće hemoglobin, kad je doktor preporučio da mo¾e¹ na trudnoću?? Je li mora biti ispod 7??

pozdrav

Offline Maja

• Ja znam...
Trdunoća
« Odgovori #13 : Utorak, 25.01.2005 u 10:39:20 »
Zadnji mi je 7,5. Dijabetolog je rekao da nije u redu ali da nije ni katastrofalan i uputio me u Petrovu da se s njima dalje dogovaram ¹to se tiče pretraga i trudnoće. Naručena sam za 8. veljače pa ti tada mogu vi¹e reći.

Offline cathy

• Global Moderator
Trdunoća
« Odgovori #14 : Utorak, 25.01.2005 u 11:21:12 »
Da, javi se prof. Djelmisu u Petrovoj. On ce te zadrzati barem 24 sata u bolnici, ako ti profil bude OK, i napravit ce ti sve osale pretrage. To se zove tzv. "prekoncepcijska obrada".

Ipak, ne znam koliko ces profitirati lezanjem u Petrovoj, u smislu sredjivanja secera, uz onakvu prehranu (neusporedivo loshija u odnosu na V. Vrhovac), zajednicke kupaone i WC-e, i 6-7 trudnica u sobi. I zar mislis da postoji lijecnik koji je u stanju srediti tvoje secere, ako to sama ne mozes?

Mozda je bolje da uzmes tjedan-dva godisnjeg, posvetis se samo sebi i dovedes glikemije potpuno na normalu, ako je to uopce moguce.

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

Trdunoća
« Odgovori #14 : Utorak, 25.01.2005 u 11:21:12 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.