Autor tema: Pomoć novim dijabetičarima-strah od Hypoglikemije  (Posjeta: 3935 )

0 članova i 3 gostiju pregledava ovu temu.

martin

• Gost
Pomoć novim dijabetičarima-strah od Hypoglikemije
« Odgovori #15 : Četvrtak, 23.08.2007 u 11:53:20 »
Da  ga  dobijs  oko  6-8   veliki je  uspijeh.

Pokusaj  hipo  rjesavati   kruhom i mlijekom  a ne  secerom  i  slatkim
jer  svaki  pad  izaziva  nekontrolirani  skok

Probaj   :thumbleft:

Offline Rita

• Ja znam...
  • moram prestat pušit hitno
Odg: Pomoć novim dijabetičarima-strah od Hypoglikemije
« Odgovori #16 : Utorak, 03.06.2008 u 11:43:44 »
mda... koliko se god trudim pumpat optimizmom, krize uzrokovane hipom su neizbjezne...

zadnjih par tjedana, nakon potpunog povratka na inzulin (lantus i 3 puta novorapid), otisla u hipo barem 20-ak puta, od laganog tremora, kad i bez mjerenja pojedem keksic ili malo mlijeka da zduram do obroka, do fakat neugodne situacije na poslu kad ga nisam bila u stanju niti izmjerit, a bez pomoci kolegice ne bih uspjela raspakirat bombone s dekstrozom. nakon 7 bombona, digo se na 2.9, nakon napolitanki na 4.1, pa opet pao...  :-\

tu sam skuzila da je odluka da ljudima s kojima suradjujem objasnim proceduru oko hipa, ipak bila pametna

i ne usudim se vozit sama, a izbjegavam i hodat po gradu, pogotovo kad je ovako shugavo vrijeme, kad se i najzdravijima shvindla, jer nikad ne znam je li lagana vrtoglavica posljedica biometeoroloske situacije ili pocetak hipa. pocne me lovit frka, ne znam jel' bi mjerila, gdje bi mjerila, da pojedem bombon za svaki slucaj, ili bolje ne, da ne bi nepotrebno dizala secer... uglavnom sva se usprtljam!  ::)

marljivo biljezim u tekicu i obroke i aktivnosti i jedinice inzulina.... al' jos ne vidim sistema u tom ludilu  >:(

a nish, trebat ce vremena... strpljena spasena... bit ce bolje... guraj dalje...  ;D

Offline Davor

• Global Moderator
  • Spol: Muški
    • Mozgalica.HR - Misaone zagonetke
« Odgovori #17 : Petak, 06.06.2008 u 15:16:03 »
Rita, čitam ovaj tvoj post i neke stare i stvarno je nešto trulo u državi Danskoj.
Svojedobno si hvalila svoju doktoricu, a po ovome ispada da ti je život na terapiji na kojoj si "zadnjih par tjedana" gotovo kaotičan.
Pa nije intenzivirana terapija sve na ovom Svijetu, koliko vremena treba proteći da ti ili doktorica pomislite da možda to treba mijenjati? Ne kažem da čim netko ima problema sa gukom, odmah treba trčati na drugu terapiju, ali:

1) jedan od mogućih uzroka ovakvom ponašanju GUK-ova su tzv. inzulinski džepovi o kojma smo već pisali. Ukratko, uzmeš inzulin, on ne ode u krv odmah već se smjesti u tim "džepovima" pod kožom. U jednom trenutku, bez ikakvog pravila i logike, džep otpusti svoj inzulin i ti ovako stradaš.

2) Koliko znam, u novije vrijeme je jedan od indikatora za terapiju inzulinskom pumpom upravo ovakvo ponašanje tvojih GUK-ova. Govorim o tome da ti HZZO plaća troškove pumpe i materijala ili samo potrošnog materijala. Smatra se da je jedan od brojnih benefita pumpe upravo izbjegavanje ovakvih scenarija.

Malo se raspitaj, ja ti mogu na private dati kontakte ljudi na pumpama sa sličnim iskustvima. Mozes provjeriti i kod drugih dijabetologa. Koliko znam u  Vinogradskoj bas i nema dijabetologa za odrasle, stoga iako ste dobri prijatelji, mozda je vrijeme "da odrastes", tj. prebacis se kod profesionalaca skolovanih da tretiraju tvoju starosnu dob. Ispricavam se ako sam nekoga uvrijedio.

Drzi se i sve ce biti dobro. Moja zena je prezivjela trudnocu sa slicnim simptomima, budeš i ti  :)

Offline Rita

• Ja znam...
« Odgovori #18 : Petak, 06.06.2008 u 18:23:11 »
a fakat ne znam... nekak pretpostavljam da je ovo izlazak iz medenog mjeseca, da treba proć neko vrijeme da se organizam stabilizira, navikne na inzulin, da se pronađu prave doze...

već sam prije napisala, još nisam sigurna niti koji sam tip - obzirom na kliničku sliku, c-peptide itd, na intenzivnoj su mi rekli da sam 1, to su poslije potvrdili i na odjelu za dijabetes, kasnije se pojavila priča da sam (obzirom na godine - skoro 40) možda ipak 2, pa opet 1... negdje u kolovozu će mi bit gotova anti-GAD antitjela, pa ću valjda saznat.

nedugo nakon izlaska iz bolnice, bila sam u sličnoj situaciji kao sada, zato sam i prešla na tablete. ali proljetos su tablete postale naprosto nedovoljne, pa mi je doktorica uvela lantus - prvo navečer, a onda ujutro, jer me nije pokrivao ni približno 24 sata. ubrzo me sasvim vratila na inzulin.

na posljednjoj kontroli doktorica mi je rekla da se ne sjeća kad je prepisivala tako male, "bejbi" doze inzulina (4 lantusa ujutro, 0+2+4 novorapida) i da sam izuzetno osjetljiva na inzulin. sad sam na lantusu i 2+2+4 NR-a.

što se tiče promjene doktora - ma i meni se čini da žena "gađa", al' brijem da je to i normalno, svaki je organizam drugačiji, svaki dijabetes priča za sebe... u vinogradsku sam dospjela jer sam došla na hitnu, a tam spadam po adresi. i meni se u početku činilo logičnim da se prebacim na VV, ali su me liječnici iz obitelji savjetovali da ipak ostanem na vinogradskoj, koja ima dvije izvrsne dijabetologinje, jer da je na VV ogromna gužva, da je pitanje kod koga ću dospjet itd... (btw, nitko od mojih nije na vinogradskoj  ;D )

bez obzira na sve, imam povjerenja u doktoricu, dogovor je da ju nazovem kad god se nešto događa, mogu se naručit na izvanrednu kontrolu kad god mislim da je potrebno (nismo uopće prijateljice, nego se žena stvarno trudi)... ali u zadnje vrijeme pokušavam sama skontat što se i zašto događa, mislim da je to jedini pravi način. a i planiram se zaletit do udruge, praktički mi je iza ćoška  ;D

znam da su česte hipoglikemije indikacija za pumpu, ali vidjet ćemo, neće dijabetes pobjeć  :D

e, imam jedno pitanje - da li se, i kako, vi "iskusni" nadoštuklavate inzulinom?

recimo, neki dan nakon ručka guk mi je bio preko 12, pa sam si dala 1 jedinicu, spustio se na oko 8.  ali kad mi je bio preko 12 nekih 4-5 sati nakon hipa, dakle satima nakon obroka za dizanje (2 jedinice UH) nisam se usudila prčkat  ???

hvala!

mislim da bi bilo vrijeme da moderator uvede ograničenje broja znakova po postu   ::)

Offline Davor

• Global Moderator
    • Mozgalica.HR - Misaone zagonetke
« Odgovori #19 : Subota, 07.06.2008 u 23:39:55 »
1) na osnovi zadnja 2 posta, prespostavljam da si stvarno kod dijabetologa koji je orijentiran na djecu. Vjerojatno i sama znas da kod djece ima vrlo malo dijabetesa Tipa 2. Buduci da si ti "granicni" ili sl., tvoja doktorica definitivno sa tvojim stanjem ima malo iskustva. Ako ti to nije dovoljan razlog za prelaz na VV onda ne znam sto jest.. Ne kazem da su oni na VV sjajni, koliko cujem celijakiju ne bi znali prepoznati da im pacijent nosi veliko C na trbuhu, ali opet...

2) pitanje "da li se, i kako, vi "iskusni" nadoštuklavate inzulinom?" je jako dobro da si postavila. Odgovor je definitivno DA. To je takodjer jedna od lekcija koja se standardno NE uci djecu, ali se isto tako standardno definitivno uci starije. Razloge nije tesko zakljuciti. Secer si si odlicno sredila naknadom intervencijom i opet mislim da je to pogreska sto ti to lijecnik nije rekao...

Odluka za prosetati do udruge je odlicna.
Ne znam jesi li vidjela da organiziramo paintball... Zbog vremena je propao ovaj vikend i najvjerojatnije idemo u subotu za 2 tjedna. Pa vidi mozes li?

Offline Rita

• Ja znam...
« Odgovori #20 : Nedjelja, 08.06.2008 u 13:56:59 »

Citat: davor link=topic=388.msg4152#msg4152 date=1212874795/quote

1) na osnovi zadnja 2 posta, prespostavljam da si stvarno kod dijabetologa koji je orijentiran na djecu.

;D  ;D ma nije, u čekaonici sam svaki put bila uvjerljivo najmlađa, uglavnom su ljudi s 50 i više godina. btw, meni su spomenuli celijakiju, pogotovo zato što imam i, naravno "granični",  ::) hashimoto, a to troje često ide skupa.

Citat:
2) pitanje "da li se, i kako, vi "iskusni" nadoštuklavate inzulinom?" je jako dobro da si postavila. Odgovor je definitivno DA. To je takodjer jedna od lekcija koja se standardno NE uci djecu, ali se isto tako standardno definitivno uci starije. Razloge nije tesko zakljuciti. Secer si si odlicno sredila naknadom intervencijom i opet mislim da je to pogreska sto ti to lijecnik nije rekao...

točno, to mi nije objasnila, iako je svojedobno nešto spomenula, a ja kasnije zaboravila pitat :-\

Citat:
Odluka za prosetati do udruge je odlicna.
Ne znam jesi li vidjela da organiziramo paintball... Zbog vremena je propao ovaj vikend i najvjerojatnije idemo u subotu za 2 tjedna. Pa vidi mozes li?

hvala na pozivu, ali, osim što sam stara  ;D, radim i vikendima. btw, moje zbrkano radno vrijeme i više nego neuredan životni ritam bio je i jedan od uzroka što me stavila na intenziviranu terapiju.

uglavnom, hvala Ti! dao si mi mislit... mislim da još neću mijenjat doktora, ali drugo mišljenje ne bi bilo na odmet   :)

Offline Rita

• Ja znam...
« Odgovori #21 : Utorak, 08.07.2008 u 09:53:54 »
eto, meni se u međuvremenu situacija ustabilila, tu i tamo lagani hipo, ne više onako naglo, već uglavnom predvidivo.

ono što me sad malo ždere, je činjenica da mi fizička aktivnost i to ona najbanalnija - tipa sauganje, pranje podova i sl. zna jako spustit šećer. i sad si mislim - kak će mi bit na moru  :-\  mislim, jasno mi je da na plažu trebam furat i aparatić, i bombone i sendvič i spasioca, al' bi htjela znat s koliko se UH podfutrat prije recimo 20-30 min. lijenog plivanja? ili s kolikim GUKom uć u more, čini mi se da bih ga trebala dić na 8-9  ???

ima neko ko bi podijelio iskustva s plaže?

Offline Tony

• Administrator
    • Zagrebačko dijabetičko društvo
« Odgovori #22 : Utorak, 08.07.2008 u 12:20:40 »
Ovako, preporuca se pojesti laganiji i manji obrok pola sata prije fzicke aktivnosti. Naravno guk moras izmjeriti prije ulaska u more, i vidjeti. Morati ces malo ekspimentirati da vidis kako tebi pase i kako reagiras na fizicku aktivnost!
:bye:      Pozdrav Tony   :bye:

--profesionalni dijabetičar--

Offline Desiree

• Forumski moderator
    • http://www.zeza-diabetes.tk
« Odgovori #23 : Utorak, 08.07.2008 u 13:46:36 »
Ja sam prošli vikend bila na moru i otišla na plažu bez svojih bombončeka i naravno, šečer 1,6. Muž otišao do obližnjeg restorančića di su imali finih slatkih štrudlica i ja pojela 2. I to jedva jer su mi se poprilično ruke tresle.
Savjet svim neodgovornim dijabetičarima kojima se dešava da zaborave opremu za slučaj hipa: Ne ići na daleke puste plaže di nema ničeg slatkoga za papati. ;D Radije se malo gužvati na plažama di ima hrpa štandova sa kolačima, sladoledima i junk food-om.

~~ Desiree ~~

Offline Rita

• Ja znam...
« Odgovori #24 : Utorak, 08.07.2008 u 17:05:46 »
fala Tony, Desiree na dobrim savjetima. kad bi se sežali u jedan, to bi išlo otprilike - eksperimentirat na plažama di ima hrpa štandova s kolačima, sladoledom i junk-om  ;D ;D ;D sviđa mi se!

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #24 : Utorak, 08.07.2008 u 17:05:46 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.