Autor tema: Pomoć novim dijabetičarima-strah od Hypoglikemije  (Posjeta: 3935 )

0 članova i 1 gost pregledava ovu temu.

Offline mjergo21

• Diabetes junior
Pomoć novim dijabetičarima-strah od Hypoglikemije
« : Nedjelja, 19.08.2007 u 00:14:41 »
vec sam bila postavljala pitanja na ovom forumu, ali ovo ce vam se mozda cinit cudno. otkad sam dobila dijabetes, postala sam puno nesamostalnija, ne usudim se vise ici nekamo dalje a da nisam s nekim, to mi daje valjda neku psiholosku sigurnost, imam veliki strah od hipoglikemija jer kad sam bila u bolnici cesto su me hvatale jake hipoglikemije i to mi je strasan osjecaj koji ne zelim ponoviti, ne znam sto bi se dogodilo da me uhvati u sred grada, a ja sama. cesto puta ne znam kako si rasporediti obroke kad sam izvan kuće, što jesti i kada, sve moram prilagodavat svojim obrocima tako da na faksu kad imam ručak često pojedem sendvic i ponesem si inzulin novorapid pa si ga dam negdje, nije to problem. zbog toga su mi i seceri poviseni jer me strah negdje biti sa secerom 5. nedavno sam shvatila da mi aparatic pokazuje  za 2.2 vise nego li su stvarne vrijednosti, vec sam na forumu postavila pitanje kako mi moze doci sloabo ako je secer 5.1, nije on takav vec je 2.9 i to vec je hipoglikemija, i brat mi je dijabeticar i ima apratic pa sam isla provjeravati. jer kad njemu kaze 2.1 znaci da je njegov ispravniji. tako da ni sa te strane nisam sigurna. zapravo nisam ni u sta sigurna sto se tiće secera, postala sam jako nesigurna. ne zelim zivjeti tako jer sam mlada idem na fax imam prijatelje koji se nimalo nisu prema meni promijenili otkako sam dobila secer, imam i decka, ali s nikim nisam to podjelila jer ne znam kako. voljela bi nastaviti zivjeti kako sam zivjela i prije, uz male promijene, ali ne znam kako.

Offline Tony

• Administrator
  • Spol: Muški
    • Zagrebačko dijabetičko društvo
« Odgovori #1 : Ponedjeljak, 20.08.2007 u 06:57:14 »
Sada ti pisem po sjecanju, pa nece biti po redu napisano prema tvom postu.
Ako ti se cini da si u hipo pri seceru oko 5 to znaci da ti se je organizam navikao na vise secere pa sada kada ti je niormalan misli da je nizak. Rijesenje je da secere drzis oko 6 i onda kada osjetis hipo to ce biti oko 2-3. To nije lako postici i ne ddesava se preko noci. Polagano moras sve secere spustati i onda ce se to stabilizirati. U periodu stabilizacije ces imati cesto osjecaj da si u hipo zbog dobrih secera. To moze trajati i par mjeseci. Sto se tice preciznosti aparatica, aparatici NISU precizni. To je cinjenica. No tebe to ne treba zabrinjavati. Vazno je koristiti uvijek isti aparatic i po njemu se ravnati. Ja osobno imam 2 aparatica istog tipa i proizvodaca. Tako da su mi vrijednosti uvijek iste. Zasto je to vazno? Tebi uopce nije bitnio da li ti je secer 2.1 ili 2.7 ako si svjesna da ti secer ide prema dolje, moras reagirati. Razni ljudi se razlicito osjecaju s razlicitim secerima. U zadnje vrijeme ja osjetim hipo tk s 2.1, a prije, dok sam bio puno losije reguliran samu hipo bio i s 4.. Jos jedna stvar koju ce ti svi potvrditi je da je hipoglikemija uobicajena pojava za dijabeticara!!! Svi mi imamo ponekad hipo. Rijesenje za takve situacije je aparatic u torbici, provjera secera i koncentrirani ugljikohidrati ako je secer nizak. To je ono sto svaki dijabeticar MORA imati uvijek uz sebe, naravno uz inzulin.
Prema tvome postu sam shvatio da nemas dugo dijabetes. Pricekaj malo da se i ti i tvoje tijelo naviknete na dijabetes.
Reci mi odakle si pa cemo te probati uputiti u neko drustvo gdje ces na tudim iskustvima, us svoje iskustvo, najlakse doci do zakljucka kako se ponasati. Sada idem kavu popiti i pojesti keks, posto sam 2.7 upravo, zatim setnja s psima i posao... Nista neuobicajeno, hipo ili bez hipa. I da znas, ja sam punoooo sretniji s "hipom" od 5 mmol, nego s "dobrim" secerom od 9 mmol-a!
Javi se ak sam jako zbrckano pisao(ipak sam 2.7 :))  i ako imas jos pitanja...
:bye:      Pozdrav Tony   :bye:

--profesionalni dijabetičar--

Offline Desiree

• Forumski moderator
    • http://www.zeza-diabetes.tk
« Odgovori #2 : Ponedjeljak, 20.08.2007 u 13:09:42 »
Dobro je Tony, jako dobri i pametni savjeti i to na 2.7 :lol:
Ja bi ti isto to savjetovala. Često mjerenje šećera, imati sa sobom uvijek nešto što znaš da ti može pomoći kod hipo. Ja npr. imam one bombone sa glukozom ali oni mi jako polako dižu šećer pa si radije uzmem flašicu od 2 dl JAKO zašećerene vode. To mi podigne šećer u rekordnom roku. To mi treba pogotovo kad vozim.
U trudnoći me je to jedino moglo na vrijeme izvuči iz hipo. Još imam problemičić da više ne osjetim hipo kao prije. Jedini simptom mi je da sam zbunjena ali ja to često sama ne mogu skužiti dok muž skuži odmah. Tako da ako sam sama, jedini način je česta kontrola. Pogotovo prije sjedanja za volan. Ne palim auto dok mi šećer nije oko 7. Sa nižim se ne usudim voziti.

Na sve sam to navikla i nije me strah ići negdje sama jer već imam neku rutinu svih stvari što moram raditi. Što ne znači da mi se nikad nije dogodio hipo kad nisam očekivala. Ne znam jel sam pisala o mom rušenju u sred Metroa ali sve je dobro prošlo, čak sam se sprijateljila s prodavačicom koja mi je donjela slatku vodu i dan danas se pozdravimo i popričamo kad dođem u Metro. :D

~~ Desiree ~~

martin

• Gost
« Odgovori #3 : Utorak, 21.08.2007 u 13:23:50 »
Tony  je  to  dobro  opisao  ali  drugacije  je  kad si sam
i jedno  je u Metrou , a drugo na ulici , kad  postoji mogucnost  da  zavrsis  na  alkoholizmu i  drogama

Offline Desiree

• Forumski moderator
« Odgovori #4 : Utorak, 21.08.2007 u 14:32:45 »
A čuj, sve ti ovisi o tome na kakve ljude naletiš. Sumnjam da bi te baš i na ulici odmah otpremili kao alkoholiziranog. Ja sam bila prisutna u centru grada kad je starijem čovjeku pozlilo i stvarno su mu ljudi pomogli. U tom stanju su čisto lako mogli reći da je pijani beskućnik.
Ipak vjerujem da ima dobrih ljudi koji će ti pomoći.

Ja definitivno nikad ne bi prvo zaključila da je čovjek pijan, ako mu pozli na cesti.

~~ Desiree ~~

martin

• Gost
« Odgovori #5 : Utorak, 21.08.2007 u 20:42:14 »
Citat:
A čuj, sve ti ovisi o tome na kave ljude naletiš. Sumnjam da bi te baš i na ulici odmah otpremili kao alkoholiziranog. Ja sam bila prisutna u centru grada kad je starijem čovjeku pozlilo i stvarno su mu ljudi pomogli. U tom stanju su čisto lako mogli reći da je pijani beskućnik.
Ipak vjerujem da ima dobrih ljudi koji će ti pomoći.

Ja definitivno nikad ne bi prvo zaključila da je čovjek pijan, ako mu pozli na cesti.

Na  srecu  nisam  imao  slicna  iskustva ,  pao sam u  komu  sa  44,8

Ovo  sa  hipo  na  javnim  mjestima  je  malo  skakljivije  za  mlade
jer  svi  misle  da  su  mladi  "zdravi"

Offline mjergo21

• Diabetes junior
« Odgovori #6 : Utorak, 21.08.2007 u 23:03:46 »
imam strašnu nervozu kad trebam ići sama u grad, trgovinu, bilo gdje gdje sam sama. srce mi počme lupati, dlanovi znojiti, strasno, kao znakovi hipoa. nedaj boze da mi se to dogodi negdje na ulici, trgovini...stvarno sam postala nesigurna u sebe

martin

• Gost
« Odgovori #7 : Srijeda, 22.08.2007 u 10:03:01 »
Citat: "mjergo21"
imam strašnu nervozu kad trebam ići sama u grad, trgovinu, bilo gdje gdje sam sama. srce mi počme lupati, dlanovi znojiti, strasno, kao znakovi hipoa. nedaj boze da mi se to dogodi negdje na ulici, trgovini...stvarno sam postala nesigurna u sebe

Nisi  daleko od  mene,  malo  sam  poboljsao  situaciju  ali.........

Panika  i  razmisljanje  o  tome  sto  bi se  moglo  dogoditi  samo  pogorsavaju  situaciju.
Ipak si  sigurniji kad je  neko  uz  tebe  koji  zna  za  tvoju bolest.

Offline Desiree

• Forumski moderator
« Odgovori #8 : Srijeda, 22.08.2007 u 11:17:36 »

Najsigurnije ti je mrvicu podići šećer prije nego što moraš negdje ići sama. Npr. na 7. Ako ideš na duže vrijeme, kontroliraš češće. Nadam se da će te proći taj strah.
Meni su se dešavale dosta jake hipoglikemije ali nije me strah, trudim se da se kontoliram kad sam negdje sama jer se ne želim odreći svoje neovisnosti. Dok sam bila trudna, stalno sam morala nekoga moliti da ide samnom i to mi je teško padalo, ta ovisnost o nekome. Dobro, to je bilo osjetljivo razdoblje ali ne mogu se zamisliti da moram tako živjeti.

~~ Desiree ~~

Offline mjergo21

• Diabetes junior
« Odgovori #9 : Srijeda, 22.08.2007 u 19:18:48 »
problem mi je jer mi seceri jako variraju, ponekad si ne dam inzulin i on je u normali, oko 7-8, a ponekad mi za istu aktivnost i otprilike istu prehranu nisu dovoljne ni 3 i.j. ne znam ni kako bi si inzulin postavila jer ponekadd normalne doze bi me ponekad mogle dovesti u hipo, a ne zelim stalno imati visoke secere. jućer sam npr jela iznimno dijeltno i uz povecane doze secer je bio 22 a danas uz malo tezu hranu 9. i by the way svaki put kad se najedem poćne me kao peckati na mjestu gdje je gusteraca. eh da je sve stalno isto bilo bi bez problema, a ne ovako, to me i zabrinjava jer je hipo onda vrlo vjerojatan

Offline Desiree

• Forumski moderator
« Odgovori #10 : Srijeda, 22.08.2007 u 19:35:32 »
Najbolje bi bilo posavjetovati se s dijabetologom ako ti šećeri tako jako variraju. Možda postoji koji drugi razlog za to.

~~ Desiree ~~

Offline mjergo21

• Diabetes junior
« Odgovori #11 : Srijeda, 22.08.2007 u 20:39:55 »
dijabetolog mi je zadnje jer mi je on odredio od 12-16 jedinica inzulina, a ja sad koristim 2-3 a ponekad i bez inzulina, razmisljala sam da je medeni mjesec u pitanju, ali nisam sigurna. za mog dijabetologa glasi titula najboljeg, pitam se kakvi su onda ostali. prilikom dolaska u bolnicu nije mi ni dao napraviti hba1c, nego smo to napravili na vlastiti zahtjev ( kuzim se jer mi je i bart  dijabetičar). valjda ce vrijeme pokazati. u svakom slučaju hvala na postovima. još uvijek se puno informiram i prikupljam znanja od svagdje.

martin

• Gost
« Odgovori #12 : Srijeda, 22.08.2007 u 20:41:20 »
Problem  koji  ce  morati  rijesiti  sama
ja sam  znao  navecer  pojesti  nekoliko  kockica  cokolade sa rizom
ujutro  hipo,  2,5  oko  6.30.

Nisu  svi  organizmi isti i ne reagiraju  svi  isto na istu terapiju i prehranu.

martin

• Gost
« Odgovori #13 : Srijeda, 22.08.2007 u 20:45:16 »
dijabetolog mi je zadnje jer mi je on odredio od 12-16 jedinica inzulina, a ja sad koristim 2-3 a ponekad i bez inzulina, razmisljala sam da je medeni mjesec u pitanju, ali nisam sigurna. za mog dijabetologa glasi titula najboljeg, pitam se kakvi su onda ostali. prilikom dolaska u bolnicu nije mi ni dao napraviti hba1c, nego smo to napravili na vlastiti zahtjev ( kuzim se jer mi je i bart  dijabetičar). valjda ce vrijeme pokazati. u svakom slučaju hvala na postovima. još uvijek se puno informiram i prikupljam znanja od svagdje.

Uzmi  dnevnik  i  pisi  sve  
inzulin , jelo i aktivnosti  

makar  i  to  nije  garancija  za  dobru  regulaciju  secera

Offline mjergo21

• Diabetes junior
« Odgovori #14 : Srijeda, 22.08.2007 u 23:28:18 »
mislim da cu to i početi raditi, samo da mi ga je ustabilit da ne divlja tako jako, jer i kad mi je visok pa dode u normalu ja se osjecam slabo.

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

« Odgovori #14 : Srijeda, 22.08.2007 u 23:28:18 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.