Autor tema: BMI vs. BF  (Posjeta: 1076 )

0 članova i 2 gostiju pregledava ovu temu.

Offline stylex

• Ja znam...
BMI vs. BF
« : Srijeda, 01.08.2007 u 10:03:41 »
Gledam malo raznu literaturu u vezi vaznosti BMI-a (body mass index, indeks tjelesne mase) kod dijatecara tip 1, ali nikako mi nije jasna jedna stvar. Jel BMI bitan zbog BFa (body fat, postotak masnog tkiva u cjelokupnoj masi) ili je bitan sam zbog sebe.

Npr. sto je zdravije za dijabeticara:
Imat BMI od 22 sa 20% BFa ili imat BMI 27 sa samo recimo 8% BFa?

Nekako mi se cini da se dosta forsira BMI, a da je zapravo bitan BF koji se indirektno moze povezati s BMIom.

Ili mozda grijesim?

Offline mjergo21

• Diabetes junior
BMI vs. BF
« Odgovori #1 : Srijeda, 01.08.2007 u 20:40:28 »
mislim da je BMI važan za određivanje kalorija.  ovo za bf ne bi znala, i ja sam nova u ovome :??)

Offline SuperHrvoje

• Forumski moderator
Re: BMI vs. BF
« Odgovori #2 : Četvrtak, 02.08.2007 u 09:42:58 »
Citat: "stylex"
Gledam malo raznu literaturu u vezi vaznosti BMI-a (body mass index, indeks tjelesne mase) kod dijatecara tip 1, ali nikako mi nije jasna jedna stvar. Jel BMI bitan zbog BFa (body fat, postotak masnog tkiva u cjelokupnoj masi) ili je bitan sam zbog sebe.
Npr. sto je zdravije za dijabeticara:
Imat BMI od 22 sa 20% BFa ili imat BMI 27 sa samo recimo 8% BFa?
Nekako mi se cini da se dosta forsira BMI, a da je zapravo bitan BF koji se indirektno moze povezati s BMIom.
Ili mozda grijesim?

vjerojatno se podrazumijeva neki prosjecan covjek koji se hrani prema dijabetickim preporukama. Dakle ne da je neki proteinski body builder freak ili da je na nekoj posebnoj dijeti cvarcima i mascu :) a naravno da su izuzeci i invalidi sa amputacijama... dakle ove bmi i bf preporuke su za veliku vecinu prosjecnih ljudi. Vjerojatno postoje studije za posebne slucajeve.

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

Re: BMI vs. BF
« Odgovori #2 : Četvrtak, 02.08.2007 u 09:42:58 »
Forum HSDU-a sadrži opće informacije o velikom rasponu tema, proizvoda i usluga vezanih uz zaštitu zdravlja. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta i uputa. Sadržaji na forumu su dodatak, a ne zamjena za stručnost i vještinu kvalificiranog medicinskog osoblja. O bilo kojoj promjeni u propisanom programu liječenja svakako se posavjetujte s vašim liječnikom. Informacije sadržane na Forumu ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje ili liječenje zdravstvenih problema i bolesti bez konzultacija s kvalificiranim medicinskim osobljem. Za specifične savjete i upute o proizvodima i uslugama spomenutim na Forumu molimo da se obratite izravno liječniku ili ljekarniku, ili tijelu koje izdaje rješenja o stavljanju lijekova i medicinskih pomagala u promet u vašoj zemlji.